Callant Cup 2021: anders dan anders

BURST – De Callant Cup … zonder enige twijfel een absoluut begrip in de judowereld. Voor vele oudere judoka’s is de haast legendarische interclub tevens ook de reden om actief te blijven en op hét tornooi van het jaar steeds present te tekenen. De sfeer, de teamspirit, het kameraadschap en last but not least de rumoerige supporters met de trommels en trompetten. Laat nu net juist datgene zijn wat dit jaar aan de deur van de sporthal bleef staan. Immers, de vierde Coronagolf zorgde ervoor dat voorlopig en tot nader order indoor sportwedstrijden het zonder publiek moeten stellen. Daar gaat de sfeer dan denk je … of niet? Op de finaledag van de hoogste reeksen, Dames 1 en Heren 1, steeg de decibelmeter in de sporthal van Ingelmunster toch gevaarlijk in het rood want de judoka’s moedigden hun teammakkers fel aan tot de allerlaatste kamp.

Rudy Debruyne, voorzitter JC Kawaishi Ingelmunster

Een evenement zoals de Callant Cup organiseren is niet zo evident, zeker niet in Corona-tijden. “Tot op het laatste moment moesten we rekening houden met wijzigingen inzake de veiligheidsmaatregelen. Het is aanpassen aan de regels van het moment. Dat is natuurlijk niet zo leuk,” aldus Rudy Debruyne, voorzitter van JC Kawaishi Ingelmunster en plaatselijke organisator van de Callant Cup in de gemeentelijke sporthal van Ingelmunster. “Het gaat nu door zonder toeschouwers. Dat voel je dan als organiserende club wel. Het financiële aspect is toch ook belangrijk als je dergelijk evenement organiseert. Je mist de extra sfeer van supporters uiteraard, maar daarentegen zijn we toch heel blij dat de judoka’s hun competitie kunnen afwerken. Het is al een stuk beter dan vorig jaar toen alles werd afgelast. Ik hoop dan ook dat de clubs kunnen blijven trainen. Want vorig jaar was het heel erg. Door COVID haakten er toch wel wat leden af. Gelukkig valt dat achteraf gezien nog mee in onze club. Ik vreesde voor een grotere uitval, maar ze komen stilaan ook terug merk ik. We maken veel promotie op onze sociale media. En onze goede resultaten op de Callant Cup helpen daar natuurlijk ook bij. Hoopgevend ook is het feit dat er toch veel jonge starters zich aanmelden, want dat is de toekomst. Laten we hopen dat ze nu kunnen blijven trainen.”

Het was niet zo eenvoudig om deze keer vlotjes voldoende vrijwilligers te vinden blijkbaar. “Gelukkig hebben we de zaal voor deze editie minder moeten aankleden omdat er geen publiek aanwezig mocht zijn. Fijn dat we toch een aantal sterke jonge gasten in de club hebben die altijd bereid zijn om een handje toe te steken. Bovendien overwint de sport hier weer, dus uiteindelijk valt het allemaal wel mee,” aldus nog de voorzitter.

Coach Nico Naert van JC Koksijde blikt tevreden terug. In de eerste afdeling pakt zijn club goud bij de heren en brons bij de dames. “Toch wel heel tevreden met dit resultaat. Zeker voor onze dames. We zaten met een open plaats door een gekwetste judoka. We moesten vooral winnen tegen JC Lummen en dat hebben we dan ook gedaan. Strikt ons strategisch plan gevolgd. Tegen JC Merelbeke liep het evenwel mis. Jammer want er zat meer in. Niettegenstaande ben ik echt wel blij met onze resultaten, het zijn immers moeilijke tijden om gericht prestaties neer te zetten.”

“Een eerste plaats is natuurlijk altijd beter,” grapt coach Christophe Inghelbrecht van JS Merelbeke. Zijn dames eindigden op de tweede plaats in Dames 1. “Ik ben evenwel best tevreden met onze tweede plaats. Toch wel een aparte versie van de Callant Cup. Zo zonder publiek. Wel jammer, maar toch fijn dat onze judoka’s hebben kunnen kampen.”

Voor coach Frank Pedus van JS Reet was het een topweekend. “Ik ben enorm tevreden met de prestaties van mijn judoka’s,” reageert de enthousiaste coach met een krakende stem van het aanmoedigen van zijn dames. “Gisteren promoveerden onze heren van tweede terug naar de hoogste afdeling. We waren enkele jaren geleden gezakt door de verjonging en het gemis aan ervaring. Er is de afgelopen jaren dan ook hard gewerkt en kijk, gisteren hebben we dat rechtgezet en bewezen dat we in het Antwerpse één van de betere teams zijn. En nu vandaag, ons damesteam op het hoogste podium in de hoogste reeks, helemaal top! Twee keer kampioen dit jaar, dames in eerste en heren in tweede.”

Motivatie voor deelname was geen probleem. “Het hiaat van vorig jaar door Corona maakte dat onze judoka’s nog hongeriger waren om hier te presteren. Als club hebben we in de moeilijkere periode heel veel werk gestoken om de trainingen toch te laten doorgaan op een manier die veilig was: outdoor, cardiotraining, trainen met rekkers. We hebben niet stil gezeten. We hebben onze beide teams bijgevolg goed kunnen motiveren om deel te nemen. Ik prijs me een gelukkige coach,” aldus een tevreden Frank Pedus.

Podium Heren 1 (v.l.n.r.) JC Lummen (3de), JC Koksijde (1ste) & JC Hamme (2de)

“We hadden verwacht dat JC Koksijde er bovenuit stak,” stelt Tijl Lindekens van JC Lummen dat in Heren 1 op de derde plaats eindigde. “Uiteindelijk werd het kantje boord en heel spannend. Een terecht resultaat denk ik. Toch wel blij met de punten die we bijeen hebben kunnen sprokkelen.”

Bij JC Lummen ook algemene tevredenheid dat de Callant Cup uiteindelijk kon doorgaan dit jaar. “Wat motivatie naar de oudere judoka’s toe betreft, was dit toch wel heel belangrijk,” vindt Tijl. “Ergens naartoe kunnen werken, blijft primordiaal. Als club zijn we dan ook heel blij dat dit tornooi is kunnen doorgaan.”

“We hadden wat pech met ons team doordat onze zwaargewichten gekwetst uitvielen, maar met een ploeg van maximaal 75kg behalen we op deze laatste dag toch wel een tweede plaats in Heren 1,” aldus een tevreden Sven Christiaens, coach van JC Hamme. “De eerste dag traden we vrij compleet aan en konden we winnen van kampioen JC Koksijde. Ik denk dat we een redelijk perfect parcours hebben afgelegd.”

Ondanks het verbod op publiek was het geen probleem voor de coach om zijn judoka’s te motiveren om deel te nemen aan de Callant Cup. “Net zoals voor Corona, zijn we deze editie opnieuw gestart met vier teams in verschillende reeksen. Ik ben dan ook best fier op de resultaten! Ons team in Heren 1 een tweede plaats, onze teams in Heren 3A en Heren 3C allebei een eerste plaats, onze Dames 1 een vijfde plaats. Vier volledige teams op de mat zetten, ik denk dat er niet zoveel clubs zijn die dat evenaren. Jammer natuurlijk, geen supporters deze editie. En wie JC Hamme kent, weet dat wij steeds een hele luidruchtige schare supporters in ons kielzog meebrengen. Ik hoop dat we volgende editie de supporters met hun trommels niet thuis hoeven te laten en we weer in optimale sfeer voor de titel kunnen gaan,” aldus een tevreden coach.

Voor sommigen stond de Callant Cup in het teken van een ware comeback. Zoals bij Bart Geelen, assistent-coach van KJC Beveren. “Terug kunnen kampen op de wedstrijdmat was echt een belangrijk gegeven om de motivatie te vinden om de eigen trainingen terug op te pakken,” reageert de coach. “In Corona me mentaal recht gehouden dankzij de goesting van de U18 om buiten te trainen, ook tijdens de looptrainingen in de regen en de randori’s in sneeuw en in het zand, dat was nodig om voldoende te herstellen van een zware operatie aan mijn knie nadat ik vlak voor de pandemie de kruisbanden had afgescheurd op randori. Met het beperkt trainingsritme en de revalidatie was er dus nog veel twijfel om nog andermaal onder 60kg te gaan voor de interclub. Met 6 ippons op 6 kampen en mijn laatste punt voor 4de Dan ben ik dan ook heel tevreden. Het judo gevoel was helemaal terug voor mij dankzij deze Callant Cup. Een ware comeback. We grijpen met KJC Beveren jammer genoeg nipt naast het podium en blijven in 2de afdeling. Daar zitten we voorlopig wel goed om met het team verder te evolueren. Het ganse team was dan ook heel blij dat we dit nog hebben mogen doen ondanks de beperkingen. Mijn complimenten dan ook aan alle organiserende teams en clubs om in de huidige omstandigheden de Callant Cup mogelijk te maken.”

Eindresultaten

In onderstaande tabel kan je per reeks de resultaten downloaden.

DAMESHERENHEREN
Dames 1Heren 1Heren 3A
Dames 2AHeren 2AHeren 3B
Dames 2BHeren 2BHeren 3C
Heren 3D

Foto’s

De foto’s online kan je ze via de onderstaande links bekijken.

Foto’s door Rik Vander Sanden (Gent)

Foto’s door Rik Vander Sanden (Sint-Truiden & Ingelmunster)

Foto’s door Ann Mampaey

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.