Grand Slam Boedapest: Goud voor België, tweemaal 7de plaats voor JV

BURST/BOEDAPEST – Van 8 tot en met 10 juli vond in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een Grand Slam tornooi van de IJF World Judo Tour plaats. Jorre Verstraete van zusterfederatie FFBJ pakte er mooi goud. De enige medaille voor België. Onze dames Amber Ryheul en Mina Libeer zetten met een zevende plaats de beste prestatie voor JV neer. Een nederlaag in de kwartfinale verwees beide judoka’s naar de herkansingen waar ze werden afgestopt door hun tegenstanders. We overlopen hierna het parcours van de vier JV-judoka’s. Klik op de hyperlinks om de kampen te herbekijken.

Goud voor Jorre Verstraeten (FFBJ)

Na een bye in de eerste ronde verslaat Amber Ryheul (-52kg/ Kon. Ieperse JC Neko/JV/16 WRL) de Chinese Liping Liu (CHN/87 WRL) in de verlengingen. In de kwartfinale is de Italiaanse Giulia Carna (ITA/23 WRL) haar te sterk en ze verliest de kamp in de Golden Score. In de herkansingen moet Amber tevens de duimen leggen tegen de Israëlische Gefen Primo (ISR/5 WRL) en strandt ze bijgevolg op de zevende plaats.

In de eerste ronde verslaat Mina Libeer (-57kg/ JS Merelbeke/JV/12 WRL) de Poolse Arleta Podolak (POL/43 WRL). In de tweede ronde wint ze van Thauany David Capanni Dias (ITA/89 WRL). In de kwartfinale staat ze tegenover de nummer 6 van de wereld, de Portugese Telma Monteiro (POR/6 WRL) die haar te sterk af is. In de herkansingen kampt Mina tegen regerend wereldkampioene Jessica Klimkait (CAN/1 WRL) die haar binnen de minuut vloert met ippon. Tevens een zevende plaats voor Mina.

Casse vs. Esposito

Na een bye in de eerste ronde verslaat Matthias Casse (-81kg/ JC Fudji Yama Boom/Schelle/JV/2 WRL) in zijn eerste kamp de Oezbeek Musi Sobirov (UZB/114 WRL). In de derde ronde volgt een uitputtingslag in de verlengingen tegen de Italiaan Antonio Esposito (ITA/23 WRL). Matthias verliest de kamp op strafpunten (False-Attack & Non-Combativity (2)) wat meeteen het einde betekent voor zijn deelname aan dit tornooi.

Ook Toma Nikiforov (-100kg/ Topsport Belgian Defence/JV/6 WRL) zit het niet mee. In zijn eerste kamp tegen de Hongaar Zsombor Veg (HUN/31 WRL) wordt hij vroegtijdig uitgeschakeld. Halverwege de kamp scoort de Hogaar een punt via waza-ari en kan hij deze voorsprong aanhouden tot aan het eindsignaal.

De judoka’s werden begeleid door JV-coach Damiano Martinuzzi.
Ellen Salens (-48kg/ JS De Poorter) behoorde aanvankelijk ook tot de selectie, maar diende af te melden door een positieve coronatest.

International scheidsrechter Heather Loontjens (JC Banzai) werd door de IJF aangesteld om de wedstrijden te leiden.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.