Zilver en brons voor Belgen op EYOF in Bakoe

BAKOE – Zes Belgische judoka’s waren actief op het European Youth Olympic Festival 2019 in Bakoe. Resultaat: zilver, brons en een vijfde plaats. Niet slecht voor onze jeugdige judoka’s. De VJF zond Robbe Demets (-55kg) en Jarne Duyck (-73kg) uit. Robbe pakte mooi zilver, Jarne had pech en werd gestopt in de eerste ronde. Celine Dierickx (-48kg) van FFBJ pakte brons, Allesia Corrao (-63kg), ook FFBJ en tevens vaandeldrager van de Belgische delegatie tijdens de openingsceremonie, pakte net naast brons en eindigde op de vijfde plaats.

Robbe Demets in actie

Onze VJF-atleten werden begeleid door VJF-coach Sören Hapers. Samen met hem blikken we even terug op het EYOF-avontuur van onze jongens.

“Dit was voor Robbe en Jarne het eerste multi-sport event. Het EYOF is dan ook een ‘once in a life time’ evenement, want aangezien het slechts om de 2 jaar wordt georganiseerd kunnen atleten wegens de leeftijdsbeperking slecht één keer deelnemen”, aldus coach Hapers. “Beide jongens waren dus erg onder de indruk van het hele gebeuren en eigenlijk ikzelf ook, want ook voor mij was het een eerste ervaring van zo’n groot gebeuren.”

“Jarne vocht een erg verdienstelijk EK onlangs met zijn 7de plaats, wat voor hem een mooi resultaat is. Robbe stelde op het EK toch wat teleur en wilde in Bakoe laten zien dat hij dit niveau aankan”, aldus Sören. En of hij dat deed …

Zilver voor Robbe Demets

Robbe kwam als eerste in actie en begon zeer sterk aan zijn EYOF-deelname. Na winst tegen respectievelijk Andrei Dolgov (RUS) en Filip Grela (POL), verslaat Robbe in de derde ronde de Europese kampioen Vincenzo Skenderi van Italië in een thriller van een wedstrijd. In de halve finale vloert hij vervolgens Vladyslav Kolobov (UKR) op weg naar het hoogste podium. In de finale zat er goud in want Robbe nam een voorsprong door te scoren met waza-ari. Zijn Turkse tegenstander Berat Bahadir verslaat hem echter met ippon. Zilver blijft evenwel een knap resultaat na een mooi parcours.

“Ik heb een mooi seizoen achter de rug, maar zonder een medaille op 1 van de 3 eindtornooien had het voor mij toch niet geslaagd geweest”, stelt Robbe. “Deze zilveren medaille is als een kers op de taart, dit pakken ze me nooit meer af. Nu ik dit resultaat heb neergezet, heb ik mijn zinnen ook op het WK gezet om daar mijn kunnen te laten zien. Ik denk dat een medaille daar evenwel niet onmogelijk is, alhoewel het niveau daar nog wel iets hoger zal liggen.”

Jaren Duyck in actie

Jarne stond iets meer onder druk, omdat hij een goed resultaat nodig heeft om zich met zekerheid te plaatsen voor het WK U18 dat in september zal plaatsvinden in Kazakstan. Momenteel voldoet enkel Robbe aan de prestatie-criteria, al zit Jarne er ook erg kort bij.

2 judo medailles op de EYOF: Celine Dierickx & Robbe Demets

Jarne verloor jammer genoeg zijn eerste kamp tegen de Zwitser Bonferroni. Eerder dit jaar kampte hij ook reeds tegen deze tegenstander in de halve finale in Bremen en verloor deze echter ook in Golden Score. “Beiden waren we gebrand op revanche en dachten ook echt dit waar te maken met een tactische voorbereiding. Bonferroni kwam echter een pak sterker (zuiver krachtwinst) voor de dag dan gepland, waardoor de technische kwaliteiten van Jarne niet de bovenhand konden nemen”, aldus Sören. “Jarne zei me zelf dat zijn tegenstander een pak sterker geworden was ten opzichte van vier maanden terug. De Zwitser heeft dit jaar ook al wat mooie resultaten neergezet en stond 8ste op de WRL gerankt, dus ook niet zomaar iemand. Zwitserland is geen groot judoland, maar de atleten die ze afvaardigen hebben zeker wel het juiste niveau.”

“Gezien de judocompetitie meer naar het einde van het EYOF plaatsvond hebben we de eerste dagen nog wat trainingsarbeid geleverd om alles scherp te stellen”, vertelt Coach Hapers nog. “Onze twee judoka’s konden het in de Belgische delegatie goed vinden met de atleten van de andere sportfederaties en maakten heel wat vrienden de afgelopen dagen. Ze zijn dan ook hun collega’s gaan aanmoedigen tijdens hun competities. Omgekeerd gebeurde dit ook. In het dorp was alle nodige omkadering en infrastructuur aanwezig. Het was zonder meer een fijne ervaring”, aldus een tevreden Sören Hapers.

België veroverde uiteindelijk 7 medailles (5Z & 2B) op deze editie van het EYOF, waarvan dus 2 in judo.

Ook VJF-scheidsrechter Val Van Neste was geselecteerd om de kampen op het EYOF in goede banen te leiden.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.