Veelbelovende prestaties Vlaamse jeugd op EK U18

SARAJEVO/ZELE – Van 28 juni tot 1 juli 2018 vond in Sarajevo, Bosnië & Herzegovina, het Europese Kampioenschap voor kadetten (U18) plaats. De Vlaamse Judofederatie vzw zond vier judoka’s uit, met name Beau Ramaekers (-52kg) bij de meisjes en Deny Altemirov (-50kg), Jitse Van den Herrewegen (-73kg) en Elias Smeulders (-81kg) bij de jongens. Voor de jeugdige judoka’s hun eerste belangrijke internationale toernooi om zich te meten met de beste judoka’s uit gans Europa, met als hoofddoelstelling internationale ervaring opdoen op hoog niveau. Missie volbracht. En zelfs meer.

De Vlaamse selectie

Deny Altemirov (-50kg) was de eerste VJF-judoka die in Sarajevo in actie kwam op donderdag 28 juni. In zijn eerste gevecht wordt hij geconfronteerd met de niet onbekende Wit-Rus Skalepau en na een zeer close gevecht wint hij door te scoren met waza-ari met de techniek uchi-mata in de laatste 15 seconden van de kamp. Na deze eerste zege neemt Deny het in de achtste finale op tegen niemand minder dan de Rus Saaev, één van de besten in deze gewichtscategorie. Na gedurende drie minuten afstand te kunnen houden van zijn tegenstander wordt Deny toch in de laatste minuut met de techniek uchi-mata geworpen en in houdgreep genomen om zo te verliezen door ippon. Saaev verslaat zijn landgenoot Korchemkin in de kwartfinale. Hierdoor krijgt Deny de opportuniteit om in de herkansing tegen de Let Rizovs te kampen. Na een zware strijd wint Deny via waza-ari door een houdgreeptechniek na 4 minuten in de golden score. In zijn vierde gevecht zonder veel hersteltijd was de Rus Korchemkin te sterk voor Deny en wordt de Vlaming geveld met ouchi-gari en een klem. Deny eindigt het Europese Kampioenschap op de negende plaats, niet ver van de top acht die was voorspeld. Saaev wordt Europees Kampioen. “Deny is een tweedejaars U18 en blijft nog een jaar in deze categorie. Bovendien was het zijn eerste grote toernooi”, aldus Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Hij won twee van de vier kampen en versloeg de tegenstanders waarvan werd verwacht dat hij dat zou doen. Twee keer werd hij dan gestopt door Russische judoka’s. Gezien zijn leeftijd heeft hij zeker nog ruimte om verder te evolueren.”

Beau Ramaekers (-52kg) startte de competitie op vrijdag 29 juni. Ze begon sterk tegen Tatum Keen uit Groot Brittannië die ze na één minuut verslaat met een ippon door sankaku -jime. Haar tweede kamp was al in de achtste finale tegen Ulviyya Bayramova (AZE). Het werd een moeilijk gevecht waarbij zij niet genoeg tegenstand kan bieden om de Azeri te verslaan. Tijdens de golden score verloor zij door twee penalty’s tegen drie en het was tevens het einde van haar EK vermits haar tegenstander in de volgende wedstrijd van de Italiaanse Toniolo verliest (die de zilveren medaille won). Bijgevolg wordt Beau niet opgevist in de herkansingen.

Ook Jitse Van den Herrewegen (-73kg) debuteert op de tatami in Sarajevo met een overwinning. Door twee straffen in de eerste 3 minuten krijgt Jitse een voorsprong, maar hij maakt een paar fouten waarbij de Kroaat Augustin Markovic de wedstrijd gelijkmaakt en dat kostte Jitse bijna het gevecht. Met veel karakter kon hij de strijd evenwel winnen door een houdgreep in de golden score. In zijn tweede gevecht tegen de Nederlandse judoka Karamat blijkt Jitse meer ontspannen en zeker van zichzelf. Hij werpt zijn tegenstander tweemaal met zeer goed uitgevoerde technieken, eerst waza-ari met osoto-gari en vervolgens ippon met sode tsuri komi goshi. In de achtste finale overklast Jitse de Azeri Novruzov en hoewel hij door drie straffen in de golden score won, werd hij nooit in gevaar gebracht door zijn tegenstander. In de kwartfinale werd Jitse duidelijk overtroffen door de grote Roemeense judoka Sulca (nummer vier van de wereldranglijst en één van de beste in deze gewichtscategorie die uiteindelijk de bronzen medaille behaalde), die hem versloeg met een immobilisatietechniek in de eerste minuut van het gevecht. Jitse krijgt echter een tweede kans in de repechage en wint van de Duitse Stark door waza-azari met zijn favoriete techniek (sode) en bereikt zo een plaats in de top acht van dit Europese Kampioenschap, met bovendien de kans om te vechten voor de medailles als hij van de Griek Milonelis wint. Na twee uitstekende eerste minuten maakte Jitse een tactische verandering waardoor hij een eerste fout maakt waarvoor hij een waza-ari tegen krijgt door kata guruma. Dezelfde situatie zorgde ervoor dat hij het gevecht forceerde met het ontvangen van een andere waza-ari die deze keer resulteerde door ippon seoi nage. Met het medaillepodium in zicht moet hij bijgevolg zijn droom dit jaar jammer genoeg opbergen. “We kunnen niet naast de inspanningen van Jitse kijken om zijn potentieel te herkennen, evenals het niveau dat hij hier op het EK heeft getoond. Zijn kansen om een medaille te winnen zijn reëel. Met zijn inzet en hard werk is de kans groot dat hij zijn droom in de toekomst kan doen uitkomen”, stelt Coach Franklin Pereira Reyes.

Elias Smeulders (-81kg) trad als laatste van de vier VJF-atleten in het krijt in de Olympic Hall Juan Antonio Samaranch Zetra. Hij kwam in actie op zaterdag 30 juni. Zijn eerste tegenstander is de Azeri Ibrahim Aghakishiyev. De Azeri was echter te sterk voor Elias die werd geveld met twee waza-aris door de kata guruma-techniek. “Na een seizoen waaraan Elias super hard heeft gewerkt, is zijn Europese avontuur jammer genoeg niet afgelopen zoals aanvankelijk gehoopt”, aldus Coach Franklin Pereira Reyes.

De Waalse zusterfederatie FFBJ zond ook vier judoka’s uit naar dit EK, m.n. Carla Augustin (-52kg), Leyla Kluckers (-57kg), Manon Lecharlier (-57kg) en Alessia Corrao (-63kg).
Deze laatste won vier kampen en keerde huiswaarts met een bronzen medaille. Een bekroning van een sterk seizoen.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.