Cadet European Cup Antalya: Goud voor Cremers, Peeters 5de, Isayev 7de

BURST/ANTALYA – Zes JV-judoka’s namen deelnemen aan de Cadet European Cup in het Turkse Antalya. Dit EJU-tornooi vond plaats op 2 en 3 maart jl. Kenzo Cremers stapte in Turkije op het hoogste podium, Fenne Peeters verloor de kamp om het brons en moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Askhab Isayev werd 7de. Lars Kint werd uitgeschakeld in de herkansingen. Amélie Wellekens en Aïcha Deschepper werden uitgeschakeld in de voorronde.

“Ik ben tevreden met deze medaille,” reageert Kenzo Cremers vanuit Antalya. “Vooral ook omdat dit een van de zwaardere competities was met veel judoka’s uit Oost-Europa. Ik heb hiernaartoe geleefd en hard voor gewerkt. Ik heb met Franklin de wedstrijden besproken en we zijn tevreden. De werkpunten die we hebben opgemerkt, pas ik direct toe tijdens deze stage in Turkije en daar gaan we de komende weken verder aan werken. Nu volle focus op Bremen, mijn volgende selectietornooi.”

JV-Coach Franklin Pereira Reyes was tevens tevreden over de mooie prestatie van Kenzo Cremers. “Dit was de eerste European Cup van het jaar voor Kenzo. In 2023 presteerde hij behoorlijk op de EYOF en won hij zilver op de EC in Coimbra. Hij was zich dan ook bewust van zijn verantwoordelijkheid en heeft die opgenomen,” aldus de coach. “Dankzij de resultaten van vorig jaar was Kenzo derde geplaatst in zijn loting, hierdoor was hij in de eerste ronde vrij. In de tweede ronde stond hij tegenover de sterke Azeri Aliyev. Het werd zoals verwacht een moeilijke wedstrijd. Azerbeidzjan en Georgië waren trouwens present met heel wat sterke judoka’s en het was duidelijk dat we door deze barrière dienden te breken om een podiumplaats te veroveren. Aliyev is een stevige kamper. Met een goede pakking en degelijk grondwerk heeft hij Kenzo een paar keer in de problemen gebracht, maar Kenzo kon zich herpakken en na 2:25 in de verlengingen scoort hij dan met waza-ari.” In de kwartfinale dan tegen de Georgiër Jakhveladze, ook heel sterk en rechtshandig, net zoals Kenzo. “Vanaf het begin heeft Kenzo de wedstrijd kunnen controleren. De Georgiër was duidelijk niet sterk genoeg om hem tegen te houden en Kenzo wint op strafpunten. In de halve finale komt hij opnieuw uit tegen een Azeri, Ali Gazimammadov, die reeds heel veel indruk had gemaakt tijdens het tornooi. Kenzo was echter dominanter en zijn tegenstander werd uitgeschakeld door Hansoku-Make.” In de finale stond Kenzo opnieuw tegenover een Azeri, Mehdi Abbasov. “Het werd een moeilijke finale want Kenzo had vrij snel twee shido’s achter zijn naam staan wat heel veel druk gaf want hij kon zich geen fouten meer permitteren. Hij bleef evenwel sterk doorgaan tot in de Golden Score, die hij opnieuw op 2:25 afklokte door waza-ari te scoren.”

Coach Pereira Reyes vat nog kort samen. “Dit was een heel goede competitie voor Kenzo. Ik ben best tevreden met het technische niveau dat Kenzo hier heeft getoond, maar ook zijn mentale capaciteit zat top. Er is bovendien nog heel veel ruimte voor progressie.”

Hierna zetten we alle kampen van onze judoka’s nog eens op een rijtje.

Fenne Peeters (-40kg/JC Gruitrode) – 5de plaats

Ronde 1: Overwinning vs. Havva Sena Tommak (TUR)
Kwartfinale: Overwinning vs. Munira Manasbekova (KGZ)
Halve finale: Nederlaag vs. Khadja Abdullayeva (AZE)
Brons: Nederlaag vs. Semanur Alkis (TUR)

Amélie Wellekens (-44kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle)

Ronde 1: Overwinning vs. Nino Saparashvili (GEO)
Ronde 2: Nederlaag vs. Patricia Tomankova (SVK)
Herkansingen: Nederlaag vs. Livanur Kayir (TUR)

Aïcha Deschepper (-63kg/JC Ardooie)

Ronde 1: Nederlaag vs. Malak Bayramli (AZE)

Askhab Isayev (-55kg/JC Samurai Eindhout) – 7de plaats

Ronde 1: Overwinning vs. Silvano Cori (SUI)
Ronde 2: Overwinning vs. Sanzhar Abdylaev (KGZ)
Kwartfinale: Nederlaag vs. Luka Kaliashvili (GEO)
Herkansingen 1: Overwinning vs. Ahmet Erdem Ay (TUR)
Herkansingen 2: Nederlaag vs. Gudrat Yusif (AZE)

Lars Kint (-60kg/JC Mansio)

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Jules Caudron (FRA)
Ronde 3: Overwinning vs. Ozgan Guliyev (AZE)
Kwartfinale: Nederlaag vs. Loiq Kudbudinov (TJK)
Herkansingen: Nederlaag vs. Sandro Sharipashvili (GEO)

Kenzo Cremers (-81kg/JC Gruitrode) – GOUD

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Janpolad Aliyev (AZE)
Kwartfinale: Overwinning vs. Saba Jakhveladze (GEO)
Halve finale: Overwinning vs. Ali Gazimammadov (AZE)
Finale: Overwinning vs. Mehdi Abbasov (AZE)

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.