European Open in Sarajevo: brons voor Maxine Heyns

Podium -70kg met rechts Maxine Heyns (brons)

BURST/SARAJEVO – Afgelopen weekend, 18 en 19 september, namen negen judoka’s van Judo Vlaanderen onder leiding van JV-coach Damiano Martinuzzi deel aan de European Open van de EJU die plaatsvond in Sarajevo, Bosnië & Herzegovina. Resultaat: Maxine Heyns stapte op het podium en twee judoka’s net niet. We overlopen hierna het parcours van onze deelnemers.

Op zaterdag 18 september startten vier van onze judoka’s, na een bye in de eerste ronde, met kampen in de tweede. Ellen Salens (-48kg/JS De Poorter) versloeg in haar eerste kamp de Italiaanse Alesia Ritieni waardoor ze zich kwalificeerde voor de halve finale tegen de Française Marine Gilly die ze verliest. Bijgevolg werd het een kamp voor brons tegen de Oostenrijkse Jacqueline Springer. Ellen grijpt echter naast het podium. In een wedstrijd die alle kanten uit kon, pakken beide judoka’s twee strafpunten voor passiviteit. De wedstrijd loopt uit in de Golden Score waar de Oostenrijkse onze judoka kan vastpinnen op de mat om vervolgens ippon te scoren. Bijgevolg, een vijfde verdienstelijke plaats voor Ellen.

Ellen Salens (-48kg)

Ook Eveline Delbaen (-57kg/JS Reet) wint haar eerste kamp in de tweede ronde tegen Amerikaanse Mariah Holguin. In de kwartfinale wacht haar de Française Martha Fawaz waartegen ze verliest. Eveline wordt doorverwezen naar de herkansingen. Daar verliest ze haar eerste kamp tegen de Duitse Nora Bannenberg wat meteen het einde betekent voor Eveline. Ze wordt zevende.

Selina Delen (-63kg/JS Reet) start tegen de Nederlandse Nadiah Krachten. Selina pakt een eerste punt, maar tegen het einde van de kamp kan de Nederlandse tegenscoren en onze judoka vastpinnen op de tatami om te winnen met ippon.

Jeroen Casse (-73kg/JS Fudji Yama Boom/Schelle) wint zijn eerste kamp tegen de Fransman Alexandre Rubiano. Zijn volgende tegenstander is de Hongaar Bence Boros waarvan hij verliest.

Op zondag 19 september kampen twee JV-judoka’s voor het brons. Na winst in de eerste drie rondes tegen respectievelijk Peter Kordely (HUN), Jamal Petgrave (GBR) en Hugo Grandhaei (FRA), is Karel Foubert (-90kg/JC Olympia Brugge) goed op dreef en kwalificeert hij zich voor de kwartfinale tegen de Duitser Johann Lenz die hij tevens opzij zet. In de halve finale staat hij tegenover de Hongaar Roland Goz. Daar sputtert de motor echter en Karel verliest de halve finale en kampt bijgevolg voor brons tegen Darko Brasjnovic (SRB). In de kamp om het brons maakt hij het de Serviër knap lastig. De kamp gaat de verlengingen in en daar maakt Karel een kleine fout waardoor de Serviër een punt kan scoren. Geen brons, maar wel een verdienstelijke vijfde plaats voor Karel.

Eveline Delbaen (-57kg)

Maxine Heyns (-70kg/Antwerpen United Judo) komt pas in actie tijdens de tweede ronde en wint van de Amerikaanse Katherine Bernier en kampt vervolgens de kwartfinale tegen de Britse Katie-Jemima Yeats-Brown. Ze verliest in de kwartfinale en wordt doorverwezen naar de herkansingen tegen Clemence Eme (FRA) die ze verslaat. Maxine kampt bijgevolg voor brons tegen Silja Kok (NED). Halverwege de kamp scoort Maxine een punt. Ze kan vervolgens haar tegenstander voldoende lang op de mat vastpinnen om een ippon af te dwingen en steekt zo mooi de bronzen plak op zak!

Pieter Vandyck (-81kg/JC Gruitrode) verloor zijn eerste kamp tegen de Fransman Jonathan Allardon. Na een bye in de eerste ronde verloor ook Lien Meeuwssen (-70kg/JC Herenthout) haar eerste kamp tegen de Kroatische Andela Violic. Vicky Verschaere (-78kg/JC Evergem) verloor haar eerste kamp tegen de Française Julie Pierret.

Karel Foubert (-90kg)

JV-coach Damiano Martinuzzi blikt terug met een goed gevoel. “Ik ben heel positief voor de toekomst, want onze judoka’s zijn echt aan het kampen. Het resultaat is niet altijd wat je verwacht, maar de ingesteldheid, de kumikata-structuur en het teamwork zit goed. Goede dag voor Maxine Heyns. Bovendien volgde ze mijn adviezen goed op met uiteindelijk een mooie bronzen medaille als resultaat. Ellen Salens werd vijfde, maar het zat haar wat tegen. Er was de moeilijke halve finale met ippon voor Ellen die werd geannuleerd en tenslotte resulteerde in verlies door drie shido’s. Tijdens de kamp om het brons maakte ze één concentratiefout in newaza, wat haar het brons kostte, maar ik heb toch een goed gevoel naar volgende week toe, in Zagreb. Tevens een vijfde plaats voor Karel Foubert, na toch wel een sterk parcours met zes kampen te hebben afgelegd. Hij kwam net iets tekort voor een medaille, dus ook zeer positief richting Zagreb en daarna. Voor de andere atleten in het team werken we verder aan de verbeterpunten.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.