JV-deelname aan EJU Refereeing & Coaching Seminar 2023 in Coimbra

V.l.n.r.: Renders, Loontjens, Van Neste & Sleeckx

BURST/COIMBRA – Op 18 en 19 maart jl. vond in het Portugese Coimbra het EJU Refereeing & Coaching Seminar plaats. In totaal kwamen 160 scheidsrechters, coaches en coachcommissarissen uit vijf verschillende continenten er bijeen om deel te nemen aan dit tweedaagse seminarie. Voor Judo Vlaanderen tekenden internationale scheidsrechters Heather Loontjens en Val Van Neste present, alsook Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. Henri-Nicolas Renders van zusterfederatie JWB was ook aanwezig. Dit is het tweede jaar dat de EJU in samenwerking met de Internationale Judofederatie dit seminar organiseert als educatief moment voor alle federaties.

Gedurende twee dagen werden 223 videoclips geanalyseerd waarbij verschillende scenario’s centraal stonden. De onderwerpen die op de eerste dag werden besproken, waren onder meer ‘duiken’, hoofdverdediging en ‘bridging’, grepen breken, naar buiten duwen versus eruit stappen, hansoku maken of niet, kaeshi-waza, valse aanval, niet-reglementaire grepen, ‘bearhugs’, Kansetsu van tachi-waza, osae-komi of niet, ne-waza tot tachi-waza en waza-ari of Ippon. Op de tweede dag kwamen onderwerpen als score of geen score aan de orde evenals Mate-situaties.

Tijdens beide sessies van het seminarie hadden de deelnemers de gelegenheid om hun mening te uiten en vragen te stellen met demonstraties en feedback van het panel van de scheidsrechterscommissie. Dit weekend toont het belang en de positieve impact aan op communicatie en opleiding voor alle niveaus van het judo.

Christian Pierre,
Media & Communicatie
(Bron: EJU)

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.