7de plaats voor Jeroen Casse op Grand Slam in Antalya

ANTALYA/BURST – Judo Vlaanderen trad in het Turkse Antalya met drie judoka’s aan op de vierde Grand Slam van de World Judo Tour. Ellen Salens (-48kg) en Amber Ryheul (-52kg) bij de dames en Jeroen Casse (-73kg) bij de heren.

Amber Ryheul, Ellen Salens & Jeroen Casse met Hoofdcoach Mark van der Ham

Amber Ryheul (-52kg/40 WRL) beet de spits af en nam het in haar eerste kamp op tegen Shuk Ki Tsui (HKG/94 WRL). Het werd eerder een warm-up voor Amber die haar tegenstander uit Hongkong snel onder controle had. De tweede kamp zet haar tegen de Israëlische Gili Cohen, de nummer 11 op de wereldranglijst. Tijdens de kamp accumuleren beide judoka’s strafpunten. De kamp eindigt echter voor Amber met een derde shido. Cohen wint achteraf brons.

“Amber Ryheul treedt als eerste aan en start sterk,” meldt hoofdcoach Mark van de Ham vanuit Antalya. “Met haar favoriete ne-waza techniek wint ze haar eerste kamp. In haar tweede kamp start ze wederom sterk, tijdens de kamp verliest ze echter de grip op de wedstrijd en verliest ze uiteindelijk in de golden score. Helaas geen winst deze wedstrijd, maar wel een positief gevoel dat er meer inzat.”

Ellen Salens (-48kg/56 WRL) kreeg de handen vol met haar Tunesische tegenstander Rania Harbaoui. De slopende wedstrijd wordt uiteindelijk beslist in de Golden Score waarbij Ellen aan het kortste eind trok en wordt gevloerd met ippon.

“Ellen komt in haar eerste kamp niet goed in haar spel en verliest uiteindelijke in de Golden Score met een barai. Beide judoka’s zullen zich nu gaan voorbereiden op de Europese kampioenschappen in Lissabon over 2 weken,” aldus de coach.

Op de tweede dag van de Grand Slam in Turkije start Jeroen Casse (-73kg/120 WRL) na een bye in de eerste ronde tegen de Cubaan Magdiel Estrada (31 WRL). Het wordt een wedstrijd die alle kanten op kan. Het regent bovendien strafpunten tot in de verlenging toe waarbij Jeroen uiteindelijk de kamp wint op shidos.

In de derde ronde ontmoet onze landgenoot de Kazak Angsarbek Gainullin (162 WRL). Beide judoka’s zijn aan elkaar gewaagd. Het wordt wederom een slopende wedstrijd die tot meer dan 3 minuten uitloopt in de Golden Score. Opnieuw wint Jeroen op strafpunten en plaatst hij zich voor de kwartfinale tegen de Canadees Arthur Margelidon, vijfde op de Wereldranking. Jeroen verweert zich sterk tegen de nummer vijf en kan goed stand houden, maar wordt net binnen de reguliere tijd gevloerd met ippon waardoor hij naar de herkansingen wordt verwezen.

In de repechage verliest Jeroen tegen de Moldaviër Victor Sterpu, de nummer 20 op de WRL, die een eerste punt pakt met waza-ari en daarna Jeroen vloert met ippon. Jeroen eindigt bijgevolg op de zevende plaats.

“Het was zeker een nette dag voor Jeroen, met zelfs nog rek naar meer,” stelt hoofdcoach Mark van der Ham vanuit Antalya. “De eerste twee kampen van Jeroen tegen Estrada en Gainullin zijn het bewijs dat hij eraan zit te komen. Na eerder ook al de gewonnen kamp tegen de Georgiër op de Grand Slam in Tasjkent. In de kwartfinale komt hij hier nu nog wat ervaring tekort. Ook de kamp in de herkansing mag er zijn, ondanks dat die wedstrijd niet helemaal loopt zoals gewenst. Op dit niveau vier wedstrijden maken is goed, maar zeker pas het begin van mogelijk iets moois.”

Hoofdcoach Mark van der Ham is tevreden over het algemene getoonde niveau van de Vlaamse judoka’s. “Het is fijn om te merken dat de goede samenwerking met coach Damiano Martinuzzi ook in de resultaten vruchten begint af te werpen.”

Mooie prestatie van Jorre Verstraeten (-60kg/20 WRL) van onze Waalse zusterfederatie FFBJ. Hij pakte op de eerste dag van het tornooi een gouden plak, zijn eerste Grand Slam goud.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.