Crisis tussen Rusland en Oekraïne ook weerslag op internationaal judo

BURST – Het is de laatste dagen niet meer weg te denken uit het wereldnieuws. De conflictsituatie tussen Rusland en buurland Oekraïne blijft het gespreksonderwerp van de dag. Naast alle menselijke miserie heeft de hele precaire toestand ook zijn weerslag op de internationale sportwereld en dan in het bijzonder het internationaal judo.

IOC spreekt klare taal

Naar aanleiding van de economische sancties die Rusland worden opgelegd, roert de internationale sportgemeenschap zich ook. Zo heeft het Uitvoerend Comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) alle internationale sportfederaties opgeroepen om evenementen in Rusland en Wit-Rusland af te gelasten of te verplaatsen naar een andere locatie. Het IOC veroordeelde reeds in een eerste reactie de inval van Russische troepen in Oekraïne en de inbreuk op de traditionele Olympische Wapenstilstand. Die begon zeven dagen voor de start van de Olympische Winterspelen (4-20 februari) en loopt tot zeven dagen na het einde van de Paralympische Winterspelen (4-13 maart). Vandaag kwam IOC nog met een krachtiger signaal naar buiten. Het Uitvoerende Comité raadt aan om alle Russische en Wit-Russische atleten uit te sluiten van internationale evenementen.

De oproep van het IOC heeft zijn effect niet gemist. Ondertussen heeft UEFA de finale van de Champions League verplaatst van Sint-Petersburg naar Parijs, schrapte de Internationale Skifederatie FIS alle wereldbekerwedstrijden in Rusland en rijdt Formule 1 geen Grote Prijs van Rusland. Heel wat sportteams weigeren tevens deel te nemen aan competities met Russische deelnemers. Nieuwszender Sporza houdt een liveblog bij van de sportieve gevolgen van het conflict. Je kan het blog raadplegen via deze link.

Judo: reacties IJF & EJU

Ook in het internationale judo zijn de naschokken van het conflict tastbaar. Zo kondigde de Internationale Judofederatie (IJF) dit weekend aan het erevoorzitterschap en ambassadeurschap van de Russische president Poetin, zelf een drager van de zwarte gordel, in te trekken. “In light of the ongoing war conflict in Ukraine, the International Judo Federation announces the suspension of Mr. Vladimir Putin’s status as Honorary President and Ambassador of the International Judo Federation.” Zo staat op de IJF-website te lezen.

Sergej Solovejtsjik

Ook in de continentale federatie European Judo Union is de impact van de crisis duidelijk merkbaar. De EJU publiceerde een brief van haar Russische Voorzitter Sergej Solovejtsjik waarin hij zijn ontslag aankondigt gezien de huidige toestand “teneinde eenheid in de rangen van de federatie te bewaren,” zo luidt het. Lees de ontslagbrief van Solovejtsjik hier. Vice-Voorzitter Otto Kneitinger (GER) volgt hem op als Interim Voorzitter.

Afgelopen vrijdag kondigde de IJF reeds aan dat het Grand Slam-toernooi op de World Judo Tour in het Russische Kazan, gepland voor eind mei, niet doorgaat.

Laten we hopen dat diplomatieke vredesgesprekken een snelle oplossing bieden aan dit pijnlijke conflict.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

28 februari 2022

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.