Update WADA-lijst verboden middelen

BURST – WADA, het Wereldantidopingagentschap, heeft de lijst met verboden middelen geüpdatet, deze is in werking getreden op 1 januari 2021 jl. De grootste, en tevens belangrijkste wijziging is dat het gebruik van drugs (cocaïne, heroïne, MDMA en THC) buiten wedstrijdverband nu ook grote gevolgen heeft. Wanneer de judoka wordt getest en er drugs worden gedetecteerd, en er aangetoond kan worden dat deze niet dienden voor een prestatieverbetering, dan zal er toch nog een standaardschorsing van drie maanden gelden.

Verder zijn er nog enkele wijzigingen die je hier kan nalezen.

Concreet

Judoka’s die worden betrapt op het nemen van drugs krijgen sowieso een schorsing van minimaal 3 maanden!

Onder drugs verstaan we de volgende vier stoffen:

  • Cocaïne;
  • Heroïne;
  • 3,4-Methylenedioxymethamphetamine (MDMA). Deze stof is te vinden in XTC en zorgt voor oppeppende effecten;
  • Tetrahydrocannabinol (THC). Dit is de stof in hasj en wiet die ervoor zorgt dat je high wordt.

Om gebruik of poging tot gebruik aan te tonen, is niet altijd een positieve test nodig. Het kan ook worden aangetoond met betrouwbare bewijsmiddelen, zoals bijvoorbeeld een bekentenis, een getuigenverklaring of schriftelijk bewijs. Je vrienden op en naast de tatami, je coach/trainer en anderen kunnen je dus altijd melden bij NADO Vlaanderen.  

Niet enkel het nemen van drugs, ook het bezit van een verboden stof of methode wordt beschouwd als een dopingpraktijk. Zelfs wanneer je het niet gebruikt hebt of ooit van plan bent om het te gebruiken, zondig je tegen de dopingregels. Let dus goed op wanneer iemand je vraagt om een bepaalde stof/methode even bij te houden.

Cannabis blijft overigens ook heel lang opspoorbaar: één joint kan zelfs weken later nog leiden tot een afwijkend analyseresultaat. Wie eraan denkt om een jointje te rollen, denkt dus best twee keer na!

Merk jij dat een van je sportvrienden of judoka’s toch drugs gebruikt, meld het dan op de volgende link Meldpunt Dopingmisbruik.

Voor meer informatie over de verboden middelen, surf dan naar Wat staat er op de WADA-dopinglijst?

Sally Scheers
Verantwoordelijke anti-doping

Aanmaak datum

2 februari 2021

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.