BK Jeugd 2021: Stille strijd om Belgisch goud

BURST/HERSTAL – Op 4 en 5 december jl. werd in Herstal tijdens het Belgisch Kampioenschap Jeugd gekampt om de nationale titel in de leeftijdscategorieën U15, U18 en U21. Dat het een apart kampioenschap zou zijn, dat had iedereen al wel begrepen. Een beetje bevreemdend eigenlijk. Immers, een evenement dat in principe dé ‘showcase’ van het jaar is en waar je zoveel mogelijk luidruchtige supporters naartoe wil krijgen, gold voor deze editie juist net het omgekeerde: geen publiek. Uiteraard een domper op de sfeer. Echter, de teneur bij de judoka’s en Judo Belgium, de organiserende instantie, was kristalhelder: blij dat dit kampioenschap toch kon doorgaan. Voor de atleten op het podium was het dan ook een beloning van een jaar van hard werken onder niet altijd evidente omstandigheden. We sprokkelden enkele reacties.

Demets vs Altemirov

Robbe Demets (-66kg/JC Koksijde) pakte de nationale titel na een verbeten kamp tegen Deny Altemirov (JC Gent-Drongen), een ware rematch van de titelstrijd op het Vlaams Kampioenschap in Nevele. Ditmaal echter, klom Robe op het hoogste podium en niet Deny. “Het is even geleden, dus het voelt supergoed nu,” reageert Robbe. “Na het VK was het 10/10 en nu 11/10. Ik ben ervan overtuigd dat het binnen de kortste keren opnieuw tot een gelijke stand zal komen tussen Deny en mij. We trainen samen en zijn ook goede vrienden. Dat is dan ook altijd wel leuk en spannend. Op de mat zijn we felle tegenstanders, ernaast de beste kameraden. Het is dan ook fijn dat we beide afwisselend van elkaar winnen. Ik ben best tevreden om het jaar met deze Belgische titel af te sluiten. Het was niet zo’n super jaar voor mij. Deze kampioenstitel maakt veel goed.”

Kagermanov vs Batchaev

Zelemkhan Batchaev (-73kg/ Judoteam Alen) zette in de finale Yusbek Kagermanov (JC Koksijde) opzij. “Mooie afsluiter van 2021,” vindt Zelemkhan. “Het ganse jaar heb ik in de gewichtscategorie -66kg gekampt. Vaak gewicht moeten aftrainen. Voor de kampioenschappen zat ik evenwel met hetzelfde dilemma: mijn gewicht hoger of lager. Samen met mijn coach hebben we dan beslist om in de reeks -73kg te kampen. Niks van gewicht aftrainen dus en hier dan de titel pakken is geweldig. Ik ben zeer tevreden.” Zelemkhan blikt tevens met voldoening terug op het afgelopen jaar. “Door alle coronaperikelen had ik nooit gedacht dat ik zo ver zou geraken omdat we in de week slechts vier keer konden trainen. Het is dan toch nog gelukt om deze medaille te pakken. Op de European Cups geraakte ik in de kwartfinales, mijn eerste EK was dan weer moeilijk, ik had wel wat stress. Op het WK voelde ik mij evenwel goed en in topvorm. Door een domme fout in de tweede ronde heb ik me echter laten vangen. Op zich ben ik toch best tevreden met mijn prestaties in 2021. Zeker een boost voor 2022 en tevens een motivatie om in deze gewichtscategorie te blijven.”

Jarne Duyck

Jarne Duyck (-81kg/ JC Kawaishi Ingelmunster) versloeg Ramzan Gazaloev (JC Bastogne) om de nationale titel op zak te steken. “Ik ben best tevreden met de gouden medaille, maar volgens mij waren de twee sterkste tegenstanders hier niet aanwezig vandaag, de Waalse en de Vlaamse kampioen. Ik had dan ook het gevoel dat het wel moest lukken vandaag. Als het vandaag niet zou gelukt zijn dan ook niet met de andere twee. Voor mij een mooie afsluiter. Inzake tornooien volgt nu even een rustperiode om dan terug op te bouwen naar een laatste jaar als U21.”

Lotte Petré scoort een ippon

Lotte Petré (-48kg/Judocentrum Leuven) is heel blij met haar titel. “Ik ben heel verheugd, het is de bekroning van een jaar hard werken. Met Corona was dat niet altijd evident om te blijven trainen. Het is dan ook fijn als dat op deze manier afloopt. Kleine kanttekening toch is het feit dat niet alle toppers aanwezig waren. Deze gouden medaille is zeker en vast toch een boost om het volgende jaar met veel goesting aan te vangen. Fijn om als Belgisch kampioen het nieuwe jaar in te gaan en er weer keihard voor te werken. In 2022 zal voor mij het BK senioren ongetwijfeld het belangrijkste tornooi van het jaar worden.”

Femke De Bruyn (-70kg/KJC Beveren) schreef na de Vlaamse titel in Nevele nu ook de Belgische titel in Herstal achter haar naam door Helena Didden (Judoteam Hermee) in de finale te verslaan. “Ik ben blij. Het is een mooie afsluiter van het jaar denk ik, ook als laatstejaars junior is dit wel tof. Dit geeft een leuk gevoel. Ik ben opgelucht dat de dag erop zit. Desondanks alle coronaperikelen ben ik best tevreden met 2021. We hebben niet alle mogelijkheden gehad om deftig te kunnen trainen, maar ik ben wel blij met de wedstrijden die in het najaar zijn gepasseerd en mijn 7de plaats in Dubrovnik. En dan nu als Belgisch kampioen te kunnen afsluiten is wel top. Dit geeft sowieso extra energie naar volgend jaar. 2022 wordt mijn eerste jaar als senior. Dat gaat ook aanpassen worden, ik kijk er in ieder geval reeds naar uit.”

Didden vs De Bruyn

Ilse Desutter (-78kg/JC Tielt) versloeg Zoë Mayra Desmet (JC Eernegem) om zich tot Belgisch kampioen te kronen. “Ongetwijfeld een mooie afsluiter van het jaar, maar vooral ook omdat dit mijn laatste jaar is als U21. Fantastisch dat ik die periode op deze manier kan beëindigen. Eigenlijk jammer dat ik dat volgend jaar op het BK Jeugd in Tielt niet kan doen voor eigen publiek. Gelukkig is dit kampioenschap kunnen doorgaan onder de strenge maatregelen. Dit missen had wel erg geweest. Mijn volgende focus ligt nu op het behalen van mijn zwarte gordel. En verder ga ik in mijn club helpen met de organisatie van het BK in Tielt.”

Mike Van de Rostyne, Ondervoorzitter van Judo Belgium en Voorzitter Judo Vlaanderen is gezien de omstandigheden ook best tevreden. “Ik denk dat we zeker blij mogen zijn dat we op deze manier het Belgisch Kampioenschap Jeugd hebben kunnen inrichten, evenwel onder strikte voorwaarden. Onze atleten moeten toch de kans krijgen om het jaar af te sluiten met een Belgisch Kampioenschap. Ze hebben er naar toegewerkt via de provinciale en regionale kampioenschappen en we hebben dan ook alles in het mogelijke gesteld om dit BK te organiseren. Ik ben dan ook van mening dat, gezien de omstandigheden, het een geslaagde editie was, evenwel zonder publiek.”

Desutter vs Desmet

Voor Sébastien Bonte, Voorzitter van Judo Belgium en Ondervoorzitter van FFBJ, is deze aparte editie van het BK Jeugd sportief een succes. “De reacties die we kregen voor de organisatie van dit kampioenschap zijn zeer positief ondanks de beperkingen inzake toeschouwers en de strenge COVID-maatregelen. Super positief trouwens, dankzij de livestreaming. Op zaterdag hadden we ruim 17.000 views van volgers die niet ter plaatse aanwezig konden zijn, maar die de kampen toch vanop afstand konden bekijken. We hebben veel positieve reacties gehad. Op de organisatie zelf, de sanitaire pas, het beperkte aantal coaches, dankzij de feilloze organisatie hebben we deze stress voor onze judoka’s weten te beperken zodat zij konden focussen op hun prestaties op de tatami. Ook de al dan niet deelname van onze judoka’s was een risicofactor. Ik merk echter dat er amper afwezigheden waren. Al bij al hadden alle maatregelen nauwelijks invloed op het sportieve aspect van dit toernooi, dat is dus erg positief.” De Voorzitter is tevreden. “Ik vind dan ook dat we de komende jaren de livestreaming zeker moeten behouden. Er zijn altijd wel judofans die er niet geraken en dan is het leuk dat je toch nog alles vanop afstand kan volgen. Dat gaat onze sport trouwens een boost geven. Kortom, als voorzitter van Judo Belgium ben ik erg blij met het resultaat van dit BK. Nu moeten we nog een stapje verder gaan door een echt Belgisch judoteam te tonen op internationaal vlak,” aldus nog de voorzitter.

Resultaten

De resultaten van het BK Jeugd vind je via deze link.

Foto’s

De foto’s van onze JV-fotograaf Rik Van der Sanden vind je terug via deze link.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.