Grand Slam Astana: 5de plaats voor Ryheul en Nikiforov

BURST/ASTANA – Vijf judoka’s verdedigden de Belgische driekleur op de Grand Slam van Astana, Kazakstan die plaatsvond van 16 tot en met 18 juni jl. Astana, dat in de loop van zijn geschiedenis verschillende namen heeft gekend, is vandaag de dag een stad met een moderne uitstraling, resoluut gericht op de toekomst. Langs de immense lanen ontvouwt zich een stedelijk landschap waarvan de flamboyante architectuur in het oog springt. De stad was het decor van de wereldkampioenschappen judo in 2015 en was eerder reeds gaststad voor een Grand Prix op de World Judo Tour, terwijl in 2019 ’s werelds beste jonge judotalenten er present tekenden tijdens de wereldkampioenschappen cadetten. De Grand Prix van Astana werd dit jaar een Grand Slam, met meer punten te sprokkelen dus voor de Olympische kwalificatie van Parijs 2024.

Judo Vlaanderen werd vertegenwoordigd door drie judoka’s. Amber Ryheul (-52kg) levert sterk grondwerk richting brons, maar verliest de beslissende kamp jammer genoeg op strafpunten. Toma Nikiforov (-100kg) scoort in de finale kamp een waza-ari, maar zijn tegenstander weerhoudt hem van het medaillepodium door hem luttele seconden later te vloeren met ippon. Karel Foubert (-90kg) wordt geëlimineerd in de voorronde. We overlopen hierna kort het parcours van onze drie deelnemende JV-judoka’s. Herbekijk de kampen via de hyperlinks, een IJF-abonnement is hiervoor evenwel noodzakelijk.

Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko) – 5de plaats

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Mio Huh (KOR)
Kwartfinale: Nederlaag vs. Sita Kadamboeva (UZB)
Herkansingen: Overwinning vs. Leonie Gonzalez (FRA)
Brons: Nederlaag vs. Gultaj Mammadaliyeva (AZE)

Karel Foubert (-90kg/JC Olympia Brugge)

Ronde 1: Overwinning vs. Otabek Turaboev (UZB)
Ronde 2: Nederlaag vs. Klen Kristofer (EST)

Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie) – 5de plaats

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Niiaz Bilalov (AIN)
Kwartfinale: Overwinning vs. Islam Bozbayev (KAZ)
Halve finale: Nederlaag vs. Matvey Kanikovsky (AIN)
Brons: Nederlaag vs. Zlatko Kumric (CRO)

De judoka’s werden begeleid door JV-coach Udo Quellmalz.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.