Lange termijn ontwikkeling in judo – pilootclubs 2.0 staan in de startblokken!

BURST – In september 2020 werd een projectgroep opgericht die zich buigt over een meerjarenontwikkelingsplan (MJOP) met het Long term athletes development model (LTAD – model) als basis. Na een verkennende fase waarin de uitgangspunten, timing en omvang van het project werden vastgelegd, startte een periode waarin werkgroepen en experten aan de slag gingen.

Nu, bijna 3 jaar later, zijn verschillende trainers en clubs in een pilootfase aan de slag met:

  • Het Lange termijn judo-ontwikkelingsmodel of eenvoudigweg het Judo groeimodel
  • De leerlijn techniek (t.e.m 1ste kyu)
  • De leerlijn waarden
  • De leerlijn fysiek
  • Een nieuwe vorm van wedstrijdervaring voor jonge judoka’s: de randoridagen U9/U11/U13

In september 2022 werd een eerste groep van pilootclubs opgeleid en werden de eerste vernieuwingen geïmplementeerd in de eigen clubwerking. Aan de hand van dit traject worden de nodige bijsturingen gedaan en ervaringen gedeeld. Deze groep beëindigt binnenkort het opleidingstraject. Ondertussen staat een tweede groep van pilootclubs klaar om deze leerlijnen toe te passen. Ook aan de hand van deze ervaringen worden eventuele aanpassingen doorgevoerd. Vanaf september 2024 wordt het meerjarenontwikkelingsplan (MJOP) over alle Judo Vlaanderen clubs, die graag mee willen in deze nieuwe aanpak, verder uitgerold.

De deelnemende pilootclubs 2.0: JC Oevel, JC Kiichi-Sai Maasland, JC Berlare-Donkmeer, Yusei Gachi Oostakker, Judokwai Kemzeke, JC Oosterzele, JS Merelbeke, JS Park Brasschaat, JC Hirano Brecht, JC Kodokan Wingene, JC Roeselare, JC De Panne

Voor de realisatie van dit project kunnen we ten volle rekenen op steun van Sport Vlaanderen. Hierdoor kunnen we trainers kwaliteitsvol opleiden en ondersteunend materiaal aanbieden om een vlotte overgang te realiseren.

Wil je meer info over wat het project juist inhoudt? Beluister de podcast die André Van Meerkerk van “Hajime Judo Podcast” in zijn reeks Judo Onderwijs 2.0 samen met Judo Vlaanderen maakte: HJP S302, Judo onderwijs 2.0 deel 3, Het ‘Judo fun en fit groeimodel’ van Judo Vlaanderen . Of lees het interview met pilootclub JC Zwijndrecht.

Leen Dom
DSKO

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.