Grand Slam Tasjkent: goud voor Casse, Nikiforov vijfde

BURST/TASJKENT – Afgelopen weekend vond in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent van 1 tot 3 maart de volgende Grand Slam op de IJF World Judo Tour plaats. Drie judoka’s vertegenwoordigden Judo Vlaanderen. Matthias Casse pakte na Parijs zijn tweede gouden Grand Slam medaille op rij. Toma Nikiforov greep naast het brons en diende zich tevreden te stellen met een vijfde plaats. Mina Libeer werd uitgeschakeld in de tweede ronde.

“Heel fijn om op het hoogste podium te staan, in een Olympisch jaar twee Grand Slams op rij winnen geeft een goed gevoel en biedt tevens perspectief voor de toekomst,” reageert Matthias vanuit Tasjkent. “Zeker als ik de Olympische kampioen van Rio en die van Tokio heb kunnen verslaan. Het was de eerste keer dat ik van Nagase won in drie ontmoetingen. Dat is zeker positief. Algemeen was het een zware dag. Ik was niet in topvorm. Dat gebeurt, maar dan probeer je toch alles eruit te halen wat erin zit. En dat was net genoeg voor goud. Ook dat is positief. Zelfs niet in topvorm kan ik winnen tegen grote namen.”

Wat staat er voor Matthias verder op de planning? “Nu volgen nog veel stages, maar niet veel competities meer. Ik heb een overvloed aan punten. De kwalificaties en ranking, daar hoef ik me helemaal geen zorgen meer over te maken. Ik kan me dus volledig focussen op de Spelen. Er komt nog wel een EK en een WK waaraan ik graag wil deelnemen. Het is niet de bedoeling dat ik daar in mijn beste vorm aantreed, maar sowieso is dat een opstap naar de Spelen. Als ik terugblik naar 2021, was het WK toen geen hoofddoel op zich en werd ik wel Wereldkampioen. Die zaken zijn mogelijk. Ik kijk ernaar uit om nu even te rusten om vervolgens de kampioenschappen goed te kunnen afronden en dan richting Parijs voor de Spelen.”

JV-coach Mark van der Ham is ook tevreden. “Matthias heeft in Tasjkent een uniek toernooi gevochten. Twee Olympische kampioenen verslagen, die ook nog wereldkampioen zoals hij zelf zijn geweest. Het was geen gemakkelijke dag, maar op papier zeker een om te blijven herinneren.”

Interessant detail: drie judoka’s op het -81kg podium in Tasjkent stonden tevens samen op het OS-podium in Tokio, zij het dat de medailles nu werden herschikt: Matthias nu goud (OS brons), Borchashvili zilver (OS brons), Nagase brons (OS goud).

We overlopen hierna de kampen van onze JV-judoka’s.

Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke)

Ronde 1: Overwinning vs. Fazilat Gulboeva (TJK)
Ronde 2: Nederlaag vs. Kaja Kajzer (SLO)

Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) – GOUD

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Khasan Khalmurzaev (AIN)
Ronde 3: Overwinning vs. Nurbek Murtozoev (UZB)
Kwartfinale: Overwinning vs. Mykhailo Svidrak (UKR)
Halve finale: Overwinning vs. Takanori Nagase (JPN)
Finale: Overwinning vs. Shamil Borchashvili (AUT)

Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie) – Vijfde plaats

Ronde 1: Overwinning vs. Nicholas Mungai (ITA)
Ronde 2: Overwinning vs. Dzhafar Kostoev (UAE)
Kwartfinale: Nederlaag vs. Arman Adamian (AIN)
Herkansingen: Overwinning vs. Shermukhammad Jandreev (UZB)
Brons: Nederlaag vs. Dota Arai (JPN)

Een overzicht van de kampen van alle Team Belgium judoka’s vindt u op de website van Judo Belgium.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.