Dan-graden

Om zwarte gordel te worden, moet men rekening houden met shin-gi-tai, de geest, de techniek en de fysiek. Door de fysiek kan men de doeltreffendheid van de gekende technieken bewijzen, maar het doel van het judo staat nog hoger aangeschreven dan resultaat. Voor een graadverhoging wordt rekening gehouden met:

  1. de geest (60%), de hoofdtrainer evalueert zijn judoka, op zijn houding als judoka, voordat hij de toelating tot het examen tekent.
  2. de techniek (30%), dit deel evalueert de gradencommissie tijdens het dan-examen (shodan-shiken).
  3. de fysiek (10%), de judoka bewijst dit tijdens wedstrijden en/of tijdens het examen.

nuttige documenten

Enkel een officieel aangestelde hoofdtrainer van een club kan een digitale inschrijving doen voor een dangraadverhoging van zijn leden.

De hoofdtrainer geeft hiermee de toestemming om de kandidaat voor te dragen voor een dangraadverhoging.

Uiterlijke inschrijvingsdata examens : 

  • Examens 1ste, 2de en 3de dan: uiterlijk 1 maand voor de datum van het examen.
  • Examens 4de en 5de dan:  uiterlijk 3 maanden voor de datum van het examen.

toelichting voor 6de dan en hoger

Eigen aan onze judosport is het gebruik van een gradensysteem. Aangezien een judoka zich voor de graad van 6de Dan (of hoger) niet spontaan kan aanbieden op een shodan shiken, is er een toelichting opgemaakt die het proces beschrijft dat bepaalt hoe en wanneer een judoka uitgenodigd wordt tot kandidaat 6de Dan (of hoger).

Hiernaast vind je deze toelichting. Tevens kan je er, als 5de Dan of hoger, je eigen judo-cv aanvullen en up-to-date houden. Het is belangrijk om dit te doen en de nodige aandacht aan te besteden, want zoals in de toelichting aangegeven is, wordt dit cv gebruikt als basis voor de procedure.

Bij vragen kan je steeds terecht bij de CGT via CGT@judovlaanderen.be

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.