Hoogstaand internationaal kata weekend in Louvain-La-Neuve: 5 nieuwe kata-judge licenties voor JV

BURST/LOUVAIN-LA-NEUVE – Afgelopen weekend was er het grootste jaarlijkse kata gebeuren op Belgische bodem: het ‘EJU Seminar and Tournament Marcel Clause’ te Louvain-La-Neuve.

Op vrijdag 3 maart vond het seminarie voor katajudges Nage no kata, Ju no kata en Kodokan goshin jutsu plaats. Vrijdagavond en zaterdagvoormiddag was er schriftelijk en praktisch examen. Wie slaagde, kreeg de officiële EJU-katajudge licentie in de desbetreffende kata. Judo Vlaanderen werd afgelopen weekend dan ook enkele katajudge-licenties rijker.

Johan Baert behaalde de Kodokan goshin jutsu licentie. Dirk De Maerteleire behaalde de Nage no kata en Kodokan goshin jutsu licentie. Bart Vanderkerken behaalde de licentie in het Ju no kata en Victor Vandensande behaalde de Kodokan goshin jutsu licentie.

De nieuwe kata-judges

Op zaterdag 4 maart was er de junior kata-competitie waar demonstraties beoordeeld werden van nage, ju en katame no kata door U14 en junioren. Enthousiaste jongeren (Kyu-graden!) die de verplaatsing gemaakt hadden om moed op te brengen om een demonstratie voor een officiële jury te brengen en hun technisch judo te tonen. Het resultaat van lang oefenen werd op een warm applaus onthaald. De jonge deelnemers hadden meteen een unieke beleving en een heel pak ervaring erbij.

Daags erna, op zondag 5 maart volgde het Europees katatornooi voor senioren waar de Europese en wereldtop aanwezig was. Verscheidene Europese en wereldkampioenen tekenden present. Vertegenwoordigers uit Europese landen, maar ook uit de USA en Canada waren afgezakt naar het Centre Sportif de Blocry om hun kata-oefening te tonen. Toeschouwers werden getrakteerd op 4 tatami met hoogstaande kata-demonstraties.

Yanick Vandekerckhove-Patrick Minnoy

Judo Vlaanderen had met de koppels Franky Lips-Kristof De Neve, Yanick Vandekerckhove-Patrick Minnoy en gelegenheidsduo Ingmar Van Eylen-Anne Reichwein (NED) 3 deelnemers. Ook 4 Judo Vlaanderen juryleden trokken hun officiële outfit aan en zetelden als jury. Ondanks vlotte demo’s slaagden jammer genoeg geen van onze duo’s om de finaleronde te bereiken. Dit bewees het hoge niveau van dit kata-tornooi.

Na een vlotte organisatie van het gebeuren door de EJU-afgevaardigden, in samenwerking met de collega’s van onze zusterfederatie ‘Judo Wallonie Bruxelles’ (dikke pluim voor de organisatie!) blikken we terug op een kwaliteitsvol, leerrijk en interessant judoweekend. De deelname van ongeveer 100 koppels bewijst dat het kata (competitie) in Europa, en daarbuiten, leeft.

Kata is gecreëerd om op een structurele en systematische manier judotechniek te kunnen inoefenen. Door dit een competitief karakter te geven, zorgt men ervoor dat de judoka grondig en diep dient te reflecteren over de technische vaardigheden. Zo speelt kata-competitie een belangrijke rol in het behouden en promoten van judo-principes. Tegelijkertijd helpt dit ook het verder ontwikkelen van (individuele) technische competenties en het beter begrijpen van onze judo-principes, de doelstelling en de waarden.

Dirk De Maerteleire
Technisch Directeur

Aanmaak datum

6 maart 2023

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.