EK JUN in Sofia: Vlaamse judoka’s grijpen net naast brons, evenwel Europese titel voor Belgen

SOFIA/ZELE – De VJF had drie judoka’s afgevaardigd voor het Europese Kampioenschap in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, m.n. Amber Ryheul, Selina Delen en Jeroen Casse.

Amber Ryheul in actie

Donderdag 13 september kwam Amber Ryheul (-52kg) als eerste in actie op de tatami. “Amber presteerde in dezelfde lijn die zij tot nu toe heeft aangehouden in alle selectietoernooien waaraan zij heeft deelgenomen (4 medailles in 5 wedstrijden)”, vindt VJF-Coach Franklin Pereira Reyes. “Hoewel zij in Sofia haar beste dag niet had op de mat, versloeg zij de Turkse Korkmaz, de Europese titelverdedigster, in haar eerste kamp, maar uiteindelijk moest zij genoegen nemen met een 5de plaats”, aldus de VJF-Coach. “Amber maakte het haar tegenstanders evenwel niet gemakkelijk en de twee keren dat zij verloor gebeurde in de golden score, zelfs in de kamp voor het brons na 4.47 minuten. Er zat meer in, maar de 5de plaats komt overeen met de manier waarop Amber gisteren op de mat verscheen toen iedereen haar als favoriet zag nadat ze de Turkse had verslagen.”

Vrijdag 14 september was het dan de beurt aan Jeroen Casse (-73kg) en Selina Delen (-63kg). “Jeroen toonde zich in een uitstekende vorm en liet een zeer goede indruk na bij de coaches en specialisten”, stelt Coach Pereira Reyes. “Hij was vol zelfvertrouwen en toonde een zeer hoog niveau toen hij in de eerste ronde de Franse atleet Le Touze versloeg en vervolgens met succesvolle armklemmen Trukhan (BLR) en Gemer (ISR) van zich afhield. Deze laatste versloeg de Rus Akhmarov die één van de favorieten van de competitie was. In de halve finale had Jeroen een reële kans om te winnen, maar een berekeningsfout in zijn tactiek leidde hem weg van de finale en in een zeer gelijke wedstrijd voor het brons tegen de Wereldkampioen U18 Esposito (ITA) verloor hij door ippon in de laatste 23 seconden van het gevecht.” Bijgevolg moest Jeroen tevens genoegen nemen met een vijfde plaats.

Jeroen Casse in actie

Selina Delen sneuvelde in de eerste ronde. “Ook Selina had aanvankelijk haar eerste kamp goed onder controle tegen de Roemeense Severin, maar een enkele fout met de Kumi Kata wipte haar uit de competitie”, aldus nog de VJF-Coach.

Loïs Petit (-44kg) van de Waalse zusterfederatie FFBJ zette een prachtige Belgische prestatie neer door goud te winnen en zich Europees Kampioen te kronen.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.