Callant Cup 2023: sfeer en teamspirit blijven belangrijkste ingrediënten

BURST/GENT – Dat de Callant Cup voor heel wat judoclubs hét event van het jaar is, is zonder twijfel een open deur intrappen. Immers, Callant Cup blijft synoniem voor team event, teamspirit booster en ambiancemoment par excellence voor de wedstrijdjudoka van Judo Vlaanderen. Ieder competitiebeest kijkt ernaar uit om elk jaar opnieuw met zijn/haar clubteam het beste van zichzelf te geven. Ook dit jaar was het weer een feest voor vele judoka’s en hun supporters. We sprokkelden alvast enkele reacties van deelnemers en kampioenen.

Frank Pedus, coach van JS Reet, valt met zijn herenteam niet in de prijzen dit jaar, maar is niettegenstaande toch best tevreden met de prestatie van zijn judoka’s. “We zijn hier jammer genoeg met een minimale bezetting aanwezig. We zitten met enkele gekwetsten, alsook twee judoka’s die op stage zijn naar Japan. Niettemin wensten we er alles aan te doen om ons herenteam in eerste afdeling te houden. Vandaar toch onze deelname. En de jongens hebben dat goed gedaan. Dikke pluim voor mijn gasten.”

Judoka Lennard Deboosere van JC Ingelmunster diende deze editie langs de kant uit te zitten wegens een blessure. “Ik dacht bij mezelf, dan zorg ik maar voor een vrolijke muzikale noot,” aldus de trompettist. “In het verleden hoorde je steevast het tromgeroffel van JC Hamme, dus wat tegengas geven met de trompet leek me leuk om te doen.” En ja hoor … Telkens wanneer zijn club zich opstelde voor de teamgroet weergalmde dan ook ‘Gonna fly now’, het welgekende themadeuntje van de filmreeks ‘Rocky’, doorheen de Topsporthal. Ambiance verzekerd natuurlijk!

Wie daar zeker vleugels van kreeg was zijn clubgenoot Jarne Duyck. Net terug van het EK U23 met een zilveren plak, stond Jarne paraat om zijn club JC Ingelmunster mee door de Callant Cup te loodsen. “Het niveau is natuurlijk anders, maar ik vind het altijd leuk om mee te doen. We hebben een fijne club en we dingen mee voor de titel in eerste, dus meehelpen is voor mij een evidentie. De club vraagt mij ook altijd of dat past in mijn schema en een week na het EK zag ik dat wel zitten.” Het zijn drukke dagen voor Jarne, want binnenkort vertrekt hij naar Japan als sparring partner voor Matthias Casse op de Grand Slam van Tokio en daarna volgt nog een lange stage ter plaatse. “Als jonge judoka wil je daar toch naartoe. Ik heb ondertussen bewezen dat ik daar mijn plaats heb. Het is dan ook een van mijn dromen die uitkomt. Daar stopt het echter niet. Ik blijf hard verder werken aan mijn judo richting volgend seizoen.”

Bavo Mortier

Meestal staat hij achter de camera en houdt hij de micro onder de neus van toppers zoals een Matthias Casse, maar deze keer stond hij zelf voor de camera’s en op de tatami. Na vier jaar zonder competitie tekende Sporza reporter Bavo Mortier (JS Merelbeke) opnieuw present op de wedstrijdtatami. En het deed hem deugd. “Het was wel lang geleden dat ik nog aan competitie heb gedaan, maar het was toch wel weer een fijne ervaring. Ik ben eigenlijk niet gewend om in de hoogste reeks te kampen en ik kom normaal ook uit in een gewichtscategorie lager, maar ik ga geen excuses zoeken want het is zeker niet mijn beste dag op de mat. Ik heb mijn drie kampen verloren, maar ik heb me wel enorm geamuseerd.” Wat is nu het leukste voor Bavo, judoka’s interviewen of zelf judoën? “Ik doe nog altijd het liefste zelf judo. En het is nog altijd door het zelf te doen, dat het leuk wordt om op een goede manier judoka’s zoals Matthias Casse te interviewen door de ‘ins & outs’ te kennen. Het is natuurlijk heel fijn om dicht bij die toppers te staan om hen mijn vragen te kunnen stellen. Maar het zelf doen … ja, het blijft natuurlijk mijn eigen favoriete sport en daar gaat niets boven.” De ambitie? “Volgend jaar opnieuw deelnemen, maar misschien in een lagere afdeling tenzij ik me beter kan voorbereiden. De afgelopen weken heb ik heel veel op trainingsdagen moeten werken. Ik merk wel dat ik routine, techniek en ritme tekort kom. Ik doe graag aan competitie alleen is het volgens planning niet altijd even gemakkelijk om te trainen door mijn job als journalist, met weekend- of avondwerk, maar ik vind het nog steeds fijn om te doen.”

Teamspirit centraal op Callant Cup!

Jasper Lefevere pakte met zijn club JC Koksijde de titel in Heren 1. “Super natuurlijk! We hebben allemaal goed gekampt. Er hebben er een paar – waaronder ikzelf – op een cruciaal moment een steekje laten vallen, maar andere teamgenoten zetten dat dan weer recht, dat is juist zo fantastisch aan deze teamcompetitie. De teamspirit is dan ook top. We wonnen eerder dit jaar reeds het BK Mixed Teams en dan nu de Callant Cup in hoogste afdeling, dat is dus een perfect seizoen voor ons.”

Donaat Vandeburie coachte JC Yama Arashi Bavikhove naar de titel in Heren 2A. “Uiteraard zijn we heel blij met deze kampioenstitel. Na drie jaar achter elkaar op het podium te staan, zijn we nu wel echt klaar om met ons herenteam de overstap te maken naar de eerste afdeling.” Wat betekent dat voor de club om aan te treden in de hoogste afdeling? “Nog harder werken natuurlijk, maar ik denk dat we dat goed gaan doen. We hebben veel aanstormende jeugd en die gaan we goed begeleiden. Als club leven we steeds naar dit tornooi toe. Het is anders dan bij een VK of BK. Hier komt echt de club op de eerste plaats, bij VK en BK ligt de focus meer op de individuele judoka. De Callant Cup blijft dan ook vooral een boost voor de clubgeest.”

Satori Kwai Mortsel pakte de titel in de reeks Heren 3A. “Dit is fantastisch voor onze club,” stelt een gelukkige coach Paul Crauwels. “Onze jongens hebben dat goed gedaan, allemaal met 100% inzet. We kijken steeds uit naar deze interclub. Sowieso plezant om met onze club hieraan deel te nemen. Stijgen naar de volgende reeks is geen probleem. We hebben in onze club de judoka’s ervoor. Volgend jaar doen we opnieuw mee voor een podiumplaats.”

De gelukkige dames van JC Kortrijk

“We zijn supertevreden met dit resultaat!,” reageert Sharon De Poortere van JC Kortrijk. “Dit is de eerste keer dat we kampioen worden met ons damesteam. Dat is dan ook heel belangrijk voor de club want het is jaren geleden dat we nog eens hebben meegedaan met de dames. Bijgevolg zijn we heel blij dat we na al die jaren met anciens, maar ook met jonge talenten op het hoogste podium mogen staan. We hebben er dan ook sterk naar toegeleefd. Sinds vorig jaar zijn we met ons project ‘interclub’ gestart. Het podium was niet zozeer het ultieme doel, eerder het teamgevoel creëren door iedereen een kans te geven het beste van zichzelf te geven en leuke momenten te beleven. Als ik nu naar dit fantastische resultaat kijk, is dat wel gelukt. Mooi toch!”

Tot slot blikt JV-Voorzitter Mike Van De Rostyne tevreden terug op deze editie van de Callant Cup. “Ik merk terug meer toeschouwers in vergelijking met vorige edities. Terug meer toeschouwers waardoor de sfeer opnieuw goed zit. Dat is altijd een constante voor dit team event. Ik mis wel wat toppers, maar desalniettemin kregen we fijn judo voorgeschoteld. Een geslaagd event zonder twijfel. De interclub blijft onze clubs stimuleren om hun beste team af te vaardigen.”

Resultaten

Hierna kan je de resultaten downloaden.

DAMES

Dames 1
Dames 2

HEREN

Heren 1
Heren 2A
Heren 2B
Heren 3A
Heren 3B
Heren 3C
Heren 4A
Heren 4B

Fotogalerij

Hier alvast de links naar de fotoalbums van onze JV-fotografen.

Ann Mampaey

Rik Vander Sanden

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.