Mooie prestaties in Boedapest na lange inactiviteit door Corona

BOEDAPEST – Eindelijk was het dan zover. Na meer dan zeven actieloze maanden traden een aantal van onze topjudoka’s opnieuw in het krijt op de Grand Slam in Boedapest, een event op de World Judo Tour van de IJF en tevens een opportuniteit om punten te sprokkelen voor de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio.

Niettegenstaande was het geen ‘normale’ competitie. Geen ‘buzz’ in de lege arena die onder normale omstandigheden nokvol met schreeuwerige fans zit. Immers, door de COVID-19 vond het tornooi plaats zonder publiek. Ook de veiligheidsvoorschriften waren rigoureus. Dubbele tests van de atleten vooraleer af te reizen en nog eens een test ter plaatse. Allemaal extra belasting … maar er werd gejudood. En hoe! Amber Ryheul (-52kg) en Toma Nikiforov (-100kg) eindigden op een verdienstelijke vijfde plaats. Niet slecht na zo’n lang gemis aan wedstrijdflow. Zeker voor Toma die wegens blessures uit een periode van 17 maanden zonder haast enige competitietijd komt!

Dames

Onze dames die naar de Hongaarse hoofdstad waren afgereisd – Ellen Salens (-48kg), Amber Ryheul (-52kg) en Mina Libeer (-57kg) – kwamen vrijdag 23 oktober in actie.

Ellen Salens kampte in de eerste ronde tegen Nyamkhishig Amarsanaa (MGL). Haar Mongoolse tegenstander scoorde na amper 6 seconden een waza-ari, maar Ellen beende snel bij met een tegenpunt. Halverwege de kamp eindigde haar tegenstander de kamp met een waza-ari-awasete-ippon.

Mina Libeer versloeg in de eerste ronde haar Turkse tegenstander Hasret Bozkurt met waza-ari-awasete-ippon nadat beide judoka’s een punt hadden gescoord. In de tweede ronde verloor Mina tegen de Portugese Telma Monteira die vijfde werd.

Amber Ryheul kende een mooie start. Ze won achtereenvolgens van de Russische Anastasia Polikarpova en de Mongoolse Khorloodoi Bishrelt, maar verloor haar derde kamp tegen Amandine Bouchard, de nummer 1 op de wereldranking, die uiteindelijk ook het goud won. In de herkansingen wint ze van de Française Astride Gneto wat haar een ticket voor de kamp om het brons oplevert. Een kamp die ze uiteindelijk in de verlengingen verliest tegen de Roemeense Andreea Chitu.

“Na een lang periode zonder competitie ben ik blij weer op de mat te staan. Ik heb goede stappen vooruit kunnen zetten, en ben ook blij met het resultaat ondanks dat ik natuurlijk liever op het podium had willen staan. De veranderde werking met de gewijzigde coaching staf bij Judo Vlaanderen was even wennen, maar ik heb hier m’n draai goed gevonden. Ik wil Robert Krawczyk enorm bedanken voor de fijne samenwerking de afgelopen periode,” aldus Amber na haar kamp.

“Amber maakt mooie vorderingen en dat heeft ze laten zien met goed judo. Ze valt net naast podium, maar legt wel een heel knap parcours af,” vindt Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx.

Heren

Zondag 25 oktober kwam dan Toma Nikiforov (-100kg) in actie. Na haast 17 maanden van blessureleed en Corona-lockdown zagen we alvast een zeer gretige Toma de kampen aanvatten.

In de eerste ronde vloert de Brusselaar de Hongaar Zalan Ohat in amper dertig seconden. In de tweede ronde zit hij een bye uit aangezien de Amerikaan Smith werd gediskwalificeerd omdat hij zijn gewicht niet haalde. In de derde ronde, na meer dan twee en een half uur te hebben gewacht, staat Toma tegenover de Israëliër Paltchik, de huidige nummer drie op de wereldranking. Het word een Titanenstrijd van meer dan acht minuten. Toma dwingt zijn tegenstander drie keer tot een fout voor passiviteit en wint op strafpunten. In de vierde ronde vloert hij de Fransman Alexandre Iddir en plaatst zich vervolgens voor de halve finale. Tegen de Rus Ilyasov loopt het in de verlengingen echter mis. In de kamp om het brons tegen de Canadees Shady Elnahas, de 22-jarige nummer acht in de wereld, scoort zijn tegenstander een waza-ari twee minuten in de wedstrijd. Toma kan echter het tij niet in zijn voordeel doen keren en moet bijgevolg genoegen nemen met een vijfde plaats.

“Op zich toch een mooi resultaat voor Toma na een zeer lange periode zonder competitie. Er zat evenwel meer in. In de wedstrijd voor het brons laat hij te veel ruimte. Daar zie ik werkpunten, maar dat komt goed,” aldus Koen Sleeckx.

Voor onze zusterfederatie FFBJ waren Sophie Berger (-78kg), Anne Sophie Jura (-48kg), Jorre Verstraeten (-60kg) en Kenneth Van Gansbeke (-66kg) actief op het tornooi. Van Gansbeke eindigde op een zevende plaats. De overige judoka’s werden gestopt in de eerste ronde.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.