Dr. Smolders ontvangt Award op EJU Congres

BURST/BELGRADO – Ken je dat liedje van The Beatles, ‘Eight Days a Week’? Dat zou het perfecte lijflied kunnen zijn van Dr. Peter Smolders: judoka, trainer, huisarts, Teamarts Judo Belgium, voorzitter van de Medische Commissie van Judo Vlaanderen en Head Medical Commissioner van de EJU. In die laatste hoedanigheid ontving Dr. Smolders onlangs tijdens het galadiner van het EJU congres in Belgrado een award.

“Dergelijke Award is een mooie erkenning voor mijn werk met de Medische Commissie van de EJU,” reageert Dr. Smolders. “Elk jaar overhandigt de EJU een aantal awards, de zogenaamde ‘Plaque of Honour’. Deze award was voor het praktische werk tijdens alle wedstrijden en tevens het wetenschappelijke werk. Een mooie erkenning dus van het bestuursorgaan van de EJU voor mijn betrokkenheid.”

Teamarts sinds 2001

Dr. Smolders is sinds 2001 teamarts van de Belgische selectie. “De vraag kwam van de federatie. Aangezien ik met de selecties steeds op de EKs en WKs aanwezig was, alsook op het jaarlijkse Medical Seminar van de EJU, werd ik gevraagd om te zetelen in de Medische Commissie van de EJU toen er een zitje vrij kwam. Met de Covid pandemie heb ik mij tevens geëngageerd om deel uit te maken van de Medical Task Force van de EJU. Elk week werd er toen online vergaderd om adviezen inzake Covid te geven. Er volgde een reorganisatie van de EJU en mijn voorganger stopte zodat ik uiteindelijk werd gevraagd om Head Medical Commissioner te worden. Ik vind dat een hele eer en erkenning van het gedane werk. In de Medische Commissie werk ik samen met een team van acht artsen. Ik vind dit fijn om te doen.”

Statistieken

De focus van Dr. Smolders ligt op de statistieken van blessures. “Ik hou mij vooral bezig met de statistiek van de ongevallen om vervolgens te analyseren hoe we blessures kunnen verminderen en vermijden. Sinds 2005 reeds worden tijdens alle Europese toptornooien de blessures bijgehouden en in statistieken gezet. Dat betekent dat we als Medische Commissie daar nu reeds zo’n 18 jaar mee bezig zijn. Deze langdurige opvolging begint nu zijn vruchten af te werpen met interessante data als resultaat. Welk type blessure is prominenter aanwezig bij welke gewichtscategorieën? Zo merken we momenteel bijvoorbeeld dat er bij de lichtgewichten meer elleboogblessures voorkomen, terwijl bij de zwaargewichten de knieën het vaak moeten ontgelden. Dat is interessante informatie voor onze trainers om daar preventief mee te werken.”

“Met de Medische Commissie onderzoeken we momenteel tevens de risico’s bij de wurgtechnieken. Samen met de IJF zijn we aan het bekijken hoe we via kleine reglementswijzigingen het risico kunnen verminderen en judo nog veiliger kunnen maken.”

Focuspunten volgend jaar

Het werk van de Medische Commissie houdt nooit op. Dr. Smolders licht een tipje van de sluier inzake de focuspunten voor 2024. “Volgend jaar starten we samen met de IJF een grote blessuredatabank om ongevallen ook op beeld te hebben zodanig dat we kunnen analyseren hoe blessures ontstaan op wedstrijden. We gaan ook een grote enquête voeren naar de deelnemers aan EJU-tornooien toe welke kwetsuren ze reeds hebben opgelopen, hoe lang ze hebben moeten revalideren enz. Zodanig dat we nog meer wetenschappelijke info kunnen vergaren.”

“Vanaf 2024 streven we tevens ernaar om op elk EJU-tornooi een arts aanwezig te hebben. Dus niet alleen op de grote tornooien, maar ook op U18- en junior-tornooien.”

“Een volgende focus binnen de EJU wordt ook het Adaptive Judo, bij ons beter gekend als het G-judo. Er zullen een zestal EJU G-judo events worden georganiseerd waar we met de Medische Commissie actief zullen zijn. Momenteel zijn we druk bezig met adviezen schrijven inzake preventie, controles voor de wedstrijden, enz.”

Kortom, Dr. Smolders blijft een bezige bij wiens engagement verder zal bijdragen tot een veiliger judo. Ook in 2024.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

2 januari 2024

Tag(s)

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.