EK Sofia: 4 medailles voor de Belgen!

BURST/SOFIA – Een delegatie van zeven Belgische judoka’s verdedigde afgelopen weekend ’s lands driekleur op het Europees kampioenschap in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Dat leverde vier medailles op wat sinds 2003 geleden is! We overlopen hierna de wedstrijden van onze JV-judoka’s. Via de hyperlinks kan je de kampen herbekijken.

Ellen Salens verslaat Bulgaarse Georgieva

Ellen Salens (-48kg/JS De Poorter/40 WRL)) start haar EK tegen de Bulgaarse Aleksia Georgieva (150 WRL). Ellen bijt letterlijk op vrijdag 29 april de spits af want ze vecht meteen de allereerste kamp van het tornooi op mat 1. Halverwege de kamp pakt ze een eerste punt en uiteindelijk verslaat ze haar tegenstander met ippon binnen de reguliere tijd. In de tweede ronde ontmoet Ellen de Française Shirine Boukli (FRA/2 WRL). Tegen de nummer 2 van de wereld in haar gewichtscategorie wordt het een zware opdracht. De Française is een maatje te sterk. Ellen verliest de kamp met ippon in de reguliere tijd.

Na een bye in de eerste ronde komt Mina Libeer (-57kg/ JS Merelbeke/17 WRL) in actie tegen de Bulgaarse Ivelina Ilieva (BUL/25 WRL). Mina pakt vroeg in de kamp een eerste strafpunt, maar kan de wedstrijd in de verlengingen in haar voordeel beslechten en zet de Bulgaarse opzij. In haar tweede kamp staat Mina tegenover de Française Sarah Leonie Cysique, de nummer 3 in de wereld in gewichtscategorie -57kg. Opnieuw een toptegenstander voor onze judoka. De Française scoort dan ook een punt in de eerste minuut en kan deze voorsprong op Mina behouden waardoor ze naar de herkansingen wordt verwezen. Daar staat Mina opnieuw tegenover een Française, de nummer 8 op de WRL Priscilla Gneto. Mina wint deze kamp op strafpunten en kwalificeert zich voor de kamp om het brons. In deze laatste wedstrijd tegen Pauline Starke (GER/35 WRL) kan Mina snel een eerste punt scoren, binnen de 30 seconden. Het wordt een race tegen de klok voor de Duitse tegenstander om bij te benen, maar Mina kan haar goed afhouden en met nog 16 seconden op de klok scoort Mina een ippon. Brons is binnen!

Brons voor Mina Libeer

Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx reageert tevreden vanuit Sofia. “Mina bevestigt in Sofia alle progressie die ze de afgelopen periode maakte. Ondanks het feit dat haar voorbereiding gestoord werd door een beperkte blessure laat ze knap judo zien tegen sterke tegenstanders en wint ze een mooie bronzen medaille. Ook Ellen maakte een goede periode door, maar stootte reeds tijdens tweede ronde op de latere kampioene en had geen herkansing. Dit belooft voor de toekomst!”

Zaterdag 30 april was het dan de beurt aan de huidige Europese Vice-kampioen en regerend Wereldkampioen Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle/1 WRL). Matthias neemt het na een bye in de eerste ronde in de tweede op tegen Stuart McWatt (GBR/107 WRL). De kamp werd beslecht in de Golden Score waar Matthias wint op strafpunten.
In de derde ronde staat Matthias tegenover Alex Barto (SVK/109 WRL). Ook deze kamp wordt beslecht in de verlengingen waarbij de Slovaak door drie shido’s de kamp verliest. Matthias gaat door naar de kwartfinale tegen de Spanjaard Alfonso Urquiza Solana (ESP/33 WRL). Ook de kwartfinale tegen de Spanjaard wordt beslecht in de Golden Score. De Spanjaard verliest op strafpunten en Matthias kwalificeert zich voor de halve finale. In de halve finale kampt Matthias tegen Hievorth Manukian (UKR/38 WRL). Het scenario blijft zich herhalen want deze wedstrijd wordt tevens beslecht in de verlengingen. Even lijkt het of Manukian een waza-ari scoorde, maar die beslissing wordt herroepen. Matthias verslaat uiteindelijk zijn tegenstander met ippon en gaat dus naar de finale van het EK! De finale van het EK werd een rematch van de WK-finale en de kamp om Olympisch brons van vorig jaar tegen de sterke Georgiër en nummer 2 van de wereld Tato Grigalashvili. Twee kampen die in het voordeel van Matthias uitdraaiden. Opnieuw een spannende kamp tussen de twee topjudoka’s die beide kanten kon opgaan. Matthias pakt echter snel twee strafpunten na elkaar en de Georgiër vindt een opening om hem te werpen en scoort zo een punt met waza-ari. Matthias krijgt vervolgens een derde shido en moet zich bijgevolg tevreden stellen met zilver. Voor de tweede keer op rij wordt hij Europees vice-kampioen.

Matthias Casse vs de Slovaak Barto

“Matthias kent een goede dag, maar stuit op de sterke Georgiër in de finale,” aldus Koen Sleeckx vanuit Sofia. “De tactiek van de Grigalashvili is duidelijk aangepast ten opzichte van vorige ontmoetingen en dat resulteert snel in straffen voor Matthias. De Georgiër wint verdiend, maar met de nieuwe informatie zijn we ervan overtuigd dat Matthias volgende keer opnieuw goed voorbereid zal zijn. Met vier medailles op rij op een EK in een van de zwaarste categorieën toonde hij zijn klasse. Met Sami Chouchi die brons wint, brengt dit het totaal van Belgische medailles op vier. Een heel mooi resultaat, het meeste sinds Düsseldorf 2003 toen Team Belgium ook vier medailles won, ondanks een aantal belangrijke geblesseerden!”

Jorre Verstraeten (FFBJ/-66kg) en Sami Chouchi (FFBJ/81kg) van zusterfederatie FFBJ pakken tevens mooi brons.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

1 mei 2022

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.