EK U18 in Sofia: brons voor Kenzo Cremers

BURST/SOFIA – Vier judoka’s van Judo Vlaanderen maakten deel uit van de 8-koppige selectie van het Belgische judoteam dat in actie trad op het Europese kampioenschap voor U18 dat plaatsvond in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, van 27 tot en met 30 juni jl. Kenzo Cremers stapte op het podium om brons te ontvangen, Lena Antoine van zusterfederatie JWB deed dat ook. Maelys Dapa van JWB werd vijfde. De overige judoka’s werden uitgeschakeld in de voorrondes. Onze JV-judoka’s werden begeleid door JV-coaches Franklin Pereira Reyes en Tijl Lindekens.

“Natuurlijk ben ik heel tevreden met mijn bronzen medaille,” reageert Kenzo Cremers vanuit Sofia. “Evenwel een beetje jammer van de halve finale. Er zat meer in, maar dat is judo. Winst en verlies hoort er ook bij. Mijn competitiedag begon relatief goed. Ik startte tegen een Est. Die kamp is eigenlijk best tactisch verlopen. Ik heb mijn pakking hoog kunnen opzetten, mijn tegenstander naar de grond kunnen trekken en daar kunnen afwerken. Mijn volgende kamp stond ik tegenover een Bosniër. Die had op zijn vorige wedstrijd al wat indruk gemaakt. Hij pakt rechts hoog zoals mij. Ik kwam relatief snel met waza-ari voor. Eén minuut daarna heb ik hem kunnen werpen om opnieuw met waza-ari te scoren. In de kwartfinale kampte ik tegen een Tsjech. Ik had met de trainer een goede strategie besproken die ik perfect heb kunnen uitvoeren waardoor ik mijn tegenstander na 3 minuten op de grond heb kunnen pakken. In de halve finale, stond ik dan tegenover een onbekende Rus. De kamp begon eigenlijk goed. Ik heb hem drie minuten en twintig seconden kunnen controleren. Alleen ben ik iets te zelfzeker geweest waardoor hij mij kon werpen. Jammer. Niettegenstaande heb ik me kunnen opladen voor de bronzen kamp. Het was tegen een bekende tegenstander. In Antalya, was ik er in de halve finale, tegen gewonnen. En in Berlijn, in de kwartfinale, won hij van mij. De wedstrijd begon eigenlijk relatief gelijk, maar mijn conditie was beter dan de zijne. Dus na enkele minuten merkte ik al dat hij steeds meer aan het wegzakken was. Hij maakte een fout en dat ik hem in osae-komi kan nemen. Brons dus. Uiteraard ben ik heel blij. Ik denk dat het een goede dag was. Er waren wat foutjes in mijn parcours, maar over het algemeen mag ik best tevreden zijn. Ik heb goed mijn strategie kunnen doorvoeren die ik met coach Franklin Pereira steeds voor elke wedstrijd heb kunnen bespreken. Nu hard verder werken richting WK en daar hopelijk nog eens knallen.”

“Zaterdag was eigenlijk voor Kenzo de bekroning van zijn harde werk dit seizoen, want hij heeft een echt top seizoen achter de rug,” vindt coach Franklin Pereira Reyes. “Hij heeft bijna in alle competities waaraan hij deelnam een medaille gewonnen of voor een medaille gekampt. De nederlaag tegen de Rus is wel jammer, want hij voelde zich schitterend gisteren. Het was meer dan duidelijk dat het zijn dag was. De Europese titel was zeker binnen handbereik, maar om die te grijpen, mag je geen fout maken en dat is natuurlijk de prijs die je dan moet betalen. De Rus Kantaev is vrijwel onbekend en een judoka die blijkbaar amper aan internationale competitie heeft gedaan. Er was geen video van hem online te vinden zodat we geen gepaste strategie konden uitwerken. Toch is Kenzo erin geslaagd om drie minuten lang de volledig controle van de wedstrijd te houden. De Rus kwam er niet aan te pas totdat Kenzo even afweek van de afgesproken tactiek. Hij maakte één foutje, waarvan zijn tegenstander profiteerde. Achteraf had Kenzo daar veel spijt van want hij stond heel sterk. In elk geval blijft brons een topprestatie. Een goed voorteken voor het wereldkampioenschap binnen zeven weken in Lima, Peru,” aldus nog de coach.

Lena Antoine en Maelys Dapa van zusterfederatie JWB kampten een Belgisch Brons onderonsje in gewichtscategorie (-44kg) waarbij Antoine brons pakte en Dapa zich tevreden moest stellen met een vijfde plaats.

Hierna overlopen we beknopt het parcours van onze JV-judoka’s op het EK.

Fenne Peeters (-40kg/JC Gruitrode)

Ronde van 16: Overwinning vs. Havva Sena Tokmak (TUR)
Kwartfinale: Nederlaag vs. Mathilde Aurel (FRA)
Herkansingen: Nederlaag vs. Marija Tanackov (SRB)

Aïcha Deschepper (-63kg/JC Ardooie)

Ronde van 32: Overwinning vs. Olga Orlovic (SRB)
Ronde van 16: Nederlaag vs. Amelia Ptasinska (POL)
Herkansingen: Nederlaag vs. Sinem Oruc (TUR)

Sverre De Witte (-50kg/JC Ardooie)

Ronde van 32: Overwinning vs. Senn van Buel (NED)
Ronde van 16: Nederlaag vs. Axel Cuq (FRA)
Herkansing 1: Bye
Herkansing 2: Nederlaag vs. Tim Nebenfuehr (GER)

Kenzo Cremers (-81kg/JC Gruitrode) – BRONS

Ronde van 32: Overwinning vs. Kirill Komin (EST)
Ronde van 16: Overwinning vs. Ivan Colic (BIH)
Kwartfinale: Overwinning vs. Vit Sarboch (CZE)
Halve finale: Nederlaag vs. Abu-Bakr Kantaev (AIN)
Brons: Overwinning vs. Ali Gazimammadov (AZE)

Een overzicht van de kampen van het ganse Belgische team vind je op de website van Judo Belgium.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.