Kant en klaar promotieconcept ‘Dollen en Rollen’ voor clubs i.s.m. MOEV – Doen jullie mee?

BURST – Om de psychomotorische ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren, biedt Judo Vlaanderen in samenwerking met MOEV ‘Dollen en Rollen’ aan op scholen.

Aan de hand van creatieve oefeningen leren kinderen, van het 1ste tot de 3de kleuterklas en van de 1ste graad lager onderwijs, nieuwe methoden en sociale vaardigheden op een laagdrempelig niveau. In een tweede facet zullen zelf de begrippen ‘Respect’ en ‘Discipline’ aan bod komen in de lespakketten om zo kinderen nog meer te gaan ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en hopen we dat leerkrachten dit gaan gebruiken in hun theorielessen en dus niet enkel tijdens de sportlessen. Judo is meer dan een sport.

‘Dollen en Rollen’ biedt op basis van de doelstellingen in 3 onderwijsnetten een gevarieerd bewegingsprogramma aan, waarin de focus op een nieuwe beleving voor de allerkleinsten ligt waar het woord ‘Fun‘ centraal staat. De figuurtjes ‘Kim & Ono‘ met het extra vriendje ‘Neku‘ laten de kinderen helemaal opgaan in hun wereld.

Aan de hand van dit kant-en-klare promotieconcept kunnen zowel leerkrachten als clubs aan de slag gaan met tal van inspirerende oefeningen rond het concept ‘Dollen en Rollen’. Judo Vlaanderen zal een toolbox ter beschikking stellen waar er ook ruimte is voor eigen interpretatie en aanvulling op het basisstramien. Deze toolbox kunnen clubs uitlenen of aankopen. Er is een fijne medaille voorzien dat de kinderen krijgen na deelname van het aangepast tornooitje op het einde van de 4 lessen. Dit is het concept dat we uitgewerkt hebben. Clubs kiezen uiteraard zelf i.s.m. MOEV hoe ze dit helemaal opzetten.

Voordelen Clubs

 • Contact lokale scholen rond club en administratie door MOEV;
 • Kant-en-klaar promotiepakket geleverd door Judo Vlaanderen;
 • Bijscholing in september en januari voor onze JV-trainers.


Dit project staat als 1ste prioriteit aangevinkt en zal klaar zijn tegen september zodanig dat we onze trainers een bijscholing kunnen geven om hiermee aan de slag te gaan, zowel als promotiepakket alsook als extra inspiratie voor de allerkleinsten. We hopen zo onze trainers te helpen meer in de beleving van de allerkleinsten te kunnen stappen en het fun-aspect te laten primeren door beetje af te stappen van de klassieke judoles.

Meer praktische informatie over heel dit pakket zal kenbaar gemaakt worden en uiteindelijk toegelicht worden in de bijscholing. Een club zal banners voor Social Media, flyers, roll-ups, gadgets en andere promotietools ter beschikking krijgen, uitlenen of aankopen in de webshop aan productieprijs. Het is een start, zeker geen einde van het concept. We hopen samen met jullie ervaringen steeds meer en meer te kunnen inspelen op jullie noden om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met onze fijne sport.

Wat houdt samenwerking MOEV net in?

 • MOEV heeft veel contacten en expertise over aanbod sport in scholen – meer tijd voor het judo op zich!;
 • MOEV adviseert doordat zij veel ervaring heeft over de noden en interesses van de scholen en/of de kinderen/ouders;
 • Clubs beslissen steeds zelf wanneer, waar en hoeveel lessen er door zullen gaan;
 • bepalen wat het maximumaantal deelnemers is;
 • of ze het hele pakket aanbieden of minder lessen op grond van hun beschikbaarheden;
 • bepalen of ze een tornooivorm aanbieden na de lessen;
 • woensdagnamiddag en/of tijdens de schooluren (afhankelijk van wensen school);
 • er is geen kost voor de clubs, de clubs geven deze lessenreeks onbezoldigd in ruil voor lokale promotie.


Woensdagnamiddagaanbod = bij voorkeur een reeks lessen van 4. Dit is een aanbod van sport doorheen het hele jaar en kinderen van verschillende scholen krijgen een uitnodiging en worden aangespoord om in te schrijven. De school zorgt dat de kinderen op de sportlocatie gebracht worden. De kans is hier groter dat kinderen interesse hebben om later effectief judo te willen proberen. Een spaarkaart of flyer wordt meegegeven.

Indien scholen interesse hebben om ook tijdens de schooluren ‘Dollen en Rollen’ aan te bieden, kan dit dat de scholen dit ook via MOEV gaan aangeven. Vandaar dat we reeds peilen naar interesse van scholen voor deze optie/interesse. Dit is dus niet sowieso een algemene vraag, eerder afhankelijk van de scholen op zich.

Waarom zou je niet inschrijven?

Interesse om dit in jouw gemeente of stad te organiseren voor schooljaar 2021 – 2022? Vul dit formulier dan in.

Indien je nog vragen zou hebben over dit concept. Contacteer jullie kersverse clubondersteuner Silke.Vervaet@judovlaanderen.be

Dit project kadert in beleidsfocus laagdrempelig sporten en wordt mede mogelijk gemaakt door Sport Vlaanderen.

Dit project kwam mede tot stand na advies van MOEV.

Dank u wel aan Kevin De Sloover, Leen Ongena, Inge Cox en Rudy Everaert voor hun uitwerking.

Aanmaak datum

24 maart 2021

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.