BO-lid Peter Vermeir krijgt mandaat binnen nieuwe EJU-commissie

BURST – Na nationale teamarts Dr. Peter Smolders, die als Head Medical Commissioner lid is van de EJU Medical Commission, treedt nu ook Peter Vermeir, lid van het bestuursorgaan van Judo Vlaanderen, toe tot een EJU-commissie, met name de EJU Human Rights Commission. We vroegen Peter naar tekst en uitleg.

Peter Vermeir

“De Human Rights Commission van de EJU is een gloednieuwe commissie die zal worden opgestart vanaf half januari 2024,” legt Peter uit. “Sebastien Bonte, de voorzitter van Judo Belgium, heeft mij bij de EJU voorgedragen voor deze nieuwe commissie. Mijn achtergrond beroepshalve als professor aan de universiteit bleek een meerwaarde.”

“De geschiedenis leert ons dat sport en mensenrechten heel wat raakpunten hebben, hoewel de gedachte bestaat dat dit niet zo is. Kijk maar naar de Olympische Spelen in Peking of de FIFA World Cup in Qatar … Er zijn in het verleden toch wel wat schendingen van de mensenrechten geweest die gepaard gaan met sport en vanuit de judogemeenschap wil de EJU daarop voorbereid zijn. De conflicten die wereldwijd ontstaan, hebben immers ook een impact op de judowereld. Denk maar aan de financiering door het Russische Gazprom als IJF-sponsor, maar ook politieke conflicten die tot op de tatami doorsijpelen, zoals geweigerde kampen tussen judoka’s van Iran en Israël. Vandaar dat de EJU met deze commissie wil bestuderen hoe judo toegankelijk blijft voor alle mensen wereldwijd, ongeacht de achtergrond en los van politiek en godsdienst. En met zeer centraal de atleet als aandachtspunt. De atleet in de breedste zin van het woord wel te verstaan, van de topsporter tot de recreant.”

Wie zijn collega’s in deze commissie gaan zijn, weet Peter nog niet. “Ik heb nog geen zicht op wie er allemaal zal zetelen in deze commissie en welke landen er zullen vertegenwoordigd zijn. Onze eerste vergadering zal online doorgaan en is gepland tijdens de derde week van januari. Dus dat wordt nog even afwachten. Onder de kandidaten zal ook een voorzitter worden gekozen. Het is de bedoeling dat we met deze commissie echte kansen gaan benutten en proberen de mensenrechten te respecteren binnen de judowereld daar waar het mogelijk is. Via de commissie wensen we een positief signaal te geven voor het welzijn van iedereen, niet alleen naar atleten, maar ook naar trainers en federaties toe.”

Pionieren

Peter Vermeir

Het blijft natuurlijk een beetje pionieren als lid van een nieuwe commissie. Wanneer vindt Peter zijn deelname hieraan een succes? “Voor mij is het al een succes zodra zaken bespreekbaar zijn. Europees, maar ook wereldwijd. FIFA heeft ook dergelijke commissie. Racisme zien we jammer genoeg nog te veel in verschillende sporttakken zijn lelijke kop opsteken. Als we met deze commissie effectief een impact hebben op de dagdagelijkse activiteiten van alle judofederaties binnen de Europese Gemeenschap dan zal ik heel tevreden zijn.”

Samenwerking

Peter sluit een bredere samenwerking van de EJU Human Rights Commission met gelijkaardige commissies van andere internationale sportbonden niet uit. “Onder de koepel van het Centre for Sports and Human Rights lijkt me dit zeker tot de mogelijkheden behoren. Niet alleen rond de problematiek, maar ook inzake preventie. Dankzij de waarden in de judosport zijn we immers een voorloper, zeker wat mensenrechten betreft. We kunnen die alleen maar verbeteren, laten naleven en verder uitstralen naar andere sporttakken toe. Dat zou inderdaad een succes zijn indien we onze waarden kunnen uitdragen naar andere sportverenigingen.”

Belangrijke evolutie

Dat naast de topprestaties van de Belgische judoka’s tevens landgenoten beleidsfuncties opnemen in de internationale judowereld is een mooie evolutie. “Het is inderdaad belangrijk dat we vanuit Judo Vlaanderen en Judo Belgium steeds meer mensen vanuit onze contreien in verschillende internationale commissies binnen EJU en IJF kunnen doen zetelen om mee het beleid en de evolutie van de judosport te bepalen. We mogen gerust fier zijn om als klein land met zoveel judotoppers we nu stillaan ook beleidsmatig iets kunnen betekenen,” aldus nog Peter Vermeir.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

8 januari 2024

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.