Melding of klacht

Wie luistert naar jou wanneer er een grens werd overschreden? Waar kan je je melden?

Belangrijk om te weten dat een melding grensoverschrijdend gedrag rechtstreeks toekomt bij de ethische commissie die volledig onafhankelijk van Judo Vlaanderen werkt.

aanspreekpunt integriteit - API

Caroline Jannes, Lid van de Ethische Commissie en Aanspreekpunt Integriteit, is de verantwoordelijke voor ethische kwesties bij Judo Vlaanderen.

  • Sportpsychologe, Voorzitster van de Vlaamse Vereniging voor Sportpsychologie;
  • Expert topsport & grensoverschrijdend gedrag;
  • Aanspreekpunt Integriteit & Lid van de ethische commissie van de GymnastiekFederatie Vlaanderen 

De API is iemand die discreet en onafhankelijk handelt. De (API) aanspreekpersoon integriteit is binnen de federatie het eerste aanspreekpunt voor wie een vraag, opmerking, klacht of andere boodschap heeft in verband met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en integriteit.

De API luistert naar de vraag of het verhaal en verwijst de melder door wanneer nodig of verleent advies bij de mogelijke vervolgstappen, zonder zich inhoudelijk in de zaak te verdiepen of aan waarheidsvinding te doen. 

Bij de API ( = aanspreekpunt integriteit) van Judo Vlaanderen kunnen judoka’s, ouders, trainers, begeleiders of andere clubmedewerkers (vrijwilligers en clubbestuurders) van een judoclub dus terecht met een vraag of voor advies of doorverwijzing betreffende een vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag. 

Twijfel niet om onmiddellijk contact op te nemen bij een vermoeden of een klacht over grensoverschrijdend gedrag.

Judo Vlaanderen neemt elke klacht of melding ernstig en behandelt ze met de nodige discretie via de onafhankelijke Ethische commissie.  Bij ernstige aanwijzingen van grensoverschrijdend gedrag zal er worden doorverwezen naar het meldpunt.

acute situatie

Als je een acute situatie van ernstig grensoverschrijdend gedrag wil melden:

  1. Neem contact op met de politie, of consulteer de hulplijn 1712.
  2. Je kan ook in alle vertrouwen terecht bij een arts.
  3. LET OP! In een levensbedreigende situatie bel je de politie op het nummer 101 of voor dringende medische hulp het noodnummer 112.

in het verleden

Ook als je in het verleden seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt, heeft het nog steeds zin om dit te melden. Ook al lijkt wat je meemaakte niet sterk genoeg of denk je dat het niets meer uithaalt, alle verhalen hoe klein of hoe ver in het verleden ook, hebben nut om gemeld te worden. Vele meldingen samen maken een sterk dossier.

  1. Neem contact op met de politie, of consulteer de hulplijn 1712.

Nood aan een luisterend oor

Heb je nood aan een luisterend oor? Heb je iets gezien of meegemaakt, en weet je niet hoe je hiermee  omgaat? Bij een vraag, verontrusting, vermoeden, vaststelling of onthulling van grensoverschrijdend gedrag … kan je in vertrouwen terecht bij onderstaande kanalen:

  1. Neem contact op met de hulplijn 1712. Ervaren hulpverleners staan je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. Je kan hen bellen, elke werkdag, van 9 tot 17 uur.
  2. Kinderen en jongeren kunnen een luisterend oor vinden bij Awel (www.awel.be). Je kan Awel elke dag telefonisch bereiken op het nummer 102 van 16 uur tot 22 uur, of chatten tussen 18 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Je kan hen ook mailen of op het forum je vraag stellen.
  3. Voor Kinderen en jongeren is er ook de chatmogelijkheid www.nupraatikerover.be. Je kan anoniem chatten met een gespecialiseerde medewerker op maandag- en dinsdagavond van 18u30 tot 21u30 en op woensdag- en donderdagavond van 19u tot 22u.
  4. Naast deze kanalen en openingsuren, kan je terecht bij Tele-Onthaal (www.tele-onthaal.be) op het nummer 106,  24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 bereikbaar, of elke avond (en woensdag- & zondagnamiddag al vanaf 15u) via chat.

ervaring delen

Ben je 18 of ouder, en wil je je ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport (als kind of als volwassene) delen in het kader van onderzoek, dan kan je terecht bij VOICE.

VOICE biedt de mogelijkheid om anoniem je getuigenis te brengen, zonder dat er verdere stappen gezet moeten worden. Tine Vertommen luistert naar jouw verhaal. Zo kan zij in het kader van haar onderzoek lessen trekken voor beter beleid en preventie in de sportsector. 

Je bereikt haar via het e-mailadres voice@thomasmore.be of het telefoonnummer 0494 12 95 45 (Facebook: www.facebook.com/seksueelgeweldindesport).

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.