Grand Slam Antalya: Goud voor Casse, 7de plaats voor Foubert

BURST/ANTALYA – Van 31 maart tot en met 2 april vond in het Turkse Antalya een Grand Slam van de World Judo Tour plaats. Goed voor goud en brons voor Team Belgium dat deelnam met acht judoka’s, waarvan vier van Judo Vlaanderen. We overlopen hierna kort het parcours van de JV-judoka’s.

Na een bye in de eerste ronde verslaat Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko) haar eerste tegenstander Fabiola Diaz (VEN). In de derde ronde verliest Amber echter tegen de Poolse Aleksandra Kaleta.

Na een bye in de eerste ronde wordt Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke) in de tweede vroeg uitgeschakeld door de Oezbeekse Shukurjon Aminova.

Finale Casse vs. Mollaei (AZE)

Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) legt in de voorronde een foutloos parcours af met achtereenvolgens winst tegen Anri Egutidze (POR), Nurbek Murtozoev (UZB), José-Maria Mendiola Izquieta (ESP) en Alpha Oumar Djalo (FRA) om zich uiteindelijk te plaatsen voor de finale tegen Saeid Mollaei (AZE) die hij in de verlengingen verslaat.

“Het is een tijdje geleden sinds ik het podium haalde, ik ben dan ook heel blij dat ik hier opnieuw sta,” reageert Matthias. “Ik heb veel geleerd uit mijn vorige nederlaag tegen Mollaei. Hij is een sterke tegenstander. Deze keer kon ik mijn strategisch plan tot een goed einde brengen. Het is niet altijd eenvoudig om openingen te vinden want ik heb reeds vaak tegen hem gekampt en we kennen elkaar goed. Uiteindelijk was er een opportuniteit tijdens het grondwerk en dat heb ik ten volle benut. Als je zo vaak tegen iemand kampt, weet je ook waar iemand zijn zwakke punten zijn. Dat probeer ik dan ook te benutten. De laatste tijd scoor ik vaak in ne waza, daar vond ik ditmaal de oplossing.”

Finale Casse vs. Mollaei (AZE)

Dit was voor Casse de laatste competitie voor het WK dat eraan komt in mei. Deze gouden plak is ongetwijfeld een opsteker. “Dat is het zeker,” aldus de judoka. “Na de snelle eliminatie op de Grand Slam in Parijs was het balen. Het resultaat was toen niet goed. Niettegenstaande heb ik daar toch weer veel uit geleerd. Mijn focus moet op elke kamp liggen. Hier in Antalya heb ik geprobeerd mijn focus optimaal te houden. Ik heb dan ook veel opgestoken uit mijn nederlaag in Parijs om hier succesvol te zijn. Dat neem ik tevens mee naar het WK. Het was een goede zaak om nog eens een nederlaag te ervaren om sterker terug te keren.”

“Het was een lange dag. Het geeft zonder twijfel weer veel vertrouwen want ook hier kampte ik tegen enkele sterke tegenstanders. Ik ga naar het WK om mijn titel te heroveren. De druk zal hoog zijn en de bezetting zonder meer heel sterk. Het blijft een zware gewichtscategorie. Deze gouden plak hier in Antalya is een sterke boost en deze overwinningsvibe is zeker een opsteker naar de verdere voorbereidingen voor het WK.”

En met die voorbereidingen is de judoka al een tijdje bezig. “We zijn ermee gestart na de Grand Slam van Parijs. Eerst was er een trainingskamp van 2 weken in Brazilië. Deze Grand Slam diende tevens als voorbereiding. Er volgt vrij snel nog een trainingskamp van 2 weken in Japan. Veel judo en hard trainen dus. Net voor het WK hebben we in eigen land nog een kort vierdaags trainingskamp om te fine tunen. Ik kijk er alvast naar uit,” aldus nog de judoka.

Je kan het volledige interview (in het Engels) hier bekijken.

Karel Foubert in actie

Na winst in de eerste, tweede en derde ronde tegen respectievelijk Jakub Pankowski (POL), Omer Aydin (TUR) en Nika Kharazishvili (GEO) verliest Karel Foubert (-90kg/JC Olympia Brugge) de kwartfinale van Ivaylo Ivanov (BUL) en wordt hij doorverwezen naar de herkansingen. Daar moet hij tevens de duimen leggen tegen Peter Zilka (SVK) waardoor hij eindigt op de zevende plaats.

De judoka’s werden begeleid door JV-coach Damiano Martinuzzi.

Internationaal scheidsrechter Heather Loontjens werd door de IJF aangeduid om de kampen te leiden.

Jorre Verstraeten (-60kg) van zusterfederatie JWB pakte brons.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.