BK Judo Jeugd 2023 te Tielt: knappe prestaties, voortreffelijke organisatie

BURST/TIELT – Afgelopen weekend, 18 en 19 februari vond in Tielt het Belgisch kampioenschap Judo Jeugd plaats. Sporthal ‘De Ponte’ was opnieuw even het judomekka van België: volle tribunes, luidruchtige supporters, knap presterende judoka’s. Kortom, het was een feestweekend voor het judo! Vreugde, maar ook verdriet, want de lijn tussen winnen en verliezen is flinterdun. De Vlaamse judoka’s zetten een puike prestatie neer en pakten het merendeel van de medailles, m.n. 118 tegenover 76. Dertig Belgische titels werden tevens geclaimd door Vlaamse judoka’s, 19 door judoka’s van zusterfederatie JWB. Een overzicht van de medailles in cijfers kan je hier downloaden.

Mike Van de Rostyne, voorzitter van Judo Vlaanderen en ondervoorzitter van Judo Belgium is alvast tevreden. “Ik vond het een zeer geslaagd Belgisch kampioenschap. Onze Vlaamse judoka’s pakken het merendeel van de medailles, het resultaat van een gedegen begeleiding van onze jeugd. Wat ik ook merkte op de mat. Ik ben dus heel tevreden met de resultaten. Ook de organisatie door de judoclub van Tielt en hun grote schare vrijwilligers hebben weer voortreffelijk werk geleverd. Ze verdienen zonder meer een dikke pluim voor de soepele organisatie. We kijken alvast uit naar het BK Judo Senioren in Tielt dit najaar.”

We sprokkelden tevens een aantal reacties van kersverse Belgische kampioenen.

Finn Laperre (U18H/-46kg/JITSU-KWAI HAMME) kroonde zich vorige week Vlaams kampioen. Hij verwachtte toen een moeilijker BK-parcours, maar herbevestigt zich. “Ik had het echt niet verwacht. Het was ook heel zwaar, vooral dan mijn laatste twee kampen. De week tussen de twee kampioenschappen had ik wel wat last van stress. Ik heb vooral veel gerust en gewoon normaal blijven doortrainen, met resultaat uiteindelijk.”

Edmond Dumitrache (U18H/-55kg/ SATORI KWAI MORTSEL) nam mooi revanche. “In 2019 en 2020 pakte ik ook de titel. Daarna in 2021 eindigde ik op de derde plaats, vorig jaar werd ik tweede. Daarom is dit heel mooi om opnieuw hier de Belgische titel te pakken. De finale tegen Warre Jacobs was mijn moeilijkste kamp. Het is een sterke tegenstander en goede judoka. Ik ben dus best tevreden met mijn prestatie.”

Daan Coene (U18H/-66kg/ YAMA-ARASHI JUDOCLUB BAVIKHOVE) versloeg in een spannende en lange finale Jesney De Graaf (KONINKLIJKE JUDOCLUB KODOKAN SCHOTEN) “Ik wist wat eraan kwam. Net zoals op het Vlaamse kampioenschap. Toch wel blij dat de uitkomst is zoals ik het wenste. Dus best tevreden met de titel.”

Tuur Verstraeten (U18H/-90kg/ JUDOCLUB GRUITRODE) zette in de finale David Ngoumou (JUDO CLUB SINT PIETERS LEEUW) opzij. “Het was een serieuze ontlading. Het ging niet gemakkelijk. In het VK kwam ik hem ook tegen. Ik ben heel blij. Ik heb hier heel de week naar toegeleefd.”

Ook Jana Neri (U21D/-52kg/ JUDOCLUB ‘ASAHI’90’ KRUISHOUTEM) verwisselde in Tielt haar Vlaamse titel voor een Belgische. In de finale versloeg ze Maurine Guraya Khidas (JC DE JAMBES). “Ik ben heel blij met deze titel. Dit was mijn laatste jaar als U21. Het is leuk dat ik dit laatste jaar zowel met een Vlaamse als Belgische titel kan afsluiten. In de finale had ik Fieke Olemans verwacht. Ik heb wel afgezien in de titelkamp. Eerst was ik afwachtend en twijfelend, want in een finale wil je geen fouten maken. Maar dan scoorde ik een eerste punt om daarna vlot af te werken. Heel blij!”

Luna Verfaille (U21D/-57kg/ JUDOSCHOOL ASAHI) versloeg in de finale Lola Fache (ROYAL J.C.KANIDO – HERSEAUX). “De titel pakken was voor mij een must. Ik ben laatste jaar junior dan wordt er toch wel wat meer van je verwacht. Het VK ging vlot, maar voor het BK had ik toch wel wat stress. Presteren hier was voor mij belangrijk om mee te mogen naar internationale tornooien. Het is een last die van mijn schouders valt. Nu kan ik gaan focussen op buitenlandse competities. Daar sta ik tegenover tegenstanders die ik niet ken en dat vind ik dan weer leuker en spannender.”

Nora Watson (U21D/-63kg/ JUDOCLUB WETTEREN) weerhoudt Sara Ver Eecke (JC ARDOOIE) van de Belgische titel. “Ik ben blij om hier als eerste te eindigen, zeker ook tegen Sara. Zij is een heel sterke tegenstander en we zijn aan elkaar gewaagd. Op het VK verloor ik nog, ik ben dan ook heel tevreden dat ik dit BK de titel naar mij heb kunnen toetrekken.”

JV-jeugdcoach Dirk Van Tichelt was ook aanwezig en bleek zeer tevreden met de prestaties van de poulains onder zijn hoede. “Ik ben fier op wat mijn judoka’s hier hebben gepresteerd. Ze hebben gedegen gekampt en gedaan wat ze moesten doen. Niettegenstaande zijn er nog werkpunten, maar niemand heeft hier steken laten vallen en dat vind ik toch belangrijk. Op een Belgisch kampioenschap tonen dat je er staat en je job doen, dat is top. Het is mijn taak om jeugdige judoka’s klaar te stomen richting senioren. De instroom loopt goed. Er komen altijd wel talenten bovendrijven, maar de weg is lang en moeilijk. Ik ben dan ook heel blij met wat ik op dit BK heb gezien,” aldus de voormalige bronzen Olympiër.

Resultaten

De volledige resultaten vind je binnenkort terug op de resultatenpagina van de website.
Hierna kan je alvast de medaillewinnaars downloaden.

Dames

U15D
U18D
U21D

Heren

U15H
U18H
U21H

Fotogalerij

Foto’s door Ann Mampaey
Foto’s door Rik Vander Sanden

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

20 februari 2023

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.