EK U23 in Potsdam: zilver voor Jarne Duyck

BURST/POTSDAM – Op 17 en 18 november vond in het Duitse Potsdam het Europees Kampioenschap U23 plaats. Zeven judoka’s verdedigden er de Belgische driekleur, waarvan drie judoka’s van Judo Vlaanderen. Jarne Duyck knokte zich als enige Belg in de finale van zijn gewichtscategorie, maar moest daar zijn meerdere erkennen in een sterke Georgiër. Niettemin keert hij met mooi EK-zilver naar huis. Drie Belgen eindigden op de zevende plaats.

Hierna overlopen we kort de kampen van de JV-selectie gevolgd door een reactie van Jarne zelf en Technisch Directeur topsport Koen Sleeckx. Luna Verfaillie (-57kg/JS Asahi) behoorde ook tot de selectie, maar diende af te melden door een blessure opgelopen tijdens het recente BK. Een overzicht van de kampen van de volledige selectie van Team Belgium vind je hier.

Olivier Naert (-60kg/Yama-Arashi JC Bavikhove)

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Nederlaag vs. Rastko Andjelovic (SRB)

Zelemkhan Batchaev (-73kg/Judoteam Alen) – 7de plaats

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Ethan Nairne (GBR)
Ronde 3: Overwinning vs. Filip Ivanka (CZE)
Kwartfinale: Nederlaag vs. Kote Kapanadze (GEO)
Herkansingen: Nederlaag vs. Nariman Mirzayev (AZE)

Jarne Duyck (-81kg/JC Kawaishi Ingelmunster) – Zilver

Ronde 1: Overwinning vs. Daniel Pochop (CZE)
Ronde 2: Overwinning vs. Vadym Leontiev (UKR)
Kwartfinale: Overwinning vs. Bern Fasching (AUT)
Halve finale: Overwinning vs. Eetu Ihanamaki (FIN)
Finale: Nederlaag vs. Zaur Dvalashvili (GEO)

De judoka’s werden begeleid door JV-coach Udo Quellmalz.

Het was een zeer zware dag, ik voelde mij niet top, zeker in de eerste kamp, maar geleidelijk aan kwam ik in mijn judo,” reageert Jarne. “Ik ben er van overtuigd dat ik beter kan, maar desondanks ben ik uiteraard zeer tevreden dat ik op een mindere dag toch nog met zilver naar huis kan.”

Hoe heeft hij die beslissende finalekamp beleefd? “Ik was goed voorbereid op de finale, ik wist dat het een sterke tegenstander was en daardoor kwamen mijn technieken er niet altijd even goed uit. Ik voelde wel dat er mogelijkheden waren, maar desondanks ben ik toch op mijn waarde geklopt.”

Wat maakte dan het verschil in dit bewuste gevecht? “In de finale kwam ik voornamelijk kracht te kort, ik voelde meteen het krachtverschil en wist dan ook dat ik deze kamp tactisch moest aanpakken. Alles liep goed tot de Georgiër mij met een knappe o-goshi smeet. Meer kan ik er niet over zeggen, dit is judo. Maar ik weet dat ik er in toekomst van kan winnen!”

Balans voor dit EK U23? “Met mijn eerste medaille op een kampioenschap kan ik natuurlijk tevreden terugkijken op dit EK. Het voelt goed om te merken dat het harde werk wel degelijk loont. De laatste weken gaan echt goed en ik hoop dan ook op dit elan verder te gaan vanaf januari.”

What’s next? “Op 28 november vertrek ik voor de eerste keer naar Japan. Ook iets waar ik enorm naar uitkijk. Het zal zwaar zijn, maar ik heb er enorm veel zin in. Als beginnend judoka vroeger droomde ik er altijd van om ooit eens in Japan te kunnen trainen en dit gaat nu eindelijk gebeuren! Daarna start een nieuw jaar met nieuwe tornooien en daar hoop ik mijzelf opnieuw te tonen met medailles,” aldus nog een tevreden Jarne.

“Jarne heeft het afgelopen jaar een grote stap vooruit gezet. Deze medaille is dan ook geen grote verrassing. Hij kampt technisch en tactisch zeer goed en vindt langzaam aansluiting bij de wereldtop. Met deze mentaliteit kan hij ver geraken,” aldus nog Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.