Druk bijgewoonde Raad van Hogere Graden

BURST/ZWIJNDRECHT – Op zondag 4 juni jl. vond in Sporthal ‘Den Draver’ in Zwijndrecht de jaarlijkse Raad van Hogere Graden plaats. 77 dragers van een hogere graad tekenden present, 38 hadden zich verontschuldigd.

Robert Van de Walle

Na het welkom van Dirk De Maerteleire, voorzitter van de Raad, en Mike Van de Rostyne, voorzitter van Judo Vlaanderen, werd het parcours op weg naar een hogere Dan-graad overlopen.

Daarna volgde een voordracht van judo-icoon Robert Van de Walle (9de Dan) die de aanwezigen meenam langs ‘De Weg naar Meesterschap’. “Judo is geen individuele sport, maar een teamsport,” aldus de voormalige Olympische kampioen (1980). “Je kan niet zonder elkaar, we hebben elkaar nodig want we zijn één grote familie.” Tevens pleitte hij voor het belang en de verantwoordelijkheid van de meester, de Sensei. “Sensei betekent letterlijk wie voor u de weg heeft afgelegd. De judoka kiest zijn Sensei niet, maar andersom. De Sensei kiest de judoka omdat die zijn meesterschap moet verdienen.” Lessen in nederigheid en dankbaarheid dus. Tevens een boodschap voor de trainers. Zij dienen ervoor te zorgen dat hun passie op een begeesterende manier gedeeld wordt met zowel jonge als volwassen leerlingen.

Na deze evocatie volgden de verkiezingen van de SDS-jury en de CGT. De volgende personen werden verkozen/herkozen:

Shodan Shiken-jury

Mike Van de Rostyne
Bernard Tambour

Commissie Graden & Techniek (CGT)

David Deleu
Ann De Brabandere
Patrick Minnoy
Raymond De Clercq

Verder was er tevens de proclamatie van promovendi van hogere graden editie 2023 en werd de kalender van de shiai, SDS en pedagogische activiteiten overlopen.

Proclamatie

Behaalden de 4de Dan:

Wannes Juwet
Thomas Bailly
Max Fontaine
Kaan Kanatli
Piet Cox
Pieter Cadron
Tom Steensels
Wouter Depoorter

Behaalde de 5de Dan
Francky Dereere

Behaalden de 6de Dan:
David Deleu
Ronny Nilsen
Christophe Inghelbrecht

Behaalde de 7de Dan:
Gella Vandecaveye

Deze editie van de Raad van Hogere Graden werd afgesloten met een discussie van ingezonden topics. Na het plenaire gedeelte volgden nog enkele demo’s verzorgd door eerdere examinandi, waaronder voormalig Olympiër Gella Vandecaveye die de 7de Dan behaalde en een demonstratie bracht van de Koshiki-no-kata.

RHG-voorzitter Dirk De Maerteleire was alvast tevreden. “Ik ben blij dat er een mooie opkomst was en dat de aanwezigen ook effectief geïnteresseerd waren om te komen. Ik denk dat we met deze formule die we nu een tweetaal jaar volgen goed zitten. Enerzijds is er de plenaire sessie waar een aantal zaken inzake reglementen en dergelijke moeten passeren, alsook de waardevolle discussie van ingezonden punten die we dan met de Raad kunnen bespreken zodat de CGT het advies van de leden van de Raad kan meenemen, wat toch als waardevol kan worden beschouwd. Anderzijds zijn er dan de demonstraties. Na de plenaire vergadering verhuizen we naar de dojo waar de deelnemers dan demonstraties te zien krijgen van o.a. werken van voorbije examens zesde Dan. Vroeger ging dat verloren en werd daar jammer genoeg niks mee gedaan, maar nu wordt dat gedeeld en er is uiteraard niks mis met kennis delen en anderen ideeën laten opdoen. Dus ik vond het geslaagd voor wat mij betreft en ik hoop voor de aanwezigen net hetzelfde.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.