GS Bakoe: 2de opeenvolgend GS brons voor Libeer

Amber Ryheul in actie tegen Krasniqi

BURST/BAKOE – Twee van onze topdames – Amber Ryheul (52kg/ KONINKLIJKE IEPERSE JUDOCLUB) en Mina Libeer (-57kg/ JUDOSCHOOL MERELBEKE) – namen deel aan de Grand Slam van Bakoe, IJF- tornooi op de World Judo Tour. Onze dames kwamen in actie op 5 november, de eerste tornooidag. We noteren nog even dat Ellen Salens (-48kg/ JUDOSCHOOL DE POORTER) tevens was geselecteerd, maar diende af te haken wegens quarantaine-verplichting. Internationaal scheidsrechter Val Van Neste (OSTEND JUDO CLUB) werd door de IJF aangeduid om de kampen te leiden. Hierna blikken we even terug op deze tornooidag.

Amber Ryheul (-52kg) beet na een bye in de eerste ronde de spits af en startte haar tornooi tegen de Duitse Annika Wurfel. De Duitse lukt erin om vroeg in de wedstrijd een punt te scoren via waza-ari. Amber gaat evenwel in de tegenaanval om dit recht te zetten, maar Wurfel kan onze landgenote afhouden en tegenscoren met ippon. Amber wordt vervolgens doorverwezen naar de herkansingen waar ze het opnam tegen de Kosovaarse Disnia Krasniqi. In de herkansingen lukt het Amber niet om zich te plaatsen voor de kamp om het brons. Tegenstander Krasniqi scoort snel een eerste punt en brengt kort daarna Amber uit evenwicht om de kamp binnen de reguliere tijd af te werken met ippon. Amber moet genoegen nemen met een zevende plaats.

Mina Libeer in actie tegen Fritze

Ook Mina Libeer (-57kg) heeft een bye voor de eerste ronde. In de tweede ronde staat ze tegenover Ichinkhorloo Munkhtsedev (AZE). Beide judoka’s pakken strafpunten in deze evenwichtige kamp. Met nog 23 seconden op de klok lukt het de Azeri om een punt te scoren en kan ze Mina van zich afhouden tot aan het eindsignaal. Ook Mina wordt doorverwezen naar de herkansingen waar ze in het krijt treedt tegen de Duitse Caroline Fritze.
In de herkansingen kan Mina zich plaatsen voor de kamp om het brons tegen de Amerikaanse Mariah Holguin. Ze diende hiervoor de kamp tegen haar Duitse tegenstander evenwel naar de verlengingen te slepen. In de 39ste seconde van de Golden Score scoorde Mina dan het beslissende punt. Voor de kamp om het brons tegen Mariah Holguin (USA) staat Mina voor de tweede keer op rij tegen de Amerikaanse. Op de Grand Slam in Parijs, amper enkele weken geleden, zette ze Holguin opzij in de tweede ronde na een fel betwiste kamp in de verlengingen. In Bakoe scoort Mina snel een eerste punt via een mooie controle van de handen in haar greep. Onze landgenote pakt vervolgens evenwel een eerste strafpunt, maar zet de kamp volledig naar haar hand en scoort een tweede waza-ari om uiteindelijk het brons op zak te steken. Haar tweede opeenvolgende Grand Slam brons … Sterk werk!

“Mina liet vandaag met vlagen zien waar ze al judoënd toe in staat kan zijn, we hebben het beste van Mina volgens mij nog niet gezien,” reageert JV-coach Mark van der Ham vanuit Bakoe. “De eerste kamp was goed met een kleine fout die echter onmiddellijk wordt afgestraft op dit niveau. Daarna herpakt ze zich knap en neemt brons mee naar huis. Voor Amber Ryheul was het in Baku wat resultaat betreft iets minder, echter is de ontwikkeling die ze doormaakt na het winnen van de GP van Zagreb van grote waarde voor de toekomst. Dus op naar de volgende competitie.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.