Grand Slam Tel Aviv: derde gouden GS-plak voor Matthias Casse

BURST/TEL AVIV – Drie judoka’s van Judo Vlaanderen namen deel aan de Grand Slam van Tel Aviv die plaatsvond van 17 t.e.m. 19 februari jl. en die wordt gevolgd door een trainingskamp (20-24 februari). We blikken hierna even terug op de kampen van onze deelnemers.

Salens vs. Vargas Ley (CHI)

De eerste dag van de Grand Slam in Tel Aviv is geen succes voor de judoka’s van Judo Vlaanderen. Ellen Salens (-48kg/Judoschool De Poorter/36 WRL) startte het tornooi tegen de Chileense Mary Dee Vargas Ley (CHI/20 WRL). De judoka’s zijn elkaar gewaagd, maar naar het einde toe van de kamp scoort de Chileense een punt. Ellen zet alles op alles om tegen te scoren maar Vargas kan haar afhouden tot het eindsignaal.

Na een bye in de eerste ronde stond Mina Libeer (-57kg/Judoschool Merelbeke/19 WRL) voor haar eerste kamp in de tweede ronde tegenover de Braziliaanse Thayane Lemos (BRA/180 WRL). Ook Mina slaagde er niet in haar eerste kamp te winnen. Mina scoort evenwel een eerste punt via waza-ari, echter net voor het einde van de kamp verrast de Braziliaanse onze atlete en scoort met ippon.

Casse vs Yonezuka (USA)

Na een bye in de eerste ronde ontmoet Matthias Casse (-81kg/2 WRL/JC Fudji Yama Boom/Schelle) de Amerikaan Nicolas Yonezuka (USA/87 WRL) als zijn eerste tegenstander. Halverwege de kamp scoort Matthias een ippon, maar die wordt echter omgezet in waza-ari. Echter voldoende want de Amerikaan blijft kansloos tegen onze wereldkampioen. In de kwartfinale staat Matthias tegenover de Braziliaan Vinicius Panini (BRA). Matthias is goed op dreef want ook Panini zet hij opzij om vervolgens dan in de halve finale Shamil Borchashvili (AUT/ 8 WRL) uit te schakelen en zo de weg vrij te maken naar het hoogste podium. Hij moet dan wel telkens de kamp in de verlengingen slepen. De laatste tegenstander is. Vedat Albayrak (TUR/5 WRL). Twee keer ontmmoetten ze elkaar reeds op de wedstrijdtatami en die kampen resulteerden telkens in het voordeel van de Turkse judoka. De finale wordt dan ook een ware thriller, een kamp tussen de regerende Europese kampioen en de huidige wereldkampioen. En wat voor één! Halverwege de kamp maakt Casse een gevaarlijke worp, maar Albayrak kan vermijden op de rug neer te komen. Beide judoka’s zijn elkaar gewaagd waardoor de kamp uiteindelijk wordt beslist in de verlengingen waar Albayrak nog even gevaarlijk uit de hoek komt, maar Matthias met een tomoe-nage gevolgd door een juji-gatame zijn tegenstander doet afkloppen en hiermee zijn derde gouden plak op een Grand Slam op zak steekt.

“Ik heb sinds Portugal goed kunnen doortrainen, ik voelde me nog steeds goed en deze wedstrijd zie ik dan ook als verdere voorbereiding,” aldus Casse. “Het eerste grote doel van 2022 is zeker en vast het EK in Sofia. Er zal hoogst waarschijnlijk nog een wedstrijd tussen komen en dat is ofwel de Grand Slam van Antalya of de Grand Slam van Tbilisi. Ik blijf na deze competitie nog langer in Tel Aviv om er een trainingsstage af te werken. Begin maart staat er ook een trainingsstage in Tsjechië op het programma. Het wordt dus veel zweten en afzien!”

Casse vs Yonezuka (USA)

De delegatie werd begeleid door JV-coach Damiano Martinuzzi en Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Matthias bevestigt in Tel Aviv zijn uitstekende conditie,” reageert Koen vanuit Tel Aviv. “In de finale kan hij revanche nemen voor de EK-finale van 2021. Eĺlen en Mina konden op dit tornooi niet de progressie laten zien die ze de afgelopen periode maakten. De komende week staat er hier nog een trainingskamp op het programma waar er voluit kan gewerkt worden met het oog op de komende grote wedstrijden.”

Internationaal scheidsrechter Heather Loontjens werd door de IJF aangesteld om de wedstrijden te leiden.

Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko) en Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie) maakten oorspronkelijk deel uit van de delegatie, maar dienden af te melden door kwetsuren.

Tevens mooie prestatie van Sami Chouchi (-81kg/FFBJ). Hij pakt brons door plaatselijke favoriet Sagi Muki in de kleine finale te verslaan. Het medaillepodium van -81kg kleurde dus mooi Belgisch.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.