EK U23: Amber Ryheul pakt titel in -52kg!

IZHEVSK (RUS) – Amber Ryheul (-52kg) was de enige VJF-afvaardiging op het Europees kampioenschap U23 dat doorging in het Russische Izhevsk van 1 tot 3 november 2019.

Coach Robert Krawczyk & Amber Ryheul

Amber kwam de eerste competitiedag reeds in actie en het was meteen raak. In de eerste ronde versloeg ze de Israëlische Yuli Snir. Na een succesvolle kamp in de tweede ronde tegen de Spaanse Rocio Garcia Torres, die in amper 25 seconden werd afgewerkt, eindigde Amber als winnaar van haar poule.

In de halve finales trad de Vlaamse judoka vervolgens in het krijt tegen de Poolse Aleksandra Kaleta, die ook het onderspit moest delven tegen een goed draaiende Amber. In de finale ontmoette Amber opnieuw een Spaanse tegenstander, ditmaal Nina Estefania Esteo Linne. Ook deze Spaanse was niet opgewassen tegen de VJF-judoka. Amber wint de finale en mag zich Europees kampioen U23 noemen!

“Het dringt nog niet onmiddellijk tot mij door,” vertelt een blije Amber aan VJF-Media na de medailleceremonie. “Stillaan besef ik het nu wel. Ik ben natuurlijk heel blij met de titel en dat betekent wel veel voor mij. Zeker doordat ik deze heb kunnen bemachtigen op een groot tornooi. Het eerste waar ik nu aan denk, is gewoonweg dankbaarheid. Ik ben trots op mezelf, maar ook heel dankbaar voor iedereen die altijd in mij heeft geloofd. Mijn coach Robert heeft daar een groot aandeel in vind ik, maar ook Franklin en Mark die mij daarvoor hebben gecoacht. Natuurlijk ook de Vlaamse Judofederatie die mij steunt in alles wat ik doe.” De atlete bekijkt het evenwel nuchter. “Ik blijf met mijn twee voetjes op de grond. Ik heb deze titel nu wel, maar het houdt hiermee niet op. Ik train gewoon verder want ik wel meer. Ik probeer het hoofd koel te houden want niks is vanzelfsprekend. Er is immers nog een lange weg te gaan. Er zijn al wat stappen gezet, maar er moeten er nog meer worden gemaakt. Ik denk evenwel dat ik mag terugblikken op een goede competitie.”

Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx is tevreden met de evolutie van de atlete. “Amber heeft haar eerste seizoen als senior mooi beëindigd. Ze startte het seizoen sterk met een bronzen medaille op de European Open, maar kende een moeilijkere periode nadien, wat normaal is. Ze werkt heel hard en met heel veel wilskracht. Dat heeft vandaag geloond. De kampen naar de Europese titel werkte ze één voor één af met ippon. Knap! Proficiat aan Amber en coach Robert Krawczyk!”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.