EK Beloften in Riga: brons voor Ilman Nesirkoyev (JV), goud voor Rachel Rammant (FFBJ)

RIGA/BURST – Van 17 tot en met 19 augustus vond in de Letse hoofdstad Riga het Cadet European Championship plaats. Judo Vlaanderen selecteerde vier judoka’s. Ilman Nesirkoyev (-90kg) pakte mooi brons. Puike prestatie ook van Rachel Rammant (+70kg) van zusterfederatie FFBJ. Zij kroonde zich tot Europees kampioen.

De Belgische delegatie met brons en goud

Na een bye in de eerste ronde start Ray Marinx (-66kg) zijn EK tegen de Witrus Mikita Khodchanka. In de tweede minuut van de kamp pakt de Witrus een punt via waza-ari en slaagt hij erin de voorsprong te behouden ondanks de aanvalspogingen van Ray wat meteen het einde van zijn EK betekende voor Ray.

Ilman Nesirkoyev (-90kg)

In de eerste ronde treedt Sara Ver Eecke (-57kg) in het krijt tegen de Poolse Daniela Badura. Na een verbeten strijd tussen beide judoka’s lukt het de Poolse een punt te scoren met nog 30 seconden in de reguliere tijd. Ze kan de voorsprong behouden tot aan het eindsignaal wat een nederlaag betekent voor onze judoka, maar ze wordt naar de herkansingen verwezen. Daar kampt Sara tegen Leila Mazouzi (SLO), maar ze moet in de Sloveense judoka haar meerdere erkennen.

Jutta Vanbrabant (-70kg) verslaat haar eerste tegenstander, de Kroatische Nika Janus. In de tweede ronde verliest ze echter van Alisa Videneieva (UKR). In de herkansingen staat ze tegenover de Griekse Aikaterini Matousidi die ze opzijzet. Tegen haar volgende tegenstander, de Nederlandse Nadia Swinkels, verliest Jutta op strafpunten in de Golden Score.

Ilman Nesirkoyev (-90kg) start met een bye aan zijn EK en wint zijn eerste kamp in de tweede ronde tegen Alirza Shikhalizada (AZE). In de derde ronde moet hij het opnemen tegen de Hongaar Peter Kenderesi. Een kamp die hij wint met ippon. De weg naar de halve finale ligt open! In de halve finale neemt Ilman Nesirkoyev (-90kg) het op tegen de Italiaan Francesco Basso. Geen onbekende voor hem want op de European Cup in Porec won hij van deze tegenstander. Deze keer loopt het echter mis. Basso kan snel een punt scoren, maar Ilman blijft koelbloedig en kan tegenscoren. Het mag echter niet baten. De Italiaan krijgt onze landgenoot in een houdgreep en kan zo de overwinning claimen. Ilman gaat dus voor brons tegen de Rus Anton Fedin die hij binnen de reguliere tijd verslaat met ippon.

Brons is binnen!

“Ik ben hard blijven werken en het resultaat volgt. Tijdens mijn eerste wedstrijd moest ik er eerst even inkomen, maar het verliep naar behoren,” reageert Ilman achteraf. “Ik verwachtte mijn tweede wedstrijd tegen de Oekraïner Kutenkov waartegen ik kampte in Teplice, maar door zijn knieblessure werd het de Hongaar Kenderesi die een stuk makkelijker is om tegen te kampen. De wedstrijden die daarop volgden gingen best wel goed tot in de halve finale tegen de Italiaan Basso die me versloeg met een houdgreep. Zo’n fout maak ik niet nog eens,” klinkt het resoluut. “Na de nederlaag in de halve finale, maakte ik een klik om me opnieuw te concentreren op het brons en de instructies van coach Franklin op te volgen. Met het gekende resultaat: brons op het EK via ippon binnen de reguliere tijd. Ik wil dan ook iedereen bedanken die mij ten volle steunt en ik hoop dat er nog meer van deze resultaten zullen volgen.”

Herbekijk de bronzen kamp van Ilman hieronder.

Ook Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx is tevreden. “Het internationaal traject van onze U18 startte pas terug in mei. Ondanks de vele beperkingen door Corona wisten toch vier Vlaamse judoka’s zich te plaatsen voor dit EK. Ilman Nesirkoyev verovert bovendien knap een medaille. Rachel Rammant van de FFBJ werd Europees kampioen. De overige geselecteerde judoka’s deden de nodige ervaring op en we zijn ervan overtuigd dat ze in de toekomst verder kunnen doorgroeien tot de absolute top. Hierbij ook nog mijn felicitaties aan het ganse team. De trainers van Judo Vlaanderen, de clubtrainers en alle andere begeleiders hebben er voor gezorgd dat er ondanks de lange periode van beperkte mogelijkheden toch een mooie prestatie zoals die van Ilman mogelijk is.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.