World Judo Day 2021: IJF roept op om solidair te zijn

BURST/BOEDAPEST – World Judo Day of Wereldjudodag (WJD), gebaseerd op de judowaarden, komt eraan. Op 28 oktober a.s. zullen miljoenen judoka’s over de hele wereld elkaar fysiek of digitaal ontmoeten om Wereldjudodag 2021 te vieren. Dit jaar koos de Internationale Judofederatie (IJF) ‘SOLIDARITEIT‘ als thema.

Maandenlang reeds lijdt de hele mensheid onder de klappen van de Covid-19-pandemie. Elke epidemische golf lijkt de laatste te zijn, maar toch komt er onverbiddelijk nog een en nog een … Ondanks de ontberingen, ondanks de dierbaren waarvan afscheid werd genomen, is de judofamilie nog nooit zo verenigd geweest om deze beproevingen te overwinnen en heeft ze dit op een mooie manier bewezen tijdens de recente Olympische en Paralympische Spelen in Tokio.

Alsof de corona catastrofe nog niet genoeg was, heeft de wereld te maken gehad met politieke crisissen die duizenden vluchtelingen ontheemden en een klimaatcrisis die ons als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Toch is niet alles kommer en kwel en zijn er vele redenen om te hopen en te dromen. Het vieren van solidariteit tussen volkeren in het hart van onze samenleving, maakt deel uit van deze hoop die de judogemeenschap graag bevordert.

In 2020 vierde de IJF-gemeenschap Wereldjudodag rond het thema ‘Samen staan we sterker’. Geen beter thema om dit af te ronden met dat van solidariteit; een solidariteit die we actief en echt willen. Net als de morele code van judo, is praten over solidariteit niet genoeg, het gaat niet alleen om woorden. De betrokkenheid van de IJF en vele nationale federaties, evenals de continentale federaties, bij projecten zoals o.a. Judo for Peace, Judo for Refugees, Judo for Children en Judo for All, illustreert dit, zodat Jigoro Kano Shihan’s droom om een meer rechtvaardige samenleving te creëren, geen utopie blijft.

Alleen kunnen we niet veel, maar samen wordt het mogelijk om bergen te verzetten.
Door in moeilijke tijden solidair te zijn en elkaar te steunen en helpen, krijgen we een nieuwe dimensie.

Op 28 oktober 2021 vieren we het vermogen van de judofamilie om samen te komen rond haar waarden en haar capaciteit om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. IJF nodigt elke judoka uit, op zijn/haar niveau, of dat nu op individueel niveau is of dat van uw club of uw federatie, om na te denken over solidariteit. De hand die u vandaag uitsteekt, is misschien morgen wel de hand die u zelf nodig heeft.

Deel uw solidariteitsprojecten. Vertel IJF wat dit voor jou betekent en stuur foto’s naar press@ijf.org zodat IJF ze met zoveel mogelijk mensen kan delen.

Gebruik de volgende hashtags op je sociale media: #WJD #WJD2021 #SolidarityJudo #judo en tag de International Judo Federation op je berichten.

Instagram: @judogallery en @judogallerykids
Facebook en Twitter: @judo

(Bron: IJF)

Aanmaak datum

27 oktober 2021

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.