In Memoriam Marcel Degroote (8ste Dan)

BURST/BRUGGE – Droevig nieuws bereikte Judo Vlaanderen. Opnieuw heeft een judomonument ons verlaten. Marcel Degroote (22/01/1929-10/01/2024) is overleden op 10 januari jl. Hij werd net geen 95 jaar.

Marcel Degroote (8ste Dan/JS Marcel Degroote) startte zijn judocarrière in de jaren 50 en deed jarenlang ervaring op in diverse clubs in België en in het buitenland. In eigen land volgde hij training bij de Japanse sensei Ichiro Abe (10de Dan) en Sensei Tokio Hirano (8ste Dan). Toen Meester Abe definitief naar Japan terugkeerde, werd hij door hem als zijn opvolger in België aangeduid.

Halfweg de jaren 80 groeide bij Marcel het plan om een eigen club op te richten. Begin 1987 werd Judoschool Marcel Degroote boven het doopvont gehouden. Zijn judoschool startte oorspronkelijk met een twintigtal leden. Dit aantal steeg echter vlug tot 100 leden en dit amper 1 jaar na oprichting. De judoschool bleek op alle vlakken een succes. In 1988, na amper 1 seizoen, werd de seniorenploeg eerste in de interclubcompetitie, waaraan toen 10 gerenommeerde ploegen deelnamen. Het succes van de judoschool was eveneens te danken aan zijn echtgenote Annie Witvoet die verantwoordelijk was voor de jeugdopleiding, tevens een oud-leerlinge van de Japanse Meesters Ichiro Abe en Tokio Hirano. Ook de individuele successen stapelden zich op. Zo telde de judoschool diverse winnaars in competities en tornooien. Na 30 jaar voorzitterschap gaf Marcel in januari 2017 de fakkel door aan Rudy Everaert en bleef hij evenwel betrokken bij ‘zijn’ club als raadgevend erevoorzitter.

Naast zijn trainerschap (Trainer A) in zijn judoschool vervulde Marcel tevens een aantal functies bij de federatie. Zo was hij lid van de Raad der Hogere Graden, Technisch Directeur van de federatie, jurylid examen Hogere Graden en nationale trainer.

Marcel Degroote demonstreert in de Oberbayerenzaal van het Boudewijnpark in St-Michiels een worp. (foto: collectie Erfgoed Brugge)

Marcel Degroote bouwde tevens een internationale scheidsrechtercarrière uit. Hij leidde kampen op het hoogste niveau: op de Olympische Spelen in Los Angeles, op de Wereldkampioenschappen in New York, Parijs en Seoul, op de Militaire Spelen te Rio de Janeiro en San Diego, en op vele andere internationale tornooien.

Hij was tevens Laureaat van de trofee voor Sportverdienste van de Stad Brugge (1970) en Sportambassadeur van de Stad Brugge.

Marcel Degroote was erelid van Judo Vlaanderen.

Judo Vlaanderen wenst zijn echtgenote Annie Witvoet, familie en vrienden veel sterkte in deze moeilijke dagen.

Rouwcommunicatie

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

11 januari 2024

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.