6 JV-judoka’s naar EK SEN Judo in Zagreb

BURST – Het Europees kampioenschap judo dat zal doorgaan in de Kroatische hoofdstad Zagreb van 25 tot en met 28 april a.s. nadert met rasse schreden. Afgelopen zaterdag 20 april, organiseerde Judo Belgium tijdens een topsporttraining in de Topsportschool in Wilrijk een persmoment om de selectie voor te stellen. Verrassend misschien is de afwezigheid in de selectie van voormalig Europees kampioen Matthias Casse (-81kg), maar de niet-deelname van Casse is een bewuste keuze. De Antwerpenaar focust zich volledig op de Spelen van Parijs, een traject dat langs het Wereldkampioenschap in Abu Dhabi in mei loopt om dan te pieken op de Olympische Spelen later deze zomer.

Selectie Judo Vlaanderen voor het EK

Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport van Judo Vlaanderen is evenwel vol vertrouwen over de kansen van de Belgische judoka’s. Ondanks het forfait van topjudoka Matthias Casse is er nog steeds een sterke 11-koppige Belgische delegatie present in Zagreb waarvan 6 judoka’s van Judo Vlaanderen.

Internationaal scheidsrechter Heather Loontjens werd door de EJU aangeduid om de kampen te leiden.

Nieuwe kansen en bevestiging

Voor Ellen Salens (-48kg), die haar selectie afdwong met goud op de European Open in Györ, is dit EK een uitgelezen kans om zich te tonen op het internationale podium. Amber Ryheul (-52kg), die ondanks een moeilijk voorjaar nog steeds virtueel geplaatst is voor de Olympische Spelen, hoopt in Zagreb de harde arbeid om te zetten in een mooi resultaat. Mina Libeer (-57kg), die vorig EK in Montpellier haar comeback maakte na blessure, mikt op een herhaling van haar mooie prestatie van het EK in Sofia en wil graag terugkeren naar het podium. Vicky Verschaere (-78kg), klaar voor een tweede EK-deelname, staat gebrand om haar goede resultaten van Györ en Warschau bevestigen.

Toma Nikiforov

Zware taak voor Duyck, ervarenheid voor Nikiforov

Bij de heren neemt Jarne Duyck de moeilijke taak op zich om Matthias Casse te vervangen in de categorie tot 81 kg. Ook voor hem is het de tweede EK-deelname. Hij liet de afgelopen periode mooie zaken zien, maar in deze categorie is dat geen garantie voor succes. Toch heeft Duyck zeker potentieel en wordt er met hem naar de toekomst gekeken. Tot slot is er Toma Nikiforov (-100kg), de oudste deelnemer van de Belgische delegatie. Hij is vastberaden om voor een derde gouden medaille te gaan. De afgelopen periode was er een positieve evolutie in zijn conditie, die hij nu hoopt om te zetten in een klinkend resultaat in Zagreb.

Sleeckx is dan ook optimistisch over de kansen van de Vlaamse judoka’s: “We hebben een sterke ploeg met veel potentieel. We gaan voor medailles, en ik ben ervan overtuigd dat onze judoka’s klaar zijn om er een mooi EK van te maken.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.