Olympische Spelen in Parijs: het aftellen is nu echt begonnen

BURST – Niet zo lang geleden stond de teller van de aftelklok voor de Olympische Spelen van Parijs nog op 100 dagen, maar ondertussen zitten we in de laatste rechte lijn en komt het grootste sportfeest ter wereld wel heel dichtbij. Letterlijk en figuurlijk, want aangezien de Spelen doorgaan in Parijs zijn ze voor de Belgische sportfans nog nooit zo bereikbaar geweest, met uitzondering van de VIIde Olympiade in Antwerpen. Maar dat waren andere tijden.

Gekwalificeerd

Voor judofans is het natuurlijk reikhalzend uitkijken of ‘onze’ Matthias Casse (-81kg) beter zal doen dan het gewonnen brons in Tokio en of hij van het laagste naar het hoogste podium zal stappen. Zijn kwalificatie voor de Spelen was immers al lang een feit. Dat hij niet alleen de Belgische driekleur zal verdedigen, is ondertussen duidelijk. Zo is Toma Nikiforov (-100kg) de tweede JV-judoka die de Olympische tatami zal betreden. Bij zusterfederatie Judo Wallonie-Bruxelles kwalificeerden zich tevens twee judoka’s, met name Jorre Verstraeten (-60kg) en Gabriella Willems (-70kg) zodat Judo Belgium vier judoka’s levert voor Team Belgium op de Spelen in Paris.

Aparte venue

Wie ‘judo’ en ‘Parijs’ in een adem vernoemt, denkt zonder twijfel onmiddellijk aan de Grand Slam van Parijs. De oudste en haast legendarische Grand Slam gaat traditioneel jaarlijks in de Bercy Arena door, een vertrouwde stek voor alle judoka’s, ook de Belgische. Echter, het Olympische judo zal elders plaatsvinden … in de Champ de Mars Arena vlakbij de iconische Eifeltoren.

Tijdens de Spelen van Parijs 2024 zal de prestigieuze Champ de Mars Arena veel meer worden dan alleen het ‘Grand Palais Éphémère’, de naam waaronder de arena op dit moment bekend staat. Immers, dit tijdelijke gebouw van 10.000 m² bood ondertussen onderdak aan uiteenlopende evenementen terwijl er aan het Grand Palais werd gewerkt. Zo blijft de tijdelijke Champ de Mars Arena nu nog even staan om wedstrijden te organiseren voor de Parijse Olympische (judo & worstelen) en Paralympische Spelen (para-judo en rolstoelrugby) van 2024.

De houten structuur van de arena, ontworpen door architect Jean-Michel Wilmotte, met zijn harmonieuze rondingen en esthetiek die het Grand Palais weerspiegelt, werd begin 2021 gebouwd op de Champ de Mars tegenover de École Militaire (een gebouwencomplex in Parijs dat verschillende militaire trainingsfaciliteiten huisvest) en past naadloos in het stedelijke landschap. Dankzij het gebruik van duurzame materialen en de structuur van het gebouw is dit project volledig in lijn met de milieunormen die Parijs 2024 vereist.

Deze tijdelijke venue zal vervolgens eind 2024 worden ontmanteld en als zodanig zal er geen spoor van de Olympische of Paralympische Spelen achterblijven. Het zal vervolgens in verscheidene configuraties worden hergebruikt op een andere locatie die nog moet worden bepaald.

Praktisch

Judofans die tickets hebben voor de Olympische judocompetitie vinden alle details om bij deze venue te geraken via deze link.

Hier kan je vervolgens het wedstrijdschema raadplegen.

(Bron: LOC Paris 2024)

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.