VK Jeugd 2024: Vlaamse kampioenen gekend!

BURST/ZELE – Afgelopen weekend, 10 en 11 februari, vond in Zele het Vlaams Kampioenschap Judo Jeugd, editie 2024 plaats. Voor de eerste keer landde het VK Jeugd in Zele en meteen een schot in de roos: goede sfeer, spannende kampen en met Sportcentrum de Klodde tevens een uitstekende accommodatie. JC Zele toonde zich bovendien de perfecte gastheer. We polsten een aantal kersverse Vlaamse kampioenen – waaronder twee broers – naar hun reactie, interviewden de voorzitter en hoofdtrainer van JC Zele en vroegen de mening van de uittredende JV-voorzitter.

Kersverse Vlaamse Kampioenen

Sverre De Witte (JC Ardooie/WVL) zet in de finale van -50kg/U18M Thibo Van Buynder (Judokwai De Klinge/OVL) opzij. “Het was een vermoeiend parcours naar de titel. Ik ben diep moeten gaan in de laatste kamp. Dat was heftig, maar ik ben tevreden. Ik heb niet roekeloos gevochten. Ik heb nagedacht over wat ik deed. Ik heb met voorbereid zoals altijd voor een kamp, niks speciaals. Het hoofddoel is het nationale kampioenschap volgende week. Het wordt nog een week van intensief trainen.”

In de reeks -55kg/U18M stapt Askhab Isayev (JC Samurai Eindhout/ANT) op het hoogste podium na winst tegen Mattis De Winne (JC Oosterzele/OVL). “Ik ben absoluut tevreden met deze titel. Ik was geblesseerd en heb me niet optimaal kunnen voorbereiden, dus dit voelt heel goed. Richting BK ga ik deze week nog wat werken aan tactische fouten die ik heb gemaakt, dan moet het op het BK ook goed komen.”

Lars Kint (JC Mansio/VBR) versloeg in de finale van gewichtscategorie -60kg/U18M Robbe Dhondt (Jitsu-Kwai Hamme/OVL). “Het was wat ik verwacht had, het viel wel mee deze afgelegde weg naar het podium. De laatste kamp was wel zwaarder dan ik dacht. Ik bleef evenwel in focus en heb mooi afgewerkt. Voor het BK volgende week volg ik mijn normale schema. Focus houden en dan lukt het wel.”

Finale 81kg/U18M

In gewichtscategorie -81kg/U18M grijpt Wout De Wit (JS Park Brasschaat) de Vlaamse titel nadat hij Achmad Alijev (JC Zwijndrecht) vloert. “Zware kamp deze finale. Mijn trainer heeft me de juiste instructies gegeven wat te doen en ik heb dan ook geluisterd. Plezant om te winnen, vorig jaar net niet, maar nu dus wel. Ik heb me toch meer gefocust dit jaar. Ik ga graag op stap, maar sinds Nieuwjaar geen bier meer. Ik ben er naartoe aan het leven. Volgend weekend het BK, dus deze week nog vollenbak trainen op techniek, de fouten eruit halen en zien dat we tegen dan top staan.”

De finale in de reeks -48kg/U18D werd een West-Vlaams onderonsje tussen Navia Martinez (Yama-Arashi JC Bavikhove/WVL) en Maia Baumer (JC Oostende/WVL). Deze laatst trekt echter aan het kortste eind. Navia is dan ook best blij met de gouden plak. “Zeer tevreden. Ook hard voor gewerkt. Elke dag trainen. Ik leef er ook wel naartoe. De kampioenschappen zijn de leukste periode van het jaar. Toch wel wat aandachtspunten richting BK, vooral technisch. Normaal moet dat wel lukken.”

In gewichtscategorie -52kg/U18D pakt Kaat Leenaerts (JC Hirano/ANT) de titel door Rose Poppe (Jitsu-Kwai Hamme/OVL) te verslaan. “Heel blij met deze medaille. Toch wel een mooie beloning want ik heb hier helemaal naar toegeleefd. Hard getraind, vijf keer in de week. Deze week nog hard trainen en op het BK het beste van mezelf geven. Ik zie het wel zitten!”

Appolien Troubleyn (JC Fudji Yama Boom/Schelle/ANT) zette in de reeks -57kg/U18D Julie Vanluyten (JC Sint-Truiden) opzij. “Heel tevreden met deze eerste plaats, ik had dit niet verwacht gezien de sterke tegenstanders. Ik heb hier heel lang naar toegewerkt. Ook wel wat stress, maar ik ben blij. Het BK wordt nog pittig, daar komen ook de beste judoka’s van Wallonië naartoe, dus nog een week stevig voorbereiden.”

Elodie Claeys (JC Eernegem/WVL) versloeg in de finale van +70kg/U18D Yasmeen Nazari (JC Zwijndrecht). “De laatste kamp was een zware. Ik heb hier echt wel naar toegeleefd, maar het liep bijna mis want afgelopen week was ik een beetje ziek. Deze week nog extra focus richting BK.”

In de gewichtscategorie -57kg/U21D verslaat Nora Watson (JC Wetteren/OVL) Ellen Lim (JC Kapelle-o/d-Bos/VBR). “Zeer tevreden. Ik kwam naar Zele om Vlaams kampioen te worden. Ik ben dan ook blij dat het gelukt is. Ik heb me niet speciaal voorbereid, maar getraind zoals altijd. Vooral gewicht maken was het moeilijkste. Richting BK ga ik verder doen, zoals ik bezig ben. Ik hoop natuurlijk op goud, dat alles op zijn plaats valt.”

Twee broers Vlaamse kampioenen

Kenzo en Max Cremers met hun ouders

Bij het gezin Cremers kon de dag niet meer stuk. Broers Kenzo (-90kg/JC Gruitrode/LIM) en Max (-73kg/JC Gruitrode/LIM) kroonden zich afgelopen weekend tot Vlaams kampioen. “Dit voelt natuurlijk heel goed,” aldus Kenzo. “Ik heb ook vooral gemerkt in de voorbereidingen voor dit VK dat we veel samengewerkt hebben. En dat gaf een heel fijn gevoel. We hebben hier samen naartoe geleefd. Dan is dat ook heel mooi als we beiden de eerste plaats behalen.”
“We trainen niet altijd samen,” stelt Max. “Maar toch wel vaak. We hebben hard gewerkt om deze medailles te kunnen pakken. Ik heb echt naar dit kampioenschap toegeleefd.” Kenzo betreedt reeds vaak de internationale tatami op EJU events. Is een VK dan nog de moeite voor hem? “Dit kampioenschap is natuurlijk kleiner dan een European Cup, maar ik neem elke wedstrijd even serieus. De krachttraining op de topsportschool wordt aangepast naargelang we ons voorbereiden. Afgelopen week is er veel op explosiviteit gewerkt, dat heb ik hier in mijn kampen wel gemerkt. Vlaams, Belgisch, European Cup, voor mij blijft alles heel belangrijk.”
Voor mama Cremers een absoluut trots moment natuurlijk. “Het geeft altijd heel veel stress, maar ook wel een beetje ontspanning, maar aan het einde van de dag ook heel veel voldoening, als ik zie hoeveel onze jongens hiervoor werken en wat ze ervoor moeten laten. Het geeft heel veel geluk voor ons als ouders.”
“De steun van onze ouders is heel belangrijk,” aldus Max. “We zitten allebei op de Topsportschool, en sinds we met judo zijn begonnen, staan onze ouders volledig achter ons,” voegt Kenzo eraan toe. “We zijn hen daar heel dankbaar voor. Dit geeft veel interne kracht om hard te werken.”
Hoe kijkt mama Cremers naar het BK? “Deze week is het schoolvakantie. Dus dat wordt veel heen en weer rijden naar de Topsportschool in Wilrijk voor de trainingen want die gaan gewoon door. We doen dat met alle plezier voor onze jongens en ik hoop dat de beloning volgt op het BK.”

Twee judoka’s van organiserende club samen op podium

Daphne De Bock (JC Zele/OVL) en Lotte Van De Voorde (JC Zele/OVL) stonden zondag voor eigen publiek te blinken op het podium met respectievelijk goud en brons. Extra fijn natuurlijk om voor eigen volk medailles te pakken. “Dat is heel speciaal,” beaamt Lotte. “We hebben er extra hard voor gewerkt in aanloop van dit kampioenschap. Wel fijn dat je voor je werk wordt beloond.”
“Het is inderdaad ook leuk voor de club zelf als we daar met twee op het podium staan,” vult Daphne aan. Extra stress dan? “Er kwamen meer vrienden en familie kijken en dat gaf inderdaad wat meer stress. Maar focus kon ik wel houden.”
“Toen ik hoorde dat onze club het VK ging organiseren, dacht ik vooral veel werk,” lacht Lotte. “Ik besef nu dat om zo’n VK op poten te zetten, er heel wat werk achter de schermen komt kijken. En als ik het resultaat nu zie, ben ik toch wel trots dat onze club dit voor elkaar kreeg.” Richting BK gaan beide judoka’s nog focussen op een aantal aandachtspunten. “Het wordt een lange rit naar Herstal, maar we kijken er wel naar uit,” aldus nog Daphne.

Inauguraal event voor JC Zele

Voor JC Zele was het de eerste keer dat ze een Vlaams Kampioenschap organiseerden. We namen poolshoogte bij clubvoorzitter Tommy Van De Voorde en hoofdtrainer Gino Bauwens inzake hun ervaring.

Hoofdtrainer Gino Bauwens & voorzitter Tommy Van De Voorde van JC Zele

“Wij zijn een groeiende club met een gezonde ambitie naar de toekomst toe. Voor ons was dit VK een kans om onze club en onze gemeente, maar ook onze sport in het algemeen in de kijker te zetten. Het was evenwel een stap in het onbekende, maar we zijn goed begeleid geweest door Judo Vlaanderen,” stelt Tommy van De Voorde. “We hebben natuurlijk onszelf ook goed voorbereid. Dagelijks zijn we hier met meer dan 40 vrijwilligers aan de slag geweest om dit VK in goede banen te leiden. En de combinatie van die voorbereiding en die helpende handen hier ter plaatse heeft geleid tot een groot succes durf ik zeggen,” aldus de voorzitter. “Onze leden reageerden enthousiast toen we dit VK wensten te organiseren. Op het moment dat we de toezegging van het VK kregen en ons bewust werden dat we toch wel wat vrijwilligers gingen nodig hebben, dan stel je jezelf toch wel de vraag hoe we dat gaan doen. Echter, vrij snel bleek duidelijk dat er heel wat mensen de handen uit de mouwen wilden steken. Het is absoluut een toegevoegde waarde voor onze club dat de mensen die elkaar niet altijd even goed kenden, hier nauw hebben samengewerkt in een positieve omgeving. Ze hebben elkaar ook veel beter leren kennen de afgelopen dagen,” vindt Tommy.
Ook de venue was een juiste keuze. “Er zijn hier nog niet veel grote sportevents georganiseerd. Ik denk dat dit wel een aanzet kan zijn. Naast de samenwerking met Judo Vlaanderen was die met de gemeente Zele ook top. De burgemeester, de schepen van sport, de gemeentelijke Sportraad, alles is heel vlot verlopen. We overwegen om dat in de toekomst te herhalen.”

Sportief ook leuk met 4 judoka’s van de eigen club op het medaillepodium. Yana Claus (-36kg/U15D) en Yinthe Van Malderen (-48kg/U15D) pakten respectievelijk goud en brons de eerste dag, Daphne De Bock en Lotte Van De Voorde (beide -78kg/U21D) respectievelijk goud en brons de tweede. “Het sportieve liep evenwel niet zoals ik had gehoopt,” aldus hoofdtrainer Gino Bauwens. “Daphne en Lotte hebben het toch nog goedgemaakt op de laatste dag. Ik had evenwel een andere uitkomst voor ogen. Ons doel was net zoals vorig jaar met vijf judoka’s naar het BK gaan, het zullen er dit jaar maar vier zijn. We geven echter niet op en gaan een tandje extra bijsteken.”
Beiden zijn unaniem het erover eens. Het VK was een succes voor JC Zele. “Iedereen die erbij betrokken was, is superpositief. We gaan nu zien wat de toekomst brengt. De eerste balans van onze organisatie is zeer positief, voor de club in zijn totaliteit.”

Gino beaamt. “Sowieso, want om als onervaren club zo’n groot evenement neer te zetten, denk ik wel dat we best tevreden mogen zijn met het resultaat. Nu verder evalueren en de feedback van Judo Vlaanderen afwachten. Het doet ons enorm deugd om vele felicitaties van coaches en supporters van andere clubs te krijgen voor onze organisatie. We mogen dus best tevreden zijn, vind ik. We zien wel wat de toekomst brengt voor verdere organisaties.”

Laatste VK als JV-voorzitter

Als uittredend voorzitter van Judo Vlaanderen was het voor Mike Van de Rostyne zijn laatste VK als voorzitter van de federatie aangezien zijn mandaat in maart afloopt. “Ik denkt dat het een goed Vlaams Kampioenschap was, los van de kleine technische problemen bij de aanvang op zondagochtend. Op zich een goede bezetting. Onze beste judoka’s stonden op het podium, hopelijk kunnen ze verder schitteren op het BK in Herstal. Mooie zaal ook. Ik denk dat voor de toekomst hier heel veel potentieel zit om nog JV-events te organiseren. JC Zele heeft bovendien puik werk geleverd. Veel vrijwilligers zorgden voor een vlotte organisatie. Heel knap!”

Resultaten

Podium U15M
Podium U15V

Podium U18M
Podium U18V

Podium U21M
Podium U21V

Fotogalerij

De foto’s kan je raadplegen via onderstaande hyperlinks naar de fotogalerij van de JV-fotografen.

Ann Mampaey
Rik Vander Sanden

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

12 februari 2024

Type

Tag(s)

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.