Inaugurale editie Open VK G-judo een succes!

BURST/BERLARE – Afgelopen zaterdag 25 mei vond de inaugurale editie van het Open Vlaams Kampioenschap G-judo plaats. Het kampioenschap was een samenwerking van Judo Vlaanderen met gastclub JC Berlare Donkmeer.

Deze eerste editie was zonder meer een succes. 71 G-judoka’s hadden ingeschreven, maar enkelen dienden jammer genoeg af te melden wegens ziekte. De aanwezige supporters werden verwend met spannende kampen die werden beloond met mooie JV-medailles voor de 1ste, 2de en 3de plaats.

De vlotte organisatie en de tevreden judoka’s doen smaken naar meer. Voor herhaling vatbaar dus! Daarvan is JV-voorzitter Peter Vermeir absoluut overtuigd.

“Ik denk dat het een zeer goede editie was om met dit type competitie te starten,” vindt de JV-voorzitter. “Eerst en vooral bedank ik de judoclub van Berlare voor de fantastische organisatie. We zijn tijdig kunnen starten en tegen de middag was het afgelopen. Het is immers ideaal voor G-judoka’s dat zo’n kampioenschap ook niet te lang duurt. De moeilijkste opdracht tijdens zo’n kampioenschap is de G-sporters in te delen in de juiste poules. Welk niveau kampt tegen welk niveau. Ik denk dat de organisatie daar evenwel goed in is geslaagd. Het VK was zeer evenwichtig, waardoor de Niveau 1-judoka’s onder de deelnemers, ook echt een uitdaging hadden, zonder dat de veiligheid op de mat in het gedrang kwam. Bij de deelnemende judoka’s heb ik gemerkt dat ze er veel plezier aan hebben beleefd, en dat is uiteraard een belangrijk aspect in het G-judo. Tegelijk was er tevens het besef van winst en verlies. Als je veronderstelt dat G-judoka’s daar niet mee inzitten, dan vergis je je toch, want als ze een keer een kamp verliezen, vinden ze dat toch niet altijd fijn. Je merkt dat dan aan hun non-verbale communicatie, dat ze daarmee inzitten. Dus ze hebben er iets uit geleerd, en dat is ook een belangrijk aspect.

Bijgevolg vind ik onze eerste editie zeer geslaagd. Ik hoop nu dat onze collega’s van de Waalse vleugel ook een regionaal kampioenschap organiseren, waardoor we op termijn een Belgisch kampioenschap kunnen op poten zetten. De stap naar internationaal wordt dan vanzelfsprekend. Immers, binnen de EJU worden er zes G-toernooien georganiseerd. In het najaar finaliseert de EJU de reglementering inzake G-judo. Binnen Judo Vlaanderen kunnen wij dan onze reglementen daarop afstemmen om zo de stap internationaal te kunnen maken. Zo vindt in november een Open EK in het Nederlandse Venray plaats. Hopelijk kunnen we daar dan met een paar van onze G-judoka’s naartoe trekken om ons land te vertegenwoordigen.”

De deelnemende G-judoka’s waren afkomstig van zo’n 16-tal judoclubs. Is het nu de bedoeling dat er volgend jaar een andere club dit VK organiseert?

“Ditmaal was het een club uit Oost-Vlaanderen en JC Berlare Donkmeer is zeker kandidaat om het opnieuw in te richten. Verder in de toekomst zou het tevens fijn zijn indien ook clubs uit andere provincies dergelijk event wensen te organiseren om G-judo nog meer te promoten. Ik ben alvast een tevreden voorzitter over deze editie. Fier op onze G-judoka’s, de begeleiders en op de organisatie. Dit is de eerste stap naar meer.”

En heeft de JV-voorzitter die tevredenheid ook gemerkt bij de clubs zelf?

“Ja,” klinkt het volmondig. “Ik heb met verschillende coaches van verscheidene clubs gesproken. Er was tevens een kleine delegatie vanuit Wallonië, een vertegenwoordiging vanuit Nederland en zelfs een deelnemer uit het Duitse München. Iedereen was best tevreden en daar doen we het toch voor. Vanuit Judo Vlaanderen hebben we tevens ervoor gezorgd dat de medaillewinnaars op een JV-medaillepodium een heuse kampioenschapsmedaille kregen voor hun verdienste, in lijn met onze overige VK-medailles, een medaille waarop de G-judoka echt fier kan zijn. Iedereen tevreden dus,” aldus nog de voorzitter.

Resultaten

Via deze link kan je de resultaten downloaden.

Fotogalerij

Bekijk alvast de mooie actiefoto’s door JV-fotograaf Ann Mampaey via deze link.

Goed om weten

Contactpersoon G-sport binnen BO: Sara Raeymaekers
Contactpersoon Special Olympics: Ego Sijmens
Voorzitter G-Commissie van JV: Rudy Everaert

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.