VK Jeugd 2022: sportief en organisatorisch een succes

BURST/DEINZE – Afgelopen weekend, 12 en 13 februari, vond in evenementenhal ‘De Brielpoort’ in Deinze editie 2022 van het Vlaams Kampioenschap Judo voor Jeugd plaats. Ondanks de nog geldende restricties door de COVID-19-maatregelen, mogen we stellen dat het VK voor onze jeugdige judoka’s een succes was, zowel sportief als organisatorisch.

Judo Vlaanderen voorzitter Mike Van de Rostyne was alvast tevreden en beaamt. “We zijn heel blij dat we dit VK nu hebben kunnen organiseren ondanks de COVID-maatregelen die we nog steeds moeten nemen. Als ik deze twee dagen terugblik, kan ik bevestigen dat het een goed kampioenschap was. Het was dan ook van groot belang om het VK nu te organiseren en niet langer uit te stellen om dan later in het jaar in de problemen te komen met het sportseizoen. Zo kunnen onze clubs hun eigen tornooien zonder obstakels organiseren. Ik heb hier in Deinze dit weekend mooi judo gezien bij onze jeugd. Ook de organisatie liep lekker.”

JC Nevele nam voor de tweede keer op rij de lokale organisatie van het VK op zich. “Ik ben een tevreden man,” reageert Kristof Van de Putte. “Het was een redelijke onverwachte organisatie doordat het kampioenschap uiteindelijk niet in Beveren kon doorgaan. We hebben het geluk gehad dat de stad Deinze de evenementhal heeft kunnen vrijmaken, want hier zou oorspronkelijk dit weekend een ander evenement doorgaan. We hebben een grote groep jonge vrijwilligers die klaarstaat om voor de club de handen uit de mouwen te steken. Als club zijn we daar heel fier op. Zonder hen was dit natuurlijk niet gelukt. De organisatie was misschien wat hectisch omdat we ons niet in een sporthal bevonden, maar een evenementhal zonder kleedkamers en tribunes. We hebben dus wat moeten improviseren. Ik ben evenwel ervan overtuigd dat we daarin geslaagd zijn. Als club zijn we in elk geval positief om deze hal opnieuw te gebruiken naar de toekomst toe en misschien andere organisaties voor Judo Vlaanderen op ons te nemen.”

Vlaamse kampioenen

Jacobs vs Grymonprez

Heel wat blije gezichten op de verschillende podia dit afgelopen weekend. Iedereen werkte de afgelopen weken dan ook hard in de dojo om het beste van zichzelf te geven op dit VK. We polsten bij enkele kersversie kampioenen naar een reactie.

Ilias Jacobs (JC Asahi 90 Kruishoutem) leefde de afgelopen weken helemaal toe naar dit VK. Hij versloeg dan ook zijn tegenstander Vic Grymonprez (JC Yama-Arashi Bavikhove) in de finale van de reeks Heren U18/-55kg. “Het was een redelijk harde wedstrijd ook. Vele sterke tegenstanders het ganse kampioenschap trouwens. Ik ben blij dat het mij is gelukt. Ik had mij evenwel goed voorbereid. Door mijn rugblessure heb ik een ander judo moeten brengen dan wat ik gewoon ben. Dat was naar de aanloop van het PK en VK toch even aanpassen. Mijn hoofd was erbij en mijn worpen leverden het beoogde resultaat op. Daar ben ik dan ook heel blij om. Nu volgt het BK. Ik heb nog wat werkpunten deze week en probeer alvast enkele nieuwe combinaties uit. De Franstalige tegenstanders ken ik niet zo goed. Het wordt aftasten op de mat, maar ik kijk er alvast naar uit.”

Martens vs Noka

Amandine Martens (JC Asahi 90 Kruishoutem) stapte na haar finale tegen Albana Noka (JC Herzele) fier op het hoogste podium van de reeks Dames U18/-57kg. “Ik ben super tevreden. Ik heb hard gewerkt voor deze Vlaamse titel. Ik ben wel blij dat de inzet zich in resultaat heeft vertaald. Ik was er al een tijdje naartoe aan het leven. Een maand hard trainen elke dag. Ik ben ook een beetje moe, nu gaat het even rustig zijn, maar vanaf volgende week terug vollenbak richting BK. Het belangrijkste moet nog komen, maar ik ben blij dat ik nu al op het podium stond. Deze week volg ik mijn normale trainingsschema, maar ook mentaal ga ik mij voorbereiden.”

Wellens vs Gijselinck

Mattias Wellens (JS Lummen) versloeg in de finale van de reeks Heren U18/-60kg Yannick Gijselinck (JC Jitsu-Kwai Hamme). “Het voelt heel leuk om als Vlaams titelhouder het Belgische kampioenschap aan te vangen. Dit werkt als het ware als een heuse boost voor mij om in Tielt als Vlaams kampioen de tatami op te stappen. Ik zit op de topsportschool, dus ik heb mijn gewone trainingspatroon aangehouden. Deze week die er nu aankomt, ga ik ook gewoon doortrainen zoals altijd. We zullen wel zien waar ik op het BK zal eindigen,” aldus een nuchtere Mattias.

Wullemans vs Van Den Bunder

Flore Wulleman (JC Ardooie) stopte Minne Van Den Bunder (JS Lummen) in strijd om het goud in de categorie Dames U18/-63kg. “Het was een beetje stressen voor mij aangezien ik niet de gewenste voorbereiding heb gehad. Ik was evenwel reeds een maand naar dit VK aan het toeleven. Nu nog een weekje extra hard trainen voor het BK en in Tielt zien we wel hoe dat afloopt.”

In de reeks Dames U21/-52kg pakte Fieke Olemans (JC Sint-Truiden) de Vlaamse titel door in de finale Helena Lamb (JC Asahi 90 Kruishoutem) opzij te zetten. “Ik heb hier wel echt naar toegeleefd. Ik was ook niet nerveus. Ik had mij na de loting mentaal ook reeds goed voorbereid wie mijn tegenstanders zouden kunnen zijn. Ik heb dan mijn plan dat ik op voorhand had uitgestippeld gevolgd. Richting BK ga ik deze week ook gewoon mijn ding doen, zoals ik dat altijd doe. Hard blijven trainen. Ik heb ook nog voldoende rustmomenten ingepland om het BK aan te vatten. Ik zie het alvast zitten!”

Resultaten

Olemans vs Lamb

Alle resultaten kan je via deze link downloaden. Binnenkort vind je ze tevens terug in het resultatenarchief op de website.

Foto’s

Foto’s door Rik Vander Sanden
Foto’s door Ann Mampaey

Livestreaming

Je kan de kampen herbekijken via de livestreamingpagina.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.