Udo Quellmalz wordt nieuwe JV-hoofdcoach Topsport

V.l.n.r.: Koen Sleeckx, Marnix Vangheluwe, Mina Libeer, Udo Quellmalz & Matthias Casse

BURST/WILRIJK – Op 1 augustus stelde Judo Vlaanderen de nieuwe hoofdcoach Topsport voor tijdens een persmoment op de Topsportschool te Wilrijk. Na het vertrek van voormalig JV-Hoofdcoach Mark van der Ham (NED) ging Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx op zoek naar een geschikte vervanger die het beleid van Judo Vlaanderen inzake coaching en begeleiding van onze topsport judoka’s verderzet. De juiste kandidaat werd gevonden in de persoon van Udo Quellmalz, een Duitser met een mooi palmares, als judoka en als coach.

“Na het vertrek van Mark van der Ham zijn wij onmiddellijk gestart met gesprekken met onze judoka’s en trainers in verband met diens opvolging. We gingen op zoek naar iemand die het werk van van der Ham kon verder zetten en die ‘evidence based’ wou werken. Op die manier kwam ik al snel bij Quellmalz uit,” aldus Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Ik kende Udo en zijn manier van werken in Oostenrijk en Groot-Brittannië. Ik ben ervan overtuigd dat wij de juiste persoon hebben gevonden. De eerste gesprekken dateren van eind maart. Uiteraard hebben wij onze keuze voorgesteld aan Sport Vlaanderen en aan het BOIC. Udo is iemand die het zowel als judoka als als coach gemaakt heeft, op kampioenschappen én op Olympische Spelen.”

Sporza interviewt de nieuwe JV-hoofdcoach

“Ik kijk er enorm naar uit om met de atleten van Judo Vlaanderen te werken,” reageert Udo Quellmalz. “Uiteraard kende ik de Vlaamse topjudoka’s. Als IJF Referee Supervisor zag ik ze vaak in actie op de tatami van de World Judo Tour. Amper enkele weken geleden was ik trouwens aanwezig op de GP van Zagreb en zag daar hoe Mina Libeer brons pakte. En dan is er natuurlijk Matthias Casse, de regerende wereldkampioen. Het is echter niet gemakkelijk om judoka’s nog te verbeteren wanneer ze al een hoog niveau behaald hebben. Onlangs was ik samen met de Vlaamse judoka’s op oefenkamp geweest en daar heb ik veel kunnen observeren. Niet alleen op de mat, maar ook ernaast. Uiteraard tellen in de eerste plaats de resultaten, maar er moet ook ‘fun’ zijn. Ik ben geen trainer die een bepaalde strategie oplegt. Ik wil eerst zien wat een judoka in zijn mars heeft. Ik werk dus zeer persoonlijk. Iedereen wordt individueel aangepakt. Matthias Casse is top van de wereld, maar er zijn heel veel goede judoka’s in zijn categorie.”

Udo Quellmalz tekende een contract van twee jaar met optie om te verlengen. “Ik moet nu eerst heel veel leren over mijn judoka’s: lichaamsgewicht; lichaamsbouw, gevechtstechniek, het maakt iedereen uniek. De eerste belangrijke afspraak wordt het WK in Tasjkent in oktober. Ik kijk er alvast naar uit.”

Quellmalz, de atleet

Udo Quellmalz (a.k.a. ‘Quelle’) heeft de Duitse nationaliteit en werd op 8 maart 1967 geboren te Leipzig, in de voormalige Duitse Democratische republiek (DDR). Als judoka vertegenwoordigde hij driemaal op rij zijn vaderland op de Olympische Spelen. De eerste maal in 1988 (Seoel) namens de DDR. Vanaf 1990 kwam Quellmalz uit voor het verenigde Duitsland. In 1992 (Barcelona) won hij de bronzen medaille in de klasse tot 65 kilogram. In de bronzen kamp versloeg hij toen Philip Laats. Vier jaar later, in 1996 (Atlanta), zette hij in de halve finale van dezelfde gewichtsklasse opnieuw Philip Laats opzij om uiteindelijk het goud en de Olympische titel op zak te steken.

Udo Quellmalz

Ook op de Wereldkampioenschappen van de IJF stapte Quellmalz verscheidene malen het medaillepodium op en verzamelde hij alle medaillekleuren: tweemaal goud (1995 Chiba, JPN & 1991 Barcelona, ESP), zilver (1989 Belgrado, YUG) en brons (1993 Hamilton, CAN).

Quellmalz, tevens zesvoudig Duits nationaal kampioen in zijn gewichtscategorie, is na zijn actieve loopbaan actief als judocoach. Hierna volgt een overzicht.

Quellmalz, de coach

1998–2004: Judo Performance Director TEAM GBR;
2004-2008: Coaching in Beieren;
2008–2012: Technisch Directeur & Hoofdcoach Oostenrijkse judofederatie;
2012-2017: Sportleraar internationale scholen in Qatar, Kazakstan & Duitsland;
2017–2019: Sportdirecteur & leraar LO in Internationale school in Leipzig;
2018–2020: Sportdirecteur Judo Federatie Saksen;
2021–2022: Clubcoach Judo Club Leipzig;
Vanaf 01.08.2022: Hoofdcoach Judo Vlaanderen

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

2 augustus 2022

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.