EK Veteranen: succeseditie voor Belgische deelnemers

BURST/HERAKLION – Het Europese Kampioenschap voor Veteranen vond dit jaar plaats in het Griekse Heraklion, van 2 tot en met 5 juni. Twaalf Belgische judoka’s tekenden present, waarvan acht judoka’s van Judo Vlaanderen. De Belgen waren prominent aanwezig op het medaillepodium. Maar liefst 11 medailles (7 JV, 4 FFBJ) en vier Europese titels (3 JV & 1 FFBJ)! De motivatie bij onze veteranen zit er duidelijk in! Hierna volgt een overzicht van de Belgische delegatie en de medailles.

Dames

Fran De Somer (-63kg/F1/JV/JS Moorsel) – GOUD
Fee De Somer (-70kg/F1/JV/JS Moorsel) – ZILVER

Heren

Ermanno Agostini (-60kg/M5/FFBJ/Royal Brussels Judo Institute) – GOUD
Steven Peersmans (-73kg/M4/JV/JS Park Brasschaat) – GOUD
Jean Steenackers (-73kg/M6/JV/JS Reet) – GOUD
Thomas Romain (-73kg/M2/FFBJ/JC Florennes) – BRONS
André Luisi (-81kg/M8/FFBJ/JC Deux Haine) – ZILVER
Gunnar De Laet (-90kg/M1/JV/JS Lummen) – ZILVER
Dez De Somer (-90kg/M2/JV/JS Moorsel) – ZILVER
Fabian Vanhollebeke (-90kg/M3/FFBJ/Top Niveau Tournai) – BRONS
Andy Cornelissen (-90kg/M4/JV/JS Reet) – 7de plaats
Dirk Vandevoort (-90kg/M6/JV/JC Kodokan Merchtem) – ZILVER

Senne Wyns (coach/JV/JS Reet), Frank Pedus (coach/JV/JS Reet) en Robert Couturier (coach/FFBJ/JC Florennes) reisden mee als coaches.

Bert Hoedemakers (JV/JC Boechout) werd door de EJU aangeduid als scheidsrechter.

Kersverse Europese Kampioen John Steenackers reageerde opgetogen vanuit Heraklion: “Het harde en continue werk met de ondersteuning van een geweldig gemotiveerd en hard werkend veteranenteam werpt duidelijk zijn vruchten af. De begeleiding van Frank Pedus en Senne Wyns, die me al vijf jaar personal training geeft, ligt heel duidelijk aan de basis van de behaalde resultaten. Op momenten zoals vandaag maakt dit het allemaal zoveel mooier. Ik heb 4 goede kampen gedraaid vandaag, waaronder winst tegen de wereldkampioen van 2021… en winst tegen de bronzen medaille van WK 2019, dus ik ben best een gelukkig man. Nu enkel nog op jacht gaan naar de wereldtitel, want die ontbreekt nog. Daarvoor zal ik op training in Wilrijk eens tips moeten vragen aan Matthias Casse,” grapt John.

Zonder twijfel opmerkelijk is de deelname van de De Somers. Zussen Fee en Fran en broer Dez traden niet enkel in het krijt op dit EK, ze beklommen tevens alle drie het medaillepodium. Fran, die het goud mee naar huis nam, stond als eerste op het podium. Ze deed mee in de F1-categorie -63 kg, een eerste veteranen deelname en meteen goud! Onmiddellijk na haar medaillepresentatie was het tijd om van plaats te ruilen met haar jongere zus Fee, die het zilver pakte in de F1 -70kg en later pakte broer Dez ook nog eens zilver in de M2-90kg-categorie. Voor Dez, de oudste van de drie was het een terugkeer op het podium want zijn laatste medaille in het veteranencircuit dateerde van het EK in 2019 in Las Palmas, Gran Canaria.

Het opmerkelijke feit was de EJU ook opgevallen. Lees hier het artikel over de Somer ‘clan’ op de EJU-website.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.