Open BK SEN te Herstal: blij weerzien op de tatami

HERSTAL – Op donderdag 11 november vond in Herstal het Open Belgisch Kampioenschap voor Senioren plaats. Voor vele judoka’s de eerste terugkeer op de mat voor een grote competitie. Blije gezichten, supporters op de tribune, spannende actie op de tatami … en trotse medaillewinnaars. Kortom, een geslaagde dag.

Ook de coaches waren dik tevreden met de terugkeer naar actie na een lange competitieloze periode. “Blij dat we er terug kunnen staan,” getuigt Michel Van Assel, coach van JC Herzele. “Het werd hoog tijd, je merkt dat de judoka’s wedstrijdritme missen.”

“Het doet plezier om de ganse judogemeenschap hier in Herstal terug te zien. Vele bekende gezichten en dat doet goed,” vindt Paul Crauwels van JC Satori Kwai Mortsel. “Ook een paar nieuwe coaches die ik heb opgemerkt. Ook daar merk je verjonging en dat is natuurlijk fijn.”

Foubert vs. Mandiangu

Karel Foubert (-90kg/ JC Olympia Brugge) kroonde zich tot Belgisch kampioen na de langste Golden Score van de dag. Met zo’n 12 minuten in de verlengingen versloeg hij zijn tegenstander Rudy Mandiangu (JC Arlon) ondanks de twee strafpunten die boven zijn hoofd hingen. Een kamp dus van meer dan een kwartier. “Ik voel het,” grapt Karel achteraf. “Mijn probleem is dat wanneer mijn tegenstander twee strafpunten krijgt ik daar te veel op gefocust ben. Dan krijg ik zelf shido’s. Daar moet ik duidelijk aan werken.” Inderdaad, op het recente EK U23 in Boedapest werd de Vlaamse judoka genekt door de strafpunten. “Ik weet maar al te goed dat dit een werkpunt is. Met de coaches heb ik dat ook reeds overlegd. Ik ben er volop aan het werken. Dit neemt wel wat tijd in beslag.” De Belgische titel is voor Karel een opsteker. “Ik heb een OK seizoen achter de rug. Ik ben dan ook heel blij. Familie en vrienden zijn hier present om te supporteren. Dat is uiteraard zeer leuk. Dat motiveert om tijdens de finale niet op te geven.”

‘Mummie’ Toma Nikiforov

Ook Toma Nikiforov (-100kg/ JC JV/KBJB) had er echt zin in. Na de Olympische Spelen in Tokio had hij een rustperiode ingebouwd en terug de mat op voor het BK was dan ook welgekomen. “Het doet deugd om terug te kampen en zeker om te winnen. Vooral dan als mijn oversten uit het leger en mijn familie erbij is,” aldus Toma. De beroepsmilitair trad in Herstal aan in de categorie +100kg. “Ik wou niet onmiddellijk diëten om nu al op mijn gewicht te zitten. Ik heb reeds wat kilo’s verloren sinds ik uit vakantie terugkeerde. Tegen de Grand Slam van Abu Dhabi zal ik op mijn juiste gewicht zitten.” Toma raakte in de halve finale gekwetst aan zijn neus en moest met het hoofd helemaal ingepakt als een mummie verder kampen. “Dat was niet evident,” aldus de regerende Europese kampioen. “Het bemoeilijkte het zicht en de ademhaling.” Moeilijk gaat ook want Toma pakt na een spannende finale tegen Tamerlan Dunaev (JC Le Trefle) de gouden plak. “Of ik al helemaal scherp sta, is moeilijk in te schatten want dit is niet mijn normale gewichtscategorie. Ik heb me evenwel goed geamuseerd,” aldus een tevreden Toma.

Casse vs Ponnet

De finale van de gewichtscategorie -73kg was een heuse Antwerpse derby. Jeroen Casse (-73kg/ JC Fudji Yama Boom/Schelle) zette Dries Ponnet (JC Satori Kwai Mortsel) opzij. “Ik ken Dries goed,” aldus de jongste van de gebroeders Casse. “Ik train er haast elke dag mee. Dat maakt het natuurlijk extra moeilijk, maar tegelijk wist ook hoe ik het moest aanpakken met het gekende resultaat. Ik was er niet echt gestrest door, heb mijn strategisch plan doorgevoerd en werd ervoor beloond.”

Lefevere vs Jeronimo

“Dit was mijn eerste echte competitie sinds twee jaar, sinds voor Corona,” stelt Jasper Lefevere (-66kg/JC Koksijde). En meteen raak want hij kroonde zich in Herstal tot Belgisch kampioen in de reeks -66kg. “We mogen al een tijdje terug trainen, maar het is echt wel leuk om terug wedstrijden te kampen. Ik neem deel voor het pure plezier en om aan competitie te doen. Binnenkort kamp ik ook mee op de Interclub met JC Koksijde, dat is ook altijd leuk.” Een echte comeback ambieert de ex-Olympiër niet. “Ik heb een mooie actieve carrière achter de rug. Een tornooi zoals dit BK meedoen, is gewoon leuk. Je kent hier veel volk.” Actief blijven met de Interclub, enkele tornooien meepikken en op training vooral de jonge gasten motiveren dat is wat Jasper zich voorlopig als doel stelt. “Judo heeft mij veel gegeven, ik wil dan ook wat terug doen voor de sport,” aldus nog het lid van het Bestuursorgaan van Judo Vlaanderen.

Ook Eveline Delbaen (-57kg/JS Reet) vond het heel leuk om ‘vollenbak’ te gaan op dit BK. “Het is tenslotte een Belgisch kampioenschap, fijn om in eigen land te kampen. Ik heb tevens een paar wedstrijden na elkaar kunnen strijden. Dat is ook even geleden, want internationaal heb ik nog niet het niveau dat ik steeds veel matchen kan kampen, nu dus wel. Super. Ik heb hier evenwel op een andere manier naar toegeleefd. Ik zit met een gekwetste elleboog en ik heb dat dus anders moeten aanpakken. Mijn plan is geslaagd en de titel is een mooie bekroning.”

Moeder & dochter: brons & goud op Open BK

Leuk weetje: snel haar eigen finale winnen om daarna haar moeder Annick Van De Voorde (-52kg/ JS Reet) naar brons te coachen. “Zo snel vond ik die finale niet,” lacht Eveline. “Ik ben heel blij dat ik haar kamp heb kunnen volgen. Ik ben trots op mijn mama. Ze heeft dat goed gedaan. Het was ook al lang geleden voor haar. Tussen al die jonge judoka’s nog brons pakken vind ik wel sterk.”

“Ik ben blij dat ik het podium op kan,” reageert Annick, die in 2019 Wereldkampioene werd op het WK voor Veteranen in Marrakesh. “Ze zullen me er wel moeten afhelpen,” grapt ze.

Voor Anke Verelst (+78kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) was brons een mooie afsluiter. “Dit was mijn laatste kampioenschap,” aldus de judoka. “Mijn focus ligt nu op mijn carrière als scheidsrechter.”

Resultaten

12 van de 14 kampioenstitels werden gewonnen door judoka’s van Judo Vlaanderen. “Wat een mooi resultaat van onze judoka’s,” reageert JV-hoofdcoach Mark van der Ham. “Samen met de technische staf ben ik heel trots wat onze judoka’s hier hebben gerealiseerd.”
Alle resultaten kan je raadplegen via deze link.

Foto’s

Foto’s door Rik Vander Sanden

Foto’s door Ann Mampaey

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.