Yama Yama Ya Fudji Yama! Achterban schreeuwt Casse naar brons!

De fans en clubgenoten van Matthias Casse

TOKIO/NIEL – Dikke ambiance gisteren in Niel, dinsdag 27 juli, dag van de waarheid voor Matthias Casse (-81kg) op de Olympische tatami. De harde supporterskern van trouwe Casse-fans – allemaal leden van zijn club Judoschool Fudji Yama – tekende in de vroege ochtend present in jeugdhuis Jokot te Niel. Ook Judo Vlaanderen was aanwezig om vanaf de vroege ochtenduurtjes alle kampen van Matthias live op groot scherm te volgen, samen met de clubleden van Matthias. Kwestie van de ‘vibe’ mee te beleven … en dat was exact wat er gebeurde. Trommelgeroffel, aanmoedigingen van ‘Casse! Casse!’ of ‘Allez Matthias’ tot de strijdkreet van de club ‘Yama Yama Ya … Fudji Yama!’ Kortom, het werd een rollercoaster van emoties doorheen de ganse ochtend tot het finaleblok op de middag met het gekende fantastische resultaat: mooi brons voor Matthias!

Thrillermoment

ATV was er ook bij

Bij aanvang van het hele gebeuren leek het even te kunnen mislopen met een snelle exit voor onze landgenoot toen Adrian Gandia, de eerste tegenstander van Matthias, een punt scoorde en Matthias maar net een ippon kon vermijden. Het werd dan ook even stil in de zaal … “Op de Spelen kom je soms judoka’s tegen die je niet zo vaak ziet. En die kunnen dan verrassend uit de hoek komen,” analyseert Ken Kennes van Judoschool Fudji Yama de eerste kamp van Matthias, die tevens zijn laatste had kunnen zijn indien hij zich niet snel had herpakt. “Dan merk je weer de kwaliteit en de ervaring van Matthias die onmiddellijk komt bovendrijven,” stelt Ken.

Tijdens de tweede kamp van Matthias wordt het opnieuw even heel spannend wanneer de Zweed Pacek het voortouw neemt, maar ondertussen weten we beter. Niettegenstaande zorgt dit voor aanstekelijk spanning en sterke emoties bij de fans en vrienden van Matthias die in de club op handen wordt gedragen.

“Het was een heel spannende start die we al een tijdje niet meer gewend zijn,” reageert Anke Verelst halverwege de kampen. “Meestal gaat dat bij Matthias zonder al te veel problemen en zie, hij heeft zich heel goed herpakt. Dat is dan ook een van zijn sterke punten, dat hij steeds het hoofd koel houdt. Hij is een ware strateeg op de mat.”

En Sporza

Het feit dat een topper zoals Matthias als kind startte met judo bij Fudji Yama en nog steeds lid is van de club geeft Guy Wils een ongelofelijk gevoel. “Da’s toch fantastisch,” reageert hij tussen twee kampen in. “Tegelijk betekent dat ook dat we met onze trainers een leden een hechte familie zijn en samen een fijn team vormen om dergelijk succesverhaal mee te helpen schrijven. Ik denk dat de geweldige prestaties van Matthias een boost gaan geven aan het judo in ons land en in Vlaanderen. Da’s misschien wel het belangrijkste, dat onze sport verder kan groeien.”

Niet alleen Judo Vlaanderen deelde mee in de feestvreugde en ambiance in Niel, de PR-machine van de club heeft zijn werk gedaan. Journalisten van Sporza, VTM en ATV waren ook aanwezig en ondertussen is het resultaat van hun werk zichtbaar op de sociale media want de ambiancevideo’s worden vlotjes gedeeld. Mooie reclame voor het judo!

Man achter de schermen en duivel-doet-al van Fudji Yama Stijn Cools is dan ook heel tevreden. Hij is de stuwende kracht achter het initiatief, samen met de steun van een hoop clubvrijwilligers. Stijn is bovendien een echte gangmaker. Roffelen op de trommel, scanderen van de clubstrijdkreten, enfin, je kent het type wel. Elke sportclub heeft wel zo’n onmisbare Stijn die onvermoeid en met volle goesting de sfeer steeds blijft aanzwengelen. “Moe maar tevreden,” aldus Stijn na afloop. “Toch ongelofelijk dat een topper zoals Matthias lid is en blijft van onze club. Hij verdient die medaille. Zijn inzet, zijn werkijver … Logisch dat we zoiets op poten zetten.”

De klok slaat 14u. De clubleden zitten nog wat te keuvelen en beginnen aan het opruimen van de zaal. De komende weken wordt er ongetwijfeld nog verder nagepraat over de mooie prestatie van ‘hun’ judoka. De Olympische Spelen waren ook even in Niel …

Bekijk hierna de video’s met verscheidene reacties.

Sfeerbeelden bij JS Fudji Yama

Reactie van Stijn Cools

Reactie van Guy Wils

Reactie van Ken Kennes

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.