BK Kata 2024: nabeschouwing met Dirk De Maerteleire

Dirk De Maerteleire

BURST/GENK – Op 23 maart jl. vond in Genk het Belgische Kampioenschap Kata plaats. Samen met JV-Technisch Directeur Dirk De Maerteleire blikken we terug op het succesvolle event.

“Voor mij was dat alvast een succeseditie,” vindt Dirk. “Het is ook een van de eerste keren dat Judo Vlaanderen aangeduid was om het BK Kata te organiseren en in goede banen te leiden. We hebben daar dan ook publiciteit rond gemaakt. Vooral tijdens de technische en katatrainingen, maar ook online op sociale media e.d. Ook bij onze Waalse collega’s hebben we op de deur geklopt om reclame te maken. Dat is allemaal goed verlopen.”

Superlocatie

Venue voor dit BK was de sporthal in sportpark ‘SportInGenk’. “Dit was een uitstekende accommodatie,” aldus Dirk. “Veel licht, heel ruim en voldoende kleedkamers en parking. Ook de mensen van JC Genk met Frank Behr en zijn team stonden voor ons klaar. Niets was te veel gevraagd om iets in orde te krijgen.”

Deelnemers

Dirk is tevens tevreden over het aantal deelnemers. “Een recordaantal deelnemers tekende present, van 43 demonstraties naar 41 effectieve demo’s. Bij de vijf senioren kata’s hadden we steevast een volledig podium, in het verleden was dat niet altijd het geval, nu wel. Dus heel tevreden. We zitten op de goede weg,” meent de Technisch Directeur. “Immers, dat betekent dat kata ook mee in de lift zit, samen met de rest van de breedtesport van judo.”

Kwaliteit was dan ook aanwezig. “Inderdaad, de vaste waarden hadden zich ingeschreven, zoals de tweelingbroers Gilon, het duo Engelen-Closset, maar er waren ook enkele nieuwe deelnemers. Echter, wat mij vooral verheugde, was die jonge gasten aan het werk te zien. De attitude van die jonge judoka’s op de mat, heel knap.”

Er waren ook twee Enbu-teams aanwezig. “Enbu, de judoshow, komt wat moeilijker van de grond,” stelt Dirk. “We hadden in de vrije oefening slechts één team en in de opgelegde oefening ook maar één team. Ik hoop dat dit naar de toekomst toe wat verder evolueert. Inzake verhouding Vlaamse-Waalse koppels, waren in deze editie de Vlaamse koppels toch ook goed vertegenwoordigd, wat in het verleden niet altijd het geval was. Ik weet dat er een aantal koppels hebben meegedaan ter voorbereiding van de Shodan Shiken, voor een examen tot graadverhoging. Wat eigenlijk de ideale oefening daarvoor is. Maar ook anderen, louter uit interesse of als kata-competiteur. Die laatste eindigden dan ook logischerwijs bovenaan de ranking. Zo zijn er een aantal Vlaamse koppels die op podium geëindigd zijn, zoals Minnoy-Vandekerckhove, Lips-De Neve, maar ook nieuwkomers haalden het podium, zoals Dereere-Depoorter. Daarentegen bespeurde ik tevens veel andere deelnemers. Kata is dan ook een mooi alternatief voor judoka’s die geen boodschap meer hebben aan shiai of die blessuregevoelig zijn of om andere redenen geen shiai meer doen.”

Judges

Voor een aantal kata judges was dit BK tevens de vuurdoop om hun recent verworven licentie en kennis tot zijn recht te laten komen. “Ik ben dan ook zeer tevreden en trots op de judges. Het was de ideale gelegenheid voor de judges met nationale licenties om ermee aan de slag te gaan. Ze hadden van op voorhand de kata’s aangeduid gekregen dus ze konden zich goed voorbereiden,” aldus Dirk. “En de EJU en IJF judges van beide vleugels stonden paraat om als judge en/of commissioner mee te werken, maar ook voor hen was dit een opportuniteit om te oefenen. De samenwerking verliep zeer vlot. Ik ben trouwens zeer tevreden over de samenwerking met de Waalse collega’s om dit BK te organiseren. Dikke pluim voor Dimitri Nemegaire, Eddy Lamblot en Michel Pongoli met wie ik veelvuldig contact had de weken voorafgaand.”

Nationale katatraining hogere graden

Aansluitend op het BK Kata was er de nationale katatraining hogere graden, de inaugurale editie trouwens. “De training stond open voor iedereen vanaf 1ste DAN, maar het programma van een dergelijke training legt wel de focus op kata voor hogere graden” legt Dirk uit. “Met meer dan vijftig deelnemers durf ik ook dit een succes te noemen, We hebben tijdens deze eerste editie samen gewerkt rond de kime-no-kate en de koshiki-no-kata. Vooral om de techniek van deze kata’s bij te schaven, maar tevens om te netwerken achteraf en samen op de mat te staan, Walen en Vlamingen, wat een belangrijk signaal was. Dit BK Kata zie ik echt als een stap vooruit richting nationaal kata platform, iets dat wij vanuit België organiseren en dat we vanuit Judo Belgium willen blijven ondersteunen aan beide kanten van de taalgrens. Inzake Europees en Wereldtoneel moeten we immers een inhaalbeweging maken wat wedstrijdkata betreft. Beide vleugels in samenwerkend verband onder Judo Belgium kunnen alleen maar progressie maken,” aldus nog Dirk.

Resultaten

Je kan hier de resultaten downloaden.

Fotogalerij

Rik Vander Sanden

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

27 maart 2024

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.