Grand Slam Parijs: Toma Nikiforov pakt tweede GS goud

BURST – Twee judoka’s van Judo Vlaanderen namen deel aan de Grand Slam van Parijs. Deze vond plaats afgelopen weekend 5 en 6 februari jl. Mina Libeer (-57kg/Judoschool Merelbeke) en Toma Nikiforov (-100kg/ Topsport Defensie) traden er voor de eerste keer dit jaar in het krijt. De JV-delegatie werd begeleid door coach Damiano Martinuzzi. We overlopen hierna hun parcours met hyperlinks naar de kampen van onze judoka’s.

Nikiforov vs. Paltchick (ISR)

Mina Libeer (-57kg/17 WRL/Judoschool Merelbeke) beet voor Judo Vlaanderen op zaterdag 5 februari de spits af. Na een bye in de eerste ronde ontmoet Mina als eerste tegenstander de Japanse Funakubo Haruka (35 WRL). De kamp wordt beslist in de verleningen, in de tweede minuut nadat Mina een derde shido uitgedeeld krijgt en dus op strafpunten verliest, wat meteen ook het einde betekent voor Mina’s deelname aan dit tornooi.

Zondag 6 februari was het dan de beurt aan Toma Nikiforov (-100kg/6 WRL/Topsport Defensie). Ook hij start met een bye in de eerste ronde. Tijdens zijn eerste kamp staat Toma
tegenover Batkhuyag Gonchigsuren (MGL/43 WRL). Geen onbekende voor Toma, want vorig jaar zette hij deze Mongoolse judoka opzij tijdens de kwartfinale van de Grand Slam In Tahskent. Met een eerste shido achter zijn naam scoort Batkhuyag evenwel een eerste punt. De tijd tikt verder weg, maar met nog 30 seconden op de klok kan Toma tegenscoren en zo de wedstrijd in de verlengingen slepen om uiteindelijk te winnen op strafpunten. In de kwartfinale neemt Toma het op tegen de Zwitser Daniel Eich (46 WRL). Toma krijgt een strafpunt vroeg in de kamp, maar halverwege werpt hij zijn tegenstander tegen de mat. Ippon. Toma plaatst zich bijgevolg voor de halve finale tegen de Japanner Kentaro Iida (41 WRL). Daar kan een aanvallende Toma zijn Japanse tegenstander met nog 18 seconden op de klok vastpinnen op de tatami met wurggreep om zichzelf zo naar de finale van deze Grand Slam te loodsen. In de finale ontmoet hij Peter Paltchick (ISR/7 WRL), die een plaats onder hem staat op de wereldranking. Het werd alvast een spannende finale! Beide judoka’s ontmoetten elkaar een eerste keer op de tatami in 2020, tijdens de Grand Slam van Hongarije. Een kamp die toen resulteerde in het voordeel van Toma. De Parijse finale werd een tactische kamp, een kumi-kata-gevecht. Beide judoka’s gaan met strafpunten de verlengingen in, twee shido’s voor Paltchik en één voor Nikiforov. En dan gebeurde er iets uitzonderlijks: een gelijktijdige aanval en beiden dachten gewonnen te hebben, maar de Israëliër gebruikte het hoofd en de nek en zijn score werd logischerwijs afgekeurd zodat Toma als overwinnaar af de mat stapte met zijn tweede Grand Slam goud! Knap werk!

“Toma Nikiforov vond vandaag de juiste balans tussen zijn scorend vermogen en tactiek. Op zulke dagen doet hij altijd mee voor de grote prijzen en dat heeft hij op deze Grand Slam opnieuw bewezen. Hij heeft een heel mooie medaille binnen gehaald die hem veel vertrouwen zal geven bij de start van het jaar,” reageert Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx.

Sami Chouchi (-81kg) van zusterfederatie FFBJ pakte mooi brons.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.