Judo 55+

De  commissie Judo voor Allen en de projectgroep 55+ werken aan een gestructureerd en aangepast aanbod voor judoka’s 55+, meer specifiek spreken we over de herstarters (reeds judo beoefend op jongere leeftijd), eventueel zelfs starters (nog nooit judo beoefend), maar zeker de ‘gevorderden’.

De gevorderden zijn de hogere graden die al lang judo beoefenen, maar voelen dat de traditionele (club)trainingen niet meer beantwoorden aan hun behoeften, mogelijkheden en competenties. 

Examenprogramma 55+

Levenslang judo blijven beoefenen op aangepaste manier, dat promoot Judo Vlaanderen ook. De Kintsugi judoka kan tevens Kyu-graden verwerven. Meer hierover lees je in het examenprogramma voor Judo 55+. Deze bundel geeft aan wat er van jou verwacht wordt om een volgende kyugraad te verwerven. De exameneisen zijn zo dat 55-plussers met elkaar examen kunnen afleggen zonder een beroep te moeten doen op een jongere partner die beter kan vallen. 

Trainingskalender

DOELGROEPEN

De seniorenwerking van Judo Vlaanderen richt zich onder het motto Proud to be 55+ op drie doelgroepen.

1. De judoka’s 55 jaar en ouder. Programma: Kintsugi Judo

Kintsugi Judo streeft ernaar judoka’s 55+, levenslang judoka’s, herstarters en starters, judotraining aan te bieden:

  1. die hen de kans geeft om plezier te hebben, sociaal contact te hebben en een brede gezondheid te behouden;
  2. die rekening houdt met de verschillen tussen de deelnemers, de mogelijke fysieke obstakels en de groeiende kwetsbaarheid en kwetsbaarheid van het 55+ lichaam;
  3. waarbij 55-plussers gedurende 90 minuten actief kunnen deelnemen aan alle onderdelen van de training.

Inhoudelijk worden alle elementen van judo beoefend. Om duurzaam te kunnen oefenen en het heterogene deelnemersveld meer gelijkwaardig te maken, worden enkele judoregels aangepast met betrekking tot begroeting, hardlopen, kumi-kata, vallen en randori.

Alle informatie vind je in het boek Kintsugi JudoBoek Kintsugi Judo te koop (€18).   

Judo Vlaanderen organiseert elk jaar drie trainingen alleen voor 55-plussers (2 fysieke trainingen en 1 online training). De data kan je vinden in de kalender . 

2. De senioren die nooit judo deden en die willen leren vallen bij uitschuiven of struikelen. Programma: Vallen Zonder Zorgen

In een initiatieles van 60 minuten leren actieve senioren de gepaste reactie bij het uitglijden (ushiro-ukemi) en struikelen (mae-ukemi).

Alle informatie vind je in het boek Vallen Zonder ZorgenBoek vallen zonder zorgen te koop (€14).

Wil je een sessie Vallen Zonder Zorgen organiseren met je sportdienst of met je club? Judo Vlaanderen kan je een opgeleide lesgever uitlenen.

Van 2015 tot en met 2019 werd het project Vallen Zonder Zorgen gerealiseerd in samenwerking met de KBC. Vanaf 2015 tot en met 2019 bereikten we 1.236 mensen die een sessie Vallen Zonder Zorgen gevolgd hebben. 41 clubs verleenden hun medewerking om deze sessies in goede banen te leiden.

Ben je een club of organisatie die een sessie ‘Vallen Zonder Zorgen voor de actieve 55+er’ wil organiseren?

Vallen Zonder Zorgen: veilig leren vallen voor de actieve 55+er.

Wist je dat:

  • in 40% tot 60% van de gevallen een valpartij van een oudere persoon tot een lichamelijk letsel leidt?
  • ongeveer 77% van de ouderen, opgenomen met een trauma in het ziekenhuis, door een valincident op de spoeddienst belandt?
  • globaal genomen 40% van de overlijdens door letsels/verwondingen bij ouderen toe te schrijven is aan valpartijen?

Het is dus heel belangrijk om een juiste reflex aan te leren bij het struikelen en het uitglijden.

3. De senioren die regelmatig willen bewegen op basis van judo-oefeningen. Programma: Senpai Fit

In Senpai Fit oefenen 55-plussers op regelmatige basis in de judozaal. Senpai Fit is een soort gymnastiek, maar dan met oefeningen afkomstig uit het judo. De nadruk ligt op duurzaam oefenen voor de gezondheid, op sociaal contact en op plezierbeleving. De valtechnieken uit Vallen Zonder Zorgen worden onderhouden en verdiept. Senpai Fit is dus een totaalpakket dat vooral  aandacht besteed aan kracht-flexibiliteit-stabiliteit. Ook komen er een aantal basistechnieken zelfverdediging aan bod.

Deelnemers en lesgevers dragen geen judopak. Er kunnen geen graden behaald worden.

Senpai Fit kan ingericht worden door een club of via 10 lessen door een externe sportdienst.

De vergunningsprijs voor leden Senpai Fit is voorlopig vastgesteld op 23 euro.

Elke deelnemer krijgt GRATIS een Oefenboekje Senpai Fit.

Alle informatie vind je:

  • in de syllabus voor lesgevers : GRATIS voor de deelnemers aan de opleiding Senpai Fit 
  • in een PPT-presentatie 
  • in het Starterspakket Senpai Fit dat je kan aanvragen bij silvia.buysens@judovlaanderen.be
 
 
 
 
 
 

MATERIALENTAS JUDO 55+

Een club kan één van de zes materialentassen judo+ ontlenen voor maximaal 10 opeenvolgende weken. In elke tas zitten: 5 elastibanden, 5 swissballen met 1 pomp, 1 balanceerschijf.

 

Uitlenen kan via de uitleendienst van Judo Vlaanderen.

Clubwerking

In de bijgevoegde brochure tracht Raf Tits de geïnteresseerde judoclubs op weg te helpen bij het organiseren van een aanbod. Je vindt er twee cases ter inspiratie en een draaiboek om zelf mee aan de slag te gaan.

Home Alone Oefeningen

Hiernaast biedt Raf Tits je een reeks oefeningen die je in je eentje in de huiskamer kan oefenen. Veel plezier!

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.