WK Boedapest: 7de plaats voor Amber Ryheul (-52kg)

BOEDAPEST/BURST – Vandaag 7 juni, kwam de eerste JV-atlete in actie op het IJF Wereldkampioenschap in Boedapest. Amber Ryheul (-52kg/41 WRL), de Europese kampioene U21 van 2019, pakte eerder dit jaar goud op de European Open in Praag en legde op dit WK een verdienstelijk parcours af. Sinds haar WK-debuut in Tokio tijdens de vorige editie is er dan ook een overduidelijke progressie te merken.

Amber Ryheul vs. Astride Gneto (FRA/8 WRL)

Na een bye in de eerste ronde start Amber haar WK-campagne in de tweede ronde tegen de Koreaanse Bokyeong Jeong (26 WRL). Amber krijgt vrij snel een strafpunt tegen, maar laat zich niet afleiden en dwingt de Koreaanse tot grondwerk waarbij ze haar tegenstander op de mat vastpint zodat deze moet afkloppen.

In de derde ronde ontmoet Amber de Française Astride Gneto, 8ste op de Wereldranglijst. Dit is de derde keer dat beide judoka’s elkaar ontmoeten, met in de voorbije twee ontmoetingen ieder een kamp gewonnen. Het wordt een zeer spannende wedstrijd die uitloopt in de Golden Score waarbij beide kampers twee strafpunten meezeulen. Opnieuw bewijst Amber met haar sterke grondwerk de betere te zijn waardoor ze zich kwalificeert voor de kwartfinale.

In de kwartfinale staat Amber tegenover de sterke Oezbeekse Diyora Keldiyorova (14 WRL) die haar vrij snel in een transitie verslaat. Amber wordt verwezen naar de herkansingen waar ze het moet opnemen tegen de Portugese Joana Ramos (23 WRL).

In de finale van de herkansingen verliest Amber uiteindelijke van de Portugese. Ramos scoort een waza-ari en pint Amber nog 10 seconden vast op de mat waardoor ippon volgt waarmee het WK-verhaal voor Amber eindigt. Toch wel een verdienstelijke 7de plaats voor Amber op dit WK.

“Het was een dubbeltje op zijn kantje,” reageert Amber vanuit Boedapest. “Ik heb wel sterke kampen kunnen tonen, maar me ook twee keer laten verrassen erg vroeg in de wedstrijden waardoor ik het gevoel heb niet alles te hebben kunnen geven. Voor nu misschien toch een opsteker dat ik wel van toppers kan winnen en dat de progressie stilletjes aan wel duidelijk wordt.”

Amber Ryheul vs. Diyora Keldiyorova (UZB/14 WRL)

“We hebben op dit WK een sterke Amber in actie gezien,” oordeelt Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Tijdens de eerste twee kampen kon ze haar judo doorduwen. Ze haalde tweemaal de overwinning binnen met houdgreep. De twee volgende kampen gaat ze te veel mee in het spel van haar tegenstanders waardoor ze geen grip krijgt op de wedstrijd. Ze eindigt met een zevende plek. Amber kent haar sterktes en weet waaraan ze moet werken in de toekomst. Dit resultaat moet haar vertrouwen geven voor de toekomst.”

De overige Belgen actief vandaag waren Kenneth Van Gansbeke (-66kg/35 WRL) en Charline Van Snick (-52kg/6 WRL) van Waalse zusterfederatie FFBJ. Van Gansbeke werd gestopt in de tweede ronde, Van Snick overleefde haar eerste kamp niet door drie shido’s. Op de eerste dag van het WK werden ook FFBJ-judoka’s Jorre Verstraeten (-60kg/14 WRL), Anne-Sophie Jura (-48kg/42 WRL) en Lois Petit (-48kg/66 WRL) vroegtijdig uitgeschakeld.

Morgen, 8 juni is het de beurt aan Mina Libeer (-57kg/43 WRL).

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

7 juni 2021

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.