Wereldkampioen Casse eindigt jaar in stijl met goud op GS Abu Dhabi

Ellen Salens

BURST/ABU DHABI – Vijf judoka’s van Judo Vlaanderen namen afgelopen weekend 26-28 november deel aan de Grand Slam van Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten. Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko) diende in laatste instantie voor deze laatste halte op de IJF World Judo Tour af te melden wegens een blessure. Matthias Casse (-81kg/ JC Fudji Yama Boom/Schelle) deed de Brabançonne weerklinken in het Emiraat en pakte er zijn tweede Grand Slam goud!.

We blikken hierna even terug op de kampen van onze judoka’s. Klik op de hyperlinks om de kampen te herbekijken.

Vrijdag 26 november kwamen onze dames in actie.

Ellen Salens (-48kg/JS De Poorter) startte de Grand Slam met een overwinning tegen Chen-Hao Lin (TPE) om vervolgens haar meerdere te erkennen in de Française Shirine Boukli. Door haar nederlaag in de tweede ronde wordt ze doorverwezen naar de herkansingen waar ze het opnam tegen de Portugese Catarina Costa maar waartegen ze niet opgewassen was.

Mina Libeer vs. Irina Zueva

Mina Libeer (-57kg/ JS Merelbeke) vangt tevens het tornooi in Abu Dhabi aan met winst. In de eerste ronde verslaat ze de Russische Irina Zueva. In de tweede ronde echter moet ze de duimen leggen tegen de Française Priscilla Gneto. In de herkansingen staat Mina tegenover Enkhrillen Lkhagvatogoo (MGL) die haar uiteindelijk verslaat.

Beide dames eindigen bijgevolg op de 7de plaats.

Zaterdag 27 november was het de beurt aan de gebroeders Casse.

Jeroen Casse (-73kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) wint zijn eerste kampt tegen de Australiër Sam King. Een hardnekkige kamp die uiteindelijk wordt beslist op strafpunten in het voordeel van Jeroen. In zijn tweede wedstrijd verliest hij echter van Tsogtbaatar Tsend-Ochir (MGL) die hem in de laatste minuut vloert met ippon.

Matthias Casse (-81kg/ JC Fudji Yama Boom/Schelle) maakte een sterke start in Abu Dhabi. Na een bye in de eerste ronde schakelt hij binnen de reguliere tijd zijn eerste tegenstander, de Canadees Constantin Gabun, uit met ippon. In de kwartfinale tegen Sergii Krivchahc (UKR) en in de halve finale tegen Aslan Lappinagov (RUS) wordt de kamp telkens naar de verleningen gesleept en wint Matthias op strafpunten. In de finale staat hij opnieuw tegenover een Rus, Alan Khubetsov, de nummer 12 op de wereldranking die hij op de Olympische Spelen in Tokio uitschakelde in de kwartfinale. Matthias beslist de kamp in de Golden Score met een prachtige worp die de Rus kansloos laat. Een tweede Grand Slam goud voor Matthias! De perfecte afsluiter van het jaar voor de regerende Wereldkampioen!

Matthias Casse vs. Alan Khubetsov

Matthias is dan ook tevreden met zijn mooie resultaat. “Het is fijn om het jaar met goud af te sluiten, de afgelopen periode hebben we met Team Judo Vlaanderen weer hard gewerkt om dit te kunnen bewerkstelligen, ik kijk met plezier terug op dit jaar en richting 2022.”

“Na de Grand Slam Parijs is de vernieuwende lijn voort gezet, hetgeen wil zeggen dat de vernieuwde judoplannen inmiddels weer op internationaal niveau zijn vruchten beginnen af te werpen,” reageert JV-hoofdcoach Mark van der Ham vanuit Abu Dhabi. “We zijn op de goede weg, richting volgend jaar zullen er zeker nog stappen gezet gaan worden. Na de wereldtitel op het WK, zilver op het EK en brons op de OS, is dit toch weer een mooi bijkomend resultaat voor Matthias om uitgeroepen te worden als sportman van het jaar. Laten we hopen dat iedereen daar zo over denkt.”

Zondag 29 november kwam onze laatste judoka in actie.

Toma Nikiforov vs. Arman Adamian

Toma Nikiforov (-100kg/JV/Defensie) start zijn tornooi met winst tegen de Roemeen Eduard Serban. In de kwarfinale overmeestert hij in de verlengingen de Duitser Falk Petersilka. In de halve finale tegen de Rus Arman Adamian scoort Toma een eerste punt via waza-ari. Minder dan een minuut later kan zijn tegenstander echter tegenscoren om de kamp uiteindelijk te eindigen in zijn voordeel met waza-ari-awasette-ippon. Toma kampt bijgevolg voor brons tegen de Nederlander Michael Korrel. De zevende keer dat beide judoka’s elkaar op de tatami ontmoeten met elk drie overwinningen onder de gordel. De Nederlander pakt een eerste punt via waza-ari en kan vervolgens een tweede keer scoren waardoor onze landgenoot moet genoegen nemen met een vijfde plaats.

Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx is tevreden. “De periode na de Olympische Spelen is zeer goed verlopen. Zowel Mina als Amber konden op toptornooien medailles behalen en wonnen plaatsen op de wereldranking. Anderen lieten goed judo zien, maar nog geen harde resultaten. Toma is terug gestart met competitie en toont onmiddellijk kwaliteit op de tatami. En Matthias bevestigt zijn status en nominatie voor de titel van ‘sportman van het jaar’. Ongelooflijk wat hij allemaal de sportfan voorschotelt. Het harde werk van de judoka’s en trainers loont en we kunnen met een gerust gemoed naar volgend jaar toewerken.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.