BK Judo Jeugd 2024 te Herstal: Belgische kampioenen gekend!

BURST/HERSTAL – Afgelopen weekend 17 en 18 februari vond het Belgische Kampioenschap Judo Jeugd 2024 plaats in Herstal. Een aantal Vlaamse kampioenen pakten de ‘dubbel’ en kroonden zich tevens tot Belgisch kampioen. Onze JV-judoka’s wonnen in totaal 26 gouden medailles in 49 gewichtscategorieën.

We sprokkelden een aantal reacties.

Ook Sverre De Witte (U18H/-50kg/C Ardooie) staat na Zele in Herstal opnieuw op het hoogste podium evenwel na een moeizame kamp tegen Yacine Gabayev (JC de Jambes). “De dubbel pakken is mooi. Het was een zeer lastige kamp. In het begin scoor ik een waza-ari en dan domineert mijn tegenstander meer en had ik het lastig om overeind te blijven. En op het laatste was het ook een beetje tricky met de shido’s, dus ik heb ook een beetje geluk gehad. Doel evenwel bereikt. Nu op weg naar mijn volgende doel, zo goed mogelijk presteren op European Cups.”

Askhab Isayev (U18H/-55kg/JC Samurai Eindhout) pakte de dubbel. Na de Vlaamse titel won hij in Herstel tevens de Belgische door Enzo Gordenne (RJC Pepinster Et Da) in de finale te verslaan. “Tevreden, maar ik had het wel verwacht. Ik ben hier naartoe gekomen met een goede voorbereiding. Het is fijn om het seizoen met een gouden medaille te starten als voorbereiding naar de Europese tornooien die er nu aankomen. Voor mij is het BK niet het belangrijkste tornooi, maar toch mooi meegenomen.”

Lars Kint (U18H/-60kg/JC Mansio) steekt na de Vlaamse titel tevens de Belgische op zak. “Dat voelt goed natuurlijk. Ik kan deze finale kamp wel vergelijken met die van het VK. Misschien was het ditmaal wel wat zwaarder aangezien er meer druk was. Het was niet helemaal wat ik had verwacht en heb wat moeten improviseren, maar ik ben best tevreden met mijn prestatie. Over twee weken naar Turkije. Daarop ga ik mij nog beter voorbereiden.”

Vic Grymonprez (U18H/-66kg/Yama-Arashi JC Bavikhove) zette in de finale Thibault Debruycker (Judo Top Niveau) opzij. “Het was volharden. Ik heb een rugblessure gehad, maar met mijn personal trainer en coaches is het mij wel gelukt om een goede voorbereiding te hebben. Ik ben dan ook tevreden met het resultaat. Mooie start van het seizoen.”

Kenzo Cremers (U18H/-90kg/JC Gruitrode) manifesteerde zich na Vlaams kampioen tevens als Belgische titelhouder na een ‘interclub finale’ tegen zijn clubgenoot Tuur Verstraten. “Heel blij natuurlijk. De eerste twee kampen liepen vlotjes, allebei binnen de dertig seconden kunnen afwerken met ippon. Alleen mijn finale was met een bekende tegenstander, want we hebben al dikwijls tegen elkaar gevochten. Ik had een plan, mijn gewone pakking en dan naar de grond werken en dat is gelukt. Tegen een clubgenoot kampen vind ik wel eerder een nadeel. Je kent elkaar heel goed en ik anticipeer daar dan wel op, maar het blijft moeilijk. Hier heb ik dat goed kunnen doen, dus best tevreden.”

Julie Van Luyten (U18D/-57kg/JC Sint-Truiden) versloeg Jade Verbauwheide (Kano Tournai Royal Judo Club) in de finale. “Ik had heel veel stress voor dit tornooi. Ik ben toch blij dat ik de titel kon grijpen, want het is ook een nieuwe gewichtsklasse voor mij. Heel deze week heb ik hier naartoe geleefd en ik heb ook veel getraind om nieuwe technieken verder te ontwikkelen. De finalekamp was moeilijk. Ik kende mijn tegenstander reeds van vroeger en wist dat het niet vanzelf ging gaan. Het is uiteindelijk wel goed gekomen.”

Aicha Deschepper (U18D/-63kg/JC Ardooie) verslaat in de titelkamp Hanne Beeterens (Judocentrum Leuven). “Slopende kamp, heel lastig, Hanne is een waardige tegenstander. Ik heb er hard voor gewerkt en ben dan ook heel blij met deze gouden plak.”

Elodie Claeys (U18D/+70kg/JC Eernegem) zet in de finale Janne Bullens (JS Lummen) opzij. “De dubbel pakken is fantastisch. Ik had op voorhand gezegd: dit wordt mijn jaar, maar je weet dat natuurlijk nooit zeker. Ik had wel veel stress. Dus extra fijn.”

Sara Ver Eecke (U21D/-63 kg/JC Ardooie) verslaat Arun Deleersnyder (JC Arahi Kwai Wachtebeke) in een ‘Vlaamse’ finale. “Blij dat ik nog een keer Belgisch kampioen ben. Het is lang geleden. Net zoals de Vlaamse finale had ik haar hier in Herstal opnieuw als tegenstander. Ik kon niet zomaar mijn eigen judo doen, ik moest heel goed opletten. Ik heb hier hard naar toegeleefd, zeker de laatste week.”

Daphne De Bock (U21/-78kg/JC Zele) pakt ook de dubbel. In haar finalekamp maakt ze snel korte metten met tegenstander Florine Schleiter (JC Lincent). “Het ging vandaag goed vlot. Als eerstejaars U21 ben ik best tevreden.” Haar coach Gino Bauwens beaamt. “Derde keer dat Daphne Belgisch kampioen wordt en als eerstejaars U21 is dit fenomenaal.”

Sören Hapers, JV-coach van de Topsportschool blikt tevreden terug. “We hadden veertien deelnemers van de Topsportschool waarvan er negen op het podium staan. Ik denk dat we daar tevreden over mogen zijn. Natuurlijk heb je een ander verwachtingspatroon van iemand die eerstejaars is in de leeftijdscategorie dan iemand die tweede- of derdejaars is. Dat maakt een heel groot verschil en dat zien we hier vandaag dan ook wel terug. Over de globale lijn dus best wel tevreden. Het BK Jeugd is geen specifiek doel op zich voor onze jeugdige topsporters. Het zit in het judoseizoen verweven natuurlijk en is wel een beetje een prestigetornooi naar de buitenwereld toe. Met de topsportwerking mikken we echter vooral op successen internationaal, European Cups en EKs en WKs. Voor onze judoka’s is zo’n BK evenwel een belangrijke tussenstap want het BK voor de jeugd is het einde van de preselectiefase waarin de judoka zich moet bewijzen op een reeks selectietoernooien. Vanaf nu start het internationale seizoen en kunnen we selecties gaan maken voor internationale tornooien. En op die tornooien moeten ze zich dan kwalificeren voor EK en WK. Ik denk dat we dit jaar al zeker enkele kanshebbers hebben voor EK en WK die zelfs daar medailles kunnen pakken. Er zijn een aantal judoka’s die op die vier meetmomenten minsten drie of zelfs vier medailles hebben gepakt. Zo hebben we er wel een aantal, wat toch een goed signaal is dat het niveau in Vlaanderen is gestegen en dat we met deze judoka’s internationaal iets kunnen betekenen.”

“Een mooi BK,” vindt uittredend JV-voorzitter en vicevoorzitter van Judo Belgium Mike Van de Rostyne. “Heel wat leerlingen van de topsportschool staan op het podium. Dat is een heel goed teken. Op de topsportschool wordt door onze JV-coaches goed werk geleverd. Het is dan ook normaal dat deze judoka’s de medailles pakken. Absoluut tevreden. Ik ben er bovendien van overtuigd dat er nog een mooie weg gaat worden afgelegd met ons groeimodel dat we met Judo Vlaanderen momenteel aan het uitrollen zijn. De randoridagen moeten een betere kijk brengen op de algemene ervaring waarmee dat we hopelijk in de toekomst meer judoka’s langer aan boord kunnen houden. Zo kunnen ze dan op zich langer meedraaien in het hele circuit zodat we toekomstige talenten niet vroegtijdig verliezen door ze mee te nemen naar de huidige competities voor U9/U11/U13. Daar haken ze soms te snel af na een tegenvallende deelname beslissen en nemen nooit meer deel aan wedstrijden.”

Ere wie ere toekomt

Hierna de lijst met Vlaamse judoka’s die Belgisch kampioen werden.

Dames U15 (4 titels in 9 gewichtscategorieën)

Hanne Van Ratingen (U15D/-44kg/JC Gruitrode)
Rym Hajjij (U15D/-57kg/JS Berrevoesj)
Arwen Oosterlinck (U15D/-63kg/JS Merelbeke)
Havva Kiran (U15D/+63kg/JC Evergem)

Heren U15 (7 titels in 9 gewichtscategorieën)

Ruhn Laperre (U15H/-34kg/Jitsu-Kwai Hamme)
Samir Chiua (U15H/-38kg/Jitsu-Kwai Hamme)
Alec Vandenberghe (U15H/-46kg/JC Ardooie)
Rémy Dejaegere (U15H/-50kg/JC Kawaishi Ingelmunster)
Andreas Aleksanyan (U15H/-55kg/JC Oni Puurs)
Mattis Bellefroid (U15H/-60kg/JC Oni Puurs)
Abdul-Mailik Khasarov (U15H/+66kg/JC Gent-Drongen)

Dames U18 (4 titels in 8 gewichtscategorieën)

Fenne Peeters (U18D/-40kg/JC Gruitrode)
Julie Van Luyten (U18D/-57kg/JC Sint-Truiden)
Aicha Deschepper (U18D/-63kg/JC Ardooie)
Elodie Claeys (U18D/+70kg/JC Eernegem)

Heren U18 (5 titels in 9 gewichtscategorieën)

Sverre De Witte (U18H/-50kg/C Ardooie)
Askhab Isayev (U18H/-55kg/JC Samurai Eindhout)
Lars Kint (U18H/-60kg/JC Mansio)
Vic Grymonprez (U18H/-66kg/Yama-Arashi JC Bavikhove)
Kenzo Cremers (U18H/-90kg/JC Gruitrode)

Dames U21 (2 titels in 7 gewichtscategorieën)

Sara Ver Eecke (U21D/-63 kg/JC Ardooie)
Daphne De Bock (U21/-78kg/JC Zele)

Heren U21 (4 titels in 7 gewichtscategorieën)

Xander Simoens (U21H/-66kg/JC Herzele)
Ray Marinx (U21H/-73kg/JC Koksijde)
Noah Christiaens (U21H/-81kg/Jitsu-Kwai Hamme)
Ilman Nesirkoyev (U21H/-90kg/Judo Team International)

Resultaten

De volledige resultaten vind je hier.

Medailles 17.02.2024
Medaille 18.02.2024

Fotogalerijen

Ann Mampaey
Rik Vander Sanden

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

19 februari 2024

Type

Tag(s)

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.